Vielä riittää katsottavaa

Maanantaina 24.10.2016 tuuli edelleen reippaasti (10-12 m/s) itäkaakosta, taivas oli paksussa pilvessä ja välillä vähän tihutti. Lämpöä oli 6 astetta. Staijia taas pari tuntia ja koko saari kierrettiin mahdollisimman tarkkaan. Nähtiin mm. harmaahaikara, sepelhanhi, 2 tundrahanhea (toinen edelleen paikallisena), 2 metsähanhea, 81 valkoposkihanhea, kanahaukka, 2 varpushaukkaa ja sinisuohaukka. Kahlaajia havaittiin jänkäkurppa ja itärannalla ruokaillut töyhtöhyyppä. Pikkulintuja oli melko niukasti, mainittavia nokkavarpunen, 20 peukaloista, 7 rautiaista, 40 tilheä ja isolepinkäinen. Iltapäivällä saareen saapuivat lintureissulle Matti Haikonen, Jorma Knaapi ja Leena Laitinen, mantereelle lähti Laaksosen Juha.

ITÄRANNALLE ILMESTYI TÖYHTÖHYYPPÄ
ITÄRANNALLE ILMESTYI TÖYHTÖHYYPPÄ

Tiistaina 25.10.2016 oli monen viikon jälkeen sadepäivä – tihkua ja välillä vähän reippaampaakin sadetta saatiin koko päivä. Tuuli oli aluksi kaakosta, iltapäivällä koillisesta, 6-9 m/s ja lämpöä oli 4 astetta. Staijia runsas tunti plus koko saaren komppaus. Nähtiin mm. 3 harmaahaikaraa, 5 valkoposkihanhea, töyhtöhyyppä, lehtokurppa, taivaanvuohi, jänkäkurppa, varpushaukka ja kanahaukka. Saaressa
havaittiin myös 2 mustapääkerttua, 7 rautiaista, 10 peukaloista, nokkavarpunen, lapinsirkku, tundraurpiainen, n. 300 räkättiä ja n. 200 tilheä.

PEUKALOISIA ON TÄNÄ SYKSYNÄ OLLUT ENNÄTYKSELLISEN RUNSAASTI
PEUKALOISIA ON TÄNÄ SYKSYNÄ OLLUT ENNÄTYKSELLISEN RUNSAASTI

Keskiviikkona 26.10.2016 oli lähdettävä hetkeksi asioille mantereelle. Taivas oli seljennyt, aurinkokin paistoi ajoittain ja tuuli oli kääntynyt pohjoiseen, 7-10 m/s. Ilma oli kylmennyt 3 asteeseen. Ennen laivan lähtöä staijailtiin kolmisen tuntia luotsiaseman suojassa ja nähtiin mm. harmaahaikara, 12 varpushaukkaa, 5 hiirihaukkaa, 30 mustalintua, töyhtöhyyppä ja 14 pikkukäpylintua. Tunti ennen laivan lähtöä nähtiin ja kuultiin komeasti ääntelevä isokirvinen, joka lensi luotsiaseman vierestä Patteriniemen kautta kohti Enskäriä, kadoten puiden taakse – syksyn 2. Utössä. Mantereelle lähti kanssani samaa matkaa Haikosen Matti ja näimme Knivskärin linjataululla admuuttohaukan sekä ohilentävän kanahaukan. Lieneeköhän jo vuosia paikalla talvehtinut pere tullut taas mielipaikoilleen..

ISOLEPINKÄINEN SYKSYISESSÄ RARIPUSKASSA
ISOLEPINKÄINEN SYKSYISESSÄ RARIPUSKASSA
HIPPIÄISTEN MUUTTO ALKAA HIIPUA
HIPPIÄISTEN MUUTTO ALKAA HIIPUA

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...