Varpunen Utössä!

Perjantaina 2.9.2011 sää oli eilisen kaltainen – isoja pilviä ja jokunen sadekuurokin, tuuli puhalsi pohjoisesta 7 m/s. Staijausta ja komppausta mutta lintuja oli aika niukasti saaressa. Kahlaajia nähtiin 2 punakuiria, kapustarinta, 7 valkovikloa, mustaviklo, liro, 11 suokukkoa, 8 tylliä ja 2 taivaanvuohta. Petolintuja muutti 39 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa ja itäniityllä pyöri illalla naaras-sinisuohaukka. Paikallisista linnuista mainittakoon merikihu, pikkuvarpunen, töyhtökiuru edelleen, 2 luotokirvistä, 20 metsäkirvistä, 25 keltavästäräkkiä, lapinsirkku ja itäniityn raripuskassa piileskellyt tsik-sirkku, joka pikaisella näkemisellä (Kari ja Pipsa) oli ilmeisesti pohjansirkku. Muuttavana nähtiin myös 3 kuikkaa. Outi saapui iltalaivalla, samoin jokunen lintuharrastaja – mm. Pekka Salmi. Kari tunnisti tänään meidän kiviaidalla päivää paistatelleen harvinaisen lännensyyskorennon.

SINISUOHAUKKOJA ON ILMESTYNYT ITÄNIITYLLE

Lauantai 3.9.2011 alkoi sateisena mutta pian selkeni ja päivästä tuli mitä kesäisin. Aurinkoa, heikkoa luoteistuulta ja lämpöä lähes 20 astetta. Staijausta ja komppausta, lintuja melko mukavasti liikkeellä. Muuttavana havaittiin mm. 42 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, ampuhaukka, nuolihaukka, harmaahaikara, mustalintu, n. 40 peippoa, 20 keltavästäräkkiä ja illansuussa satamalahden poikki lentänyt ristisorsa. Kahlaajia havaittiin 8 valkovikloa, mustaviklo, rantasipi, tundrakurmitsa, 2 kapustarintaa, 23 tylliä, 23 suokukkoa ja 2 taivaanvuohta. Saaressa paikallisina nähtiin mm. käki, 3 punarintaa, 35 leppälintua, 2 pensastaskua, kultarinta, 3 lehtokerttua, 10 mustapääkerttua, hippiäinen, 30 harmaasieppoa, 3 kirjosieppoa ja edelleen kesykyyhky. Hotellialueella viihtyi yhä ”tupsuleivonen” eli töyhtökiuru mutta päivän kovin havis oli Varesvuon Markuksen Kattrumpanin satamasta löytämä koiras-varpunen, joka lensi jonkin ajan tirskuteltuaan kylälle päin muttei löytynyt enää uudelleen.

NUOLIHAUKKA PYÖRI PIHAMME YLLÄ

Sunnuntaina 4.9.2011 oli lähdettävä alkuviikoksi mantereelle ja m/s Eivor lähtee nyt talviaikataulun mukaan jo klo 11.15. Aamu oli hieno – pilvipoutaa ja etelätuulta 2-3 m/s. Staijasin runsaan tunnin luotsiasemalla ja myöhemmin pihalla, aamulla muutti mm. 345 mustalintua, 45 haapanaa, kuikka ja 4 kapustarintaa. Pohjoisesta tullut sirriparvi laskeutui majakan edustan luodoille muiden kahlaajien joukkoon – 14 tylliä, 15 suosirriä, 3 pikkusirriä, 8 suokukkoa ja 3 valkovikloa.  Lisäksi nähtiin mm. 4 tuulihaukkaa, 7 varpushaukkaa ja kesykyyhky sekä töyhtökiuru edelleen. Eilinen varpunenkin löytyi hienosti nyt uudelleen, viihtyi vanhan upseerikerhon luona ja istuskeli rakennustelineillä –näyttää nuorelta koiraalta. Sen jälkeen kun pesivät varpuset hävisivät Utöstä 1986 on varpunen nähty saarella vain 3 kertaa, tämä on siis neljäs yksilö 25 viime vuoden aikana… Paluumatkalla mantereelle mainittavin lintuhavainto oli muuttava ruskosuohaukka Aspössä, väkeä oli lämpimässä syyssäässä paljon sekä laivalla että maantiellä. Turkuun saavuttiin klo 17.15.

VARPUNEN ON UTÖSSÄ KOVA HARVINAISUUS

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...