Viikonloppu Utössä – 107 lajia saaressa

Perjantaina 25.4.2008 korkeapaine jatkui edelleen ja edessä oli taas viikonloppureissu Utöseen. Aurinkoisessa ja lämpimässä kelissä kävin ensin hakemassa mukaan Kuusiston Kimmon, joka jää pidemmäksi aikaa saareen. Päätimme kuitenkin Kimin kanssa ensin koukata Salon Halikonlahden kautta bongaamaan paikalta aamupäivällä löytyneen amerikantukkasotkan ja komea koirassotkahan löytyi helposti. Räpsin linnusta kaukaa muutaman kuvankin dokumentiksi.

amerikantukkasotka

Matkamme jatkui Nauvoon, jossa tehtiin ruokaostoksia ja juotiin kahvit, sitten pieni koukkaus Krokin kylään kiikaroimaan ja laivalle. Krokissa nähtiin mm. palokärki ja 2 kivitaskua. M/s Eivorille kertyi taas mukavasti lintuporukkaa matkalla Utöön – Kimin ja minun lisäksi Jouko Lunden sekä pääkaupunkiseudulta Veli Niemi, Pertti Rasp, Juha Jokinen, Timo Luhtala ja Olli Sassi. Lisäksi Järvenpäästä Nummisen-Toivosen pariskunta. Hyvin on taas kameroitakin matkassa! Saaressa on paikalla jo Rami Metsäranta Noora-tyttärensä kanssa, Mika Salmi Petteri-poikansa kanssa ja Pärssisen Mikko perheineen. Laivalta nähtiin mm. 8 mustakurkku-uikkua, 2 merikihua, n. 20 mustalintua, 9 ruokkia ja merikotka. Utöön saavuttiin klo 23, heikkotuulisena ja pilvettömänä iltayönä.

mustakurkku

Lauantai 26.4.2008 oli kauniin aurinkoinen, tuuli heikko (5 m/s) lounaasta ja lämpöä +10 astetta. Staijattiin aamulla luotsiasemalla, myöhemmin komppausta ja kuvausta tasapuolisesti. Merimuutto oli kohtalaista, mainittavimmat n. 2000 mustalintua, n. 500 allia, 7 kuikkaa (+15 Gavia sp), kaakkuri, 7 kanadanhanhea, 8 valkoposkihanhea ja 2 lapasotkaa. Petolintuja nähtiin 2 merikotkaa, sinisuohaukka, ampuhaukka ja 2 kalasääskeä ja kahlaajia mm. 8 pikkukuovia, valkoviklo, 2 karikukkoa, suosirri, pikkutylli, lehtokurppa, kapustarinta ja metsäviklo. Merikihuja nähtiin 10 ja lapintiiroja (+sp) n. 30, lisäksi muuttava suopöllö. Saaressa oli kiitettävästi pikkulintuja, mm. n. 400 punarintaa, 2 käenpiikaa, 10 metsäkirvistä, haara- ja räystäspääsky, luotokirvinen, keltavästäräkki, 17 tilheä, peukaloinen, 4 rautiaista, jo 8 leppälintua, 20 kivitaskua, 2 hernekerttua, peräti 9 mustapääkerttua, n. 40 tiltalttia (+sp), 4 pajulintua, pikkuvarpunen, 2 tikliä, 4 urpiaista, punatulkku ja muuttava lapinsirkku. Rastaita oli hyvin niukasti, mm.punakylkirastaita vain 5. Muista lajeista mainittakoon vielä paikallinen mustavaris, 5 ristisorsaa ja sarvipöllö. Päivän lajimäärä kohosi hienosti jo 98 lajiin! Rarit puuttuivat tänään mutta lajiston monipuolisuus oli hienoa.

lepis

Sunnuntaina 27.4.2008 näkyvyys oli utuinen, myöhemmin myös sumua, puolipilvistä, tuuli heikko lounainen, lämpöä 10 astetta. Merimuutto heikkoa, nähtiin vain 3 kuikkaa ja 10 Gavia sp:tä, 7 merikihua, kalasääski ja liroja 14 muuttavaa. Saaressa pikkulintuja oli eilistä niukemmin, nyt kuitenkin mm. 3 mustapääkerttua, 4 leppälintua, käenpiika, 4 tilheä, 2 hernekerttua, käpytikka, pikkuvarpunen, tikli ja sarvipöllö. Lisäksi nähtiin mm. 2 valkovikloa, metsäviklo, 2 harmaasorsaa, kana- ja varpushaukka, lapinsirkku, heinätavipari ja pohjoiseen matkannut suopöllö. Kappelin lähellä hyöri 2 n-pukuista mustaleppälintua ja aamupäivän aikana nähtiin paikallisena – myös laskeutuneena – useampaan otteeseen paikallinen sirosuohaukka, aivan ilmeisesti 2-kv arosuohaukka. Linnusta saatiin mainioita kuvia (en tosin itse saanut) mutta niidenkään perusteella ihan varmaa lajia ei uskallettu heti sanoa. Iltapäivällä tuli tieto, että sama lintu oli saapunut lounaasta Jurmoon, jossa linnusta oli myös otettu kuvia (Arto Stenroos) ja määritetty 2-kv arosuohaukaksi. Illalla kaupungissa saatiin jo varmistusta lajiin, joka näyttää olevan tosiaan arosuohaukka. Lundenin Joukon hienoja kuvia Utön kautta aikojen 5. macrosta on nähtävillä Tarsigerissa (www.tarsiger.com). Viikonlopun lajimäärä Utössä kohosi peräti 107 lajiin – mainio luku näin huhtikuussa! Alla Jouko Lundenin ottama hieno kuva Utön arosuohaukasta.

makro

Saareen jäivät Kuusiston Kimmo, Pärssisen Mikko ja eilen illalla saareen saapunut Seppo Sällylä. Paluumatkamme Pärnäisiin sujui mukavasti, tosin sumuisessa ilmassa ja laivalta nähtiinkin vain Nötössä härkälintu ja muutama mustakurkku-uikku. Turkuun saavuin klo 19 maissa, taas hienon viikonlopun päätteeksi.

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...