Vierailu Lesvoksen lintusaarella Kreikassa

Sunnuntaina 26.8.2018 lähdettiin aamulla Outin kanssa jälleen kerran ajelemaan kohti Hesan lentoasemaa. Sää oli sateinen ja lämpöä oli 15 astetta. Matkalla pysähdyttiin tunniksi Outin kotitaloon Nummelle, jossa juotiin Helenan ja Svenin kanssa hyvät pullakahvit. Lentoasemalla syötiin makoisasti tutussa paikassa ennen lennolle lähtöä klo 16.30, ihan aikataulussa. Kone oli JetTimen lomalento, päämääränä Mytilinin kenttä Lesvoksen (Lesboksen) saarella – Kreikkaa tämä paikka on, vaikka sijaitseekin ihan Turkin rannikon tuntumassa (etäisyyttä 10 km). Lesvos on tunnettu lintusaari, mutta ehdottomasti parhaimmillaan keväällä. Halusimme tulla kuitenkin tutustumaan saareen, koska nyt Suomesta pääsi tänne suoralla lennolla. Jos matkan tulos on hyvä, niin ehkä tullaan joskus keväälläkin. Lento kesti 3,5 tuntia ja perillä oli jo iltahämärä, kun laskeuduttiin. Lämpöä oli 28 astetta. Bussilla siirryttiin vielä tunnin matka Skala Kallonikseen, jossa majoituimme viikoksi Kalloni Bay Hotelliin – aika lailla keskelle saarta. Illalla juotiin vielä allasbaarissa lasillinen ennen yöunia.

KALLONIN LAHDEN PERUKASSA OVAT LINTUISAT SUOLA-ALTAAT, MM SATOINE FLAMINGOINEEN
KALLONIN LAHDEN PERUKASSA OVAT LINTUISAT SUOLA-ALTAAT, MM SATOINE FLAMINGOINEEN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Maanantain 27.8.2018 oli aurinkoinen ja lämmin (31 astetta), aamulla oli tyventä ja myöhemmin reipasta länsituulta. Aamiainen nautittiin kaikessa rauhassa, kunnes lähdimme hakemaan vuokra-autoamme Skala Kalloniksen keskustasta. Matkaa hotellilta oli vain n. 400 metriä ja aukion reunalta löytyi vuokraamomme (www.dimitrisrentacar.gr), josta olimme etukäteen varanneet Toyota Yariksen viikoksi, hinta 259e. Tämän halvemmalla ei autoa oikeastaan viikoksi saa ja palvelukin oli ensiluokkaista. Aamupäivällä kierreltiin jokisuistossa kylän luoteispuolella, mutta odotetusti tähän aikaan lintuja oli varsin niukasti. Mainittavia olivat mm. 4 flamingoa, 3 mustahaikaraa, harmaahaikara, 6 silkkihaikaraa, 2 töyhtökiurua ja 2 kuningaskalastajaa.

KUNINGASKALASTAJA OLI EKA LAJI NELJÄSTÄ NÄKEMÄSTÄMME NS. SÄIHKYLINNUSTA
KUNINGASKALASTAJA OLI EKA LAJI NELJÄSTÄ NÄKEMÄSTÄMME NS. SÄIHKYLINNUSTA

Käytiin Parakilan kylässä juomassa kylmät juomat, Outi kävi meressä uimassa ja maukasta lounasta syötiin Skala Kalloniksen keskusaukion reunalla. Iltapäivällä käytiin vielä kaupungin eteläpuoleisilla suola-altailla, jossa oli pari lintutorniakin. Lintujakin oli kohtuullisesti, mm. n 250 flamingoa, 8 silkkihaikaraa, 120 avosettiä, 8 ristisorsaa, 9 pikkusirriä, 3 mustajalkatylliä, 3 töyhtökiurua ja mustaotsalepinkäinen. Illansuussa palattiin hotellille huilaamaan ennen iltapalaa, joka nautittiin Skala Kalloniksen rannalla, Dionysos-ravintolassa. Lautasilla oli Kalloniksen lahden sardiineja ja Lesvoksen lammasta, viinillä alas huuhdeltuna.

FLAMINGOJEN PARITANSSI
FLAMINGOJEN PARITANSSI

Tiistaina 28.8.2018 oli pääosin aurinkoista, navakkaa pohjoistuulta, mutta lämpöä yhä 31 astetta. Iltapäivällä satoi muutama vesitippa pari minuuttia, sekin tuli lähes pilvettömältä taivaalta. Tänään oli pitkä retkipäivä: aamiaisen jälkeen klo 08.20 saapui paikallisoppaamme Eleni Galinou (https://lesvosbirdwatching.gr) ja lähdimme Elenin matkassa kiertämään saaren parhaita lintupaikkoja. Aloitimme heti target-lajilla eli ajoimme Achladerin mäntymetsään hakemaan punarintanakkeleita, joita löysimmekin varsin helposti ainakin 3 yksilöä. Vilkkaita pieniä nakkeleita, mutta muutama kuva kuitenkin saatiin tästä meille uudesta lajista. Paikalla havaitsimme myös 4 etelänpuukiipijää, 8 pyrstötiaista, tammitikan ja närhen.

PUNARINTANAKKELI OLI RETKEN TÄRKEÄ KOHDELAJI - LESVOS ON AINOA PAIKKA EUROOPASSA, JOSSA LAJI ESIINTYY
PUNARINTANAKKELI OLI RETKEN TÄRKEÄ KOHDELAJI – LESVOS ON AINOA PAIKKA EUROOPASSA, JOSSA LAJI ESIINTYY

Tyytyväisinä jatkoimme matkaa takaisin Kalloniksen suuntaan ja Messan kosteikolla nähtiin mm. 2 mustahaikaraa ja muuttohaukka. Kallonin suola-altaiden kohdalla pysähdyttiin hetkeksi ja laskettiin mm. 15 paksujalkaa ja n. 20 ristisorsaa, flamingoja toki kymmeniä. Seuraava varsinainen kohteemme oli Napin alue Agia Paraskevin itäpuolella, jossa näimmekin mukavasti lintuja, mm. käärmekotkan, peräti 6 kallionakkelia, sinirastaan, 6 rusotaskua, punapäälepinkäisen ja balkanintiaisen. Kallionakkelikuvani paranivat kymmenkertaisesti…

KUUMANA PÄIVÄNÄ KALLIONAKKELIKIN KÄVI ALTAALLA JUOMASSA
KUUMANA PÄIVÄNÄ KALLIONAKKELI KÄVI ALTAALLA JUOMASSA

Kallonista haimme parista paikasta tällä kertaa turhaan kyläpöllösiä, mutta lounaan jälkeen olimme taas valmiita jatkamaan saarikierrosta. Kallonista ajoimme vuoriston yli Sigriin, matkalla näkyi mm. pari kallionakkelia ja käärmekotka. Sigrissä oli kohtalaisen paljon lepäileviä muuttolintuja, mm kymmeniä pikkulepinkäisiä ja keltavästäräkkejä. Meikäläisittäin mielenkiintoisia olivat mm. 2 mustaotsalepinkäistä, punapäälepinkäinen, 2 nuorta valko-otsalepinkäistä, muuttohaukka, käärmekotka, 2 nummikirvistä, 10 mehiläissyöjää, harjalintu, 2 rusotaskua, 4 ruostepääskyä ja merellä pyörineet 3 välimerenliitäjää (Scopoli’s Shearwater). Paikka tuntui oikealta lintukeitaalta laajan autiomaamaisen kuivan vuoristoalueen keskellä, avomeren rannalla.

NUORIA MUSTAOTSALEPINKÄISIÄ NÄHTIIN MUUTAMIA
NUORIA MUSTAOTSALEPINKÄISIÄ NÄHTIIN MUUTAMIA

Kahvitauon jälkeen jatkettiin vanhaa ottomaanien aikaista hiekkatietä Sigristä Eressokseen ja tämänkin tien varrella oli leppoisasti lintuja, mm. käärmekotka, tumma välimerenhaukka, hiirihaukka, 5 rusotaskua, 2 pensassirkkua, 3 ruostekurkkusirkkua, 2 mustaotsalepinkäistä, 3 punapäälepinkäistä ja sininärhi. Käväistiin vielä Skala Eresoksen rannassa ja nähtiin mm. mustahaikara ja 3 liejukanaa, kunnes ajettiin rantatietä takaisin hotellillemme. Matkalla nähtiin vielä 11 mustahaikaraa, silkkihaikara, käärmekotka, 4 kalliopääskyä, metsäviklo ja 2 turturikyyhkyä.

MUSTAHAIKARAPARVI ERESSOKSEN LÄHELLÄ
MUSTAHAIKARAPARVI ERESOKSEN LÄHELLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Mainion lintupäivän jälkeen saavuimme Skala Kalloniin klo 19.50. Hieno päivä Elenin seurassa – erinomainen lintuopas, joka tiesi hienosti kaikki parhaat lintupaikat ja samalla todella mukava ihminen. Ilman häntä emme olisi nähneet varmaan puoliakaan päivän ”saaliista”. Illallisen söimme tällä kertaa hotelillamme, kunnes uni vei voiton.

ELENIN KANSSA OLI MUKAVA RETKEILLÄ
ELENIN KANSSA OLI MUKAVA RETKEILLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Keskiviikkona 29.8.2018 pidettiin ns. turistipäivä ja jätettiin linnut suosiolla rauhaan. Aamiaisen jälkeen lähdettiin auringonpaisteessa ja 30 asteen lämmössä kohti Lesvoksen pohjoisrannikkoa, jossa vietettiin muutama tunti Molivoksen hienossa kaupungissa ja satamassa. Molivoksesta pistäydyttiin rantatietä pitkin Efthalouhun, jossa staijailtiin vajaa tunti merelle kohti Turkin rannikkoa. Lintuja ei nähty, ei edes liitäjiä, mutta havaittiin muutama pyöriäinen, hyppiviä (lento)kalaparvia ja turkkilainen sotalaiva partioimassa rannikon edustalla. Minareetteja näkyi useita. Petrassa syötiin hyvä lounas ja iltapäivän päätteeksi ajettiin hotellillemme altaalle uimaan (matkalla näkyi sentään harjalintu). Illallinen syötiin taas vaihteeksi Skala Kalloniksen rannassa, jossa nähtiin mm. 4 silkkihaikaraa ja 2 jalohaikaraa. Illan pimetessä näkyi hienosti yhtä aikaa Venus, Jupiter ja Mars etelän tummassa yössä.

TURKIN RANNIKON EDUSTALLA PÄIVYSTI SOTALAIVA JA RANNIKKOVARTIOSTON ALUKSIA
TURKIN RANNIKON EDUSTALLA PÄIVYSTI SOTALAIVA JA RANNIKKOVARTIOSTON ALUKSIA

Torstaina 30.8.2018 oli edelleen pilvetöntä, heikkoa tuulta ja 33 astetta lämmintä. Onneksi hotellihuoneessa ja autossa on hyvä ilmastointi. Tänään suunnattiin ensimmäiseksi Skala Kallonin pohjoispuolella olevalle vesialtaalle ja sen ympäristön pelloille ja puutarhoille. Nähtiin mm. noin 40 pikku-uikkua, 3 harmaahaikaraa, harjalintu, 2 mustapäätaskua, 2 ruostepääskyä, nuori valko-otsalepinkäinen, rusotasku, pensassirkku ja lennossa kuhankeittäjä.

RUSOTASKUJA NÄHTIIN MONESSA PAIKASSA
RUSOTASKUJA NÄHTIIN MONESSA PAIKASSA

Kallonin suola-altailla pysähdyttiin sekä aamupäivällä että illansuussa ja nähtiin mm. n. 300 flamingoa, käärmekotka, mustahaikara, 4 silkkihaikaraa, 220 avosettiä, 2 ristisorsaa, 15 kiharapelikaania, 6 pitkäjalkaa, valkoviklo, ruostepääsky, mustaotsalepinkäinen ja harjalintu. Testattiin samalla paikan kolmaskin lintutorni altaiden eteläpäässä. Ihan ok.

PIKKUSIRREJÄ NÄHTIIN MONTA SUOLA-ALTAILLA
PIKKUSIRREJÄ NÄHTIIN MONTA SUOLA-ALTAILLA

Jatkettiin matkaa kohti saaren lounaisosia ja tehtiin lyhyt pysähdys uudelleen Achladerissa, jossa heti löytyi kuvauksellinen punarintanakkeli, närhi ja 6 pyrstötiaista. Päivän varsinainen retkikohteemme oli Vateran rantakylä ja sen lähellä sijainnut Agias Fokasin niemi, jossa sijaitsi Dionysoksen temppeli. Paikka oli myös hyvä staijata merelle ja näimme mm. 3 välimerenliitäjää ja niemellä paljon muuttolintuja, kymmenien taskujen, töyhtökiurujen ja pikkulepinkäisten seurana mm. ruokokerttunen. Syötiin läheisessä tavernassa kala-äyriäislounas ja Vaterassa juotiin kahvit, kun Outi oli ensin käynyt uimassa. Paluumatka hotellille sujui leppoisasti vielä ns. välikahvien (Ancient Pyra) tahdittamana ja hotellilla oltiin klo 18.30 aikoihin. Auringonlaskun aikaan parvekkeemme edessä kierteli vilkkaasti äännellen 2 yöhaikaraa. Olipa taas mukava retkipäivä.

MERILINTUSTAIJIA AGIOS FOKASISSA
MERILINTUSTAIJIA AGIOS FOKASISSA (Kuva: Outi Sarjakoski)
...MUTTA KOVIN LÄHELTÄ EIVÄT VÄLIMERENLIITÄJÄT (SCOPOLI'S SHEARWATER) KUITENKAAN NÄKYNEET
…MUTTA KOVIN LÄHELTÄ EIVÄT VÄLIMERENLIITÄJÄT (SCOPOLI’S SHEARWATER) KUITENKAAN NÄKYNEET

Perjantaina 31.8.2018 eilinen äyriäisateria (todennäköisimmin) sai aikaan Outin sairastumisen ripuliin ja oksennustautiin ja niinpä koko päivä kului hotellilla, retkisuunnitelmat peruuntuivat toistaiseksi. Kävin apteekissa ja marketissa hakemassa Outille lääkettä ja juotavaa, siinäpä päivän ulkoilut. Paljon ollaan yhdessä matkustettu eli aika ihme, että ollaan näinkin pitkään vältytty turistiripulilta.

NUORIA TURTURIKYYHKYJÄ NÄHTIIN PARI KERTAA - OVAT TÄÄLLÄKIN KUULEMMA METSÄSTYKSEN TAKIA VÄHENTYNEET
NUORIA TURTURIKYYHKYJÄ NÄHTIIN PARI KERTAA – OVAT TÄÄLLÄKIN KUULEMMA METSÄSTYKSEN TAKIA VÄHENTYNEET

Lauantaina 1.9.2018 Outi oli tervehtynyt niin paljon, että lähdimme aamiaisen jälkeen retkelle uuteen kohteeseen, Skala Sykaminiakseen, Lesvoksen pohjoisrannalle. Ajettiin Agia Paraskevin kautta mennen tulleen ja paluumatkalla tehtiin lyhyt pysähdys Napin kallioilla. Päivä oli jälleen helteinen, 34 astetta, ja aurinkoinen ja tyyni. Skala Sykimaniaksen alueella näimme mm. käärmekotkan, ruskosuohaukan, karimetson, 2 turturikyyhkyä ja rusotaskun, Napissa 7 hemppoa ja käärmekotkan.

KÄÄRMEKOTKIA NÄHTIIN USEANA PÄIVÄNÄ
KÄÄRMEKOTKIA NÄHTIIN USEANA PÄIVÄNÄ

Lounas nautittiin Skala Sykaminiaksen idyllisessä satamassa ja iltapäiväkahvit juotiin paluumatkalla Agia Paraskevissä. Illansuussa pyörittiin vielä Kallonin suola-altaiden pohjoisosissa ja nähtiin jo tuttujen flamingojen ja avosettien ym lisäksi mm. 5 mustahaikaraa, 1kv niittysuohaukka ja kahlaajia mm. nuori kuovisirri, 6 pikkusirriä, mustaviklo, 4 valkovikloa, suokukko, mustajalkatylli ja 2 pikkutylliä. Hotellilla pidettiin vähän siestaa ja illalla käytiin vielä Skala Kallonin rannassa maittavalla illallisella. Hotellille käveltiin takaisin kymmenien lepakkojen suhahdellessa katuvaloissa.

SKALA SYKAMANIKSEN IDYLLINEN SATAMA
SKALA SYKAMANIKSEN IDYLLINEN SATAMA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Sunnuntaina 2.9.2018 oli paluupäivä Suomeen, lähtö hotellilta tosin vasta klo 18.30. Päivä oli jälleen aurinkoinen, heikkotuulinen ja todella helteinen (36 astetta!). Aamiaisen jälkeen lähdimme vielä käymään Skala Eresoksen hiekkarannalla ja myös satamassa, jossa juotiin päiväkahvit. Vähän ennen Skala Eresoksen tienhaaraa kiikaroitiin tien pohjoispuolen kosteikolle, jossa nähtiin mm. 6 mustahaikaraa, 2 liejukanaa, 3 pikku-uikkua, rastaskerttunen ja ylilentävänä närhi ja käärmekotka. Kuumuus sai meidät laiskoiksi ja ajettiin takaisin lounaalle Skala Kalloniin, jossa samalla kierteli 2 mustahaikaraa sataman yllä. Loppuaika ennen bussin lähtöä menikin vuokra-auton palautuksessa, uima-altaalla ja tavaroiden pakkaamisessa. Lento Suomeen lähti ajallaan klo 21 ja Hesaan laskeuduttiin klo 00.30. Tavarat kasaan ja autolla Turkuun sumuisena yönä, perillä oltiin klo 02.50.

MUSTAHAIKARA OLI NYT YLEISIN HAIKARALAJI
MUSTAHAIKARA OLI NYT YLEISIN HAIKARALAJI

Epilogi.

Lesvos on tunnettu lintusaari Aigeanmeren itäreunalla, vain n. 10 km päässä Turkin rannikosta. Saarta pidetään Kreikan saarista linnustollisesti mielenkiintoisimpana (nähty n. 345 lintulajia), sijainti lähellä Manner-Turkkia tuo joitakin itäisiä pesimälajeja saarelle (punarintanakkeli, kelta- ja mustapääsirkku, ruostepyrstö, oliivikultarinta, balkanintiainen ym) ja myös rannikon näkyvä muutto ulottuu usein Lesvokselle. Jokakeväisiä mielenkiintoisia lajeja ovat mm. kivikkosatakieli, balkaninsieppo ja valkoselkätasku. Saari on tunnetusti parhaimmillaan keväällä huhti-toukokuussa, jolloin Lesvoksella on myös monilukuisesti lintuharrastajia – erityisesti Englannista ja Hollannista. Emme olleet aiemmin käyneet Lesvoksella, jonne nyt houkutti lintujen lisäksi suora lento Suomesta. Ajankohta ei ollut muuton kannalta optimaalinen, ilmakin meikäläisille turhan kuuma, mutta retki onnistui silti odotuksia paremmin. Näimme monipuolisesti 78 lajia ja kohdelaji punarintanakkeli hoitui hienosti 4 yksilön voimin. Keltapääsirkut olivat jo harmi kyllä häipyneet, mutta ehkä uusi reissu joskus keväällä.. Kuvausmielessä kevät lienee myös selvästi parempi, vaikka aika tyytyväisiä nytkin olimme kuvasaaliiseen.

NUORIA FLAMINGOJA KAHLAILI SUOLA-ALTAILLA PARIKYMMENTÄ
NUORIA FLAMINGOJA KAHLAILI SUOLA-ALTAILLA PARIKYMMENTÄ

Saaressa on helppo retkeillä – väki- ja autotiheys ovat pieniä, tiet hyväkuntoisia, paikat helpohkoja löytää, hintataso suomalaisittain hyvin edullinen ja ruoka- ja juomapuoli kunnossa. Paljon ystävällisiä ihmisiä. Lintuharrastajan kannattaa ehdottomasti asua Skala Kallonissa sen keskeisen sijainnin takia, mainioita lintuihmisten hotelleja ovat mm. Kalloni Bay Hotel ja Aeolian Gaea. Jos haluaa paikallista lintuopastusta parhaille lintupaikoille, niin oman kokemuksemme perusteella voimme lämpimästi suositella Eleni Galinouta. Kiitos myös Lundenin Jokkelle neuvoista ja kartoista, Jokke on pari kertaa vieraillut saarella. Lesvoksen parhaat lintupaikat sijaitsevat saaren keskiosassa, Kallonin ympäristössä, sekä koko saaren länsiosa ja Kallonin lahden ranta-alueet ovat mainioita paikkoja. Merilintustaijiin (parempana vuodenaikana) hyviä paikkoja ovat ainakin Sigri, Agias Fokas ja ehkä pohjoisrannalla Eftalonkin. Mainio linturetkikohde kaiken kaikkiaan ja aika sopiva juuri viikon pituiselle reissulle!

NUORI KUOVISIRRI
NUORI KUOVISIRRI
MOLIVOS ON SAAREN HIENOIMPIA KYLIÄ
MOLIVOS ON SAAREN HIENOIMPIA KYLIÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lisää kirjoituksia

Merimatka Norjan rannikkoreitillä

Perjantaina 30.8.2024 pakattiin aamulla laukkuja sekä kamera- ja kiikarijuttuja, sillä klo 11 aikoihin...

Mantereelle

Maanantaina 26.8.2024 oli pilvetöntä ja lämpöä 19 astetta. Länsilounainen tuuli oli edelleen reipasta,...

Venehommia ja flunssaa

Torstaina 22.8.2024 oli pitkään pilvistä ja kosteaa yöllisen sateen jälkeen, mutta iltapäivällä selkeni...

Orastavaa petolintumuuttoa

Maanantaina 19.8.2024 oli aurinkoista, lämpöä 19 astetta ja länsituulta 6-7 m/s. Staiji jäi...

Sirkkubongaukset jatkuvat

Torstaina 15.8.2024 oli puolipilvistä, lämpöä 21 astetta ja etelätuulta 5-9 m/s. Staijia aamulla...

Käynti Pyhämaalla

Maanantaina 12.8.2024 toimitin Swarovskin kiikarini postiin, lähtevät korjaukseen tehtaalle Itävaltaan. Puolen päivän jälkeen...