Vihdoin lisää pikkulintujakin

Torstaina 11.4.2013 oli aika palata takaisin Utöhön. Outin kanssa ajelimme Nauvoon – kauppaan ja kahville tietty – ja sitten m/s Eivorille. Jurmoon matkasi pari lintumiestä, Utöhön saman verran. Päivä oli pääosin aurinkoinen, itätuulta 5 m/s ja jäät jo melko heikkoja, Aspön eteläpuolella oli pääosin avovettä. Matkalla nähtiin mm. n. 15 merikotkaa, 5 kanadanhanhea, 7 töyhtöhyyppää, tuulihaukka Nötössä ja 2 ruokkia Jurmon luoteispuolella. Utöhön saavuttiin klo 16.20 ja ilta sujui kotikulmilla sillä Tanskan reissun matkakaverimme Kari Varvikko oli meillä kyläilemässä kaverinsa Anteron kanssa. Mukavaa. Lintuja ehdin nähdä pihaltamme mm. punarinnan, 4 uiveloa ja lapasotkan ja Pärssisen Mikko näki illansuussa ylilentävän muuttohaukan.

USEITA MERIKOTKIA PÄIVYSTÄÄ LAIVAREITIN VARRELLA RUUAN TOIVOSSA
USEITA MERIKOTKIA PÄIVYSTÄÄ LAIVAREITIN VARRELLA RUUAN TOIVOSSA
HAAHKAKOIRAAT JAHTAAVAT JO KIIVAASTI HARVOJA NAARAITA
HAAHKAKOIRAAT JAHTAAVAT JO KIIVAASTI HARVOJA NAARAITA

Perjantaina 12.4.2013 paksu sumu roikkui saaren yllä pitkälle iltapäivään. Kierreltiin saarta ja illansuussa staijattiin vähän merellekin. Tuuli oli idästä 6 m/s ja lämpöä 3 astetta, viime yö oli ensimmäinen plusasteinen yö yli kuukauteen. Muuttavana nähtiin mm. 4 harmaahaikaraa, kurki, ruskosuohaukka, tuulihaukka, metsäviklo, 48 töyhtöhyyppää ja 2 lapinsirkkua (+1 paikallinen). Saaressa havaittiin mm. n. 6400 haahkaa, 2 silkkiuikkua, 5 uiveloa, lapasotka, 2 ristisorsaa, 3 selkälokkia, tylli, 10 pulmusta, 2 punakylkirastasta, laulurastas, kulorastas, 2 punarintaa, rautiainen, 2 tikliä, 4 luotokirvistä ja 6 västäräkkiä. Saaren lajimäärä vuoden alusta meni tänään sadan yli ja summa on nyt 105 lajia. Illalla saareen saapui n. 10 ornia lisää, aamulla mm. Kari ja Antero lähtivät mantereelle.

HÖYHENPUKUAAN PUHDISTAVA PULMUNEN UTÖN VIIME LUMILLA
HÖYHENPUKUAAN PUHDISTAVA PULMUNEN UTÖN VIIME LUMILLA
ITÄNIITYLLÄ OLESKELEE LUOTTAVAINEN MERIHANHI
ITÄNIITYLLÄ OLESKELEE LUOTTAVAINEN MERIHANHI

Lauantaina 13.4.2013 etelästä saapui (pitkästä aikaa!) matalapaine ja koko aamu ja aamupäivä satoi reippaasti vettä navakan itätuulen saattelemana. Myöhemmin sade loppui mutta sumu jäi saaren ympärille loppupäiväksi, vasta illalla vähän selkeni. Tuuli kääntyi lounaaseen ja voimistui 12 m/s. Kierrettiin koko saari ja nähtiin mm. piekana, tuulihaukka, 5 laulujoutsenta, 12 kanadanhanhea, 5 taivaanvuohta, 2 lehtokurppaa, 2 metsävikloa, punajalkaviklo, isolepinkäinen, 2 pulmusta, puukiipijä, 2 lapinsirkkua, 2 pajusirkkua, luotokirvinen ja 4 niittykirvistä. Illansuussa ruokintamme luona käväisi 2 nokkavarpusta. Pikkulintuja ja –rastaita oli muutenkin saapunut kohtalaisesti – 7 rautiaista, 25 punarintaa, 4 järripeippoa, 2 kulorastasta ja 2 mustaleppälintua (toinen +2kv koiras, toinen ilm 2kv-koiras). Mulelit ovat vasta nyt kevään ensimmäiset täällä. Illalla kävin vielä pitämässä hotellilla esityksen saareen saapuneille luontokuvauskurssilaisille. Aamulla lähtivät mantereelle mm. Pirppu, Knaapi ja Laitinen.

RAUTIAISIA TULI KERRALLA MONTA
RAUTIAISIA TULI KERRALLA MONTA

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...