Vuoden loppua Utössä

Torstaina 28.12.2017 lähdimme puolen päivän aikaan Outin kanssa takaisin Utöhön, pilvisessä +4 asteen kelissä ajelimme Nauvoon. Käytiin kaffella ja kaupassa ja siirryttiin Pärnäsiin, jossa m/s Eivorille kertyi kohtalaisen paljon väkeä. Lintuporukkaa Hyvärisen Ismo Utöhön ja Santaharjun Jarkko Jurmoon. Perille saavuttiin klo 19 aikoihin, kevyessä vesisateessa ja reippaassa kaakkoistuulessa. Saaressa oli paikalla lintuharrastajia mm. Sami Kiema, Henriika Haapakoski ja Riku Lumiaro. Mukava tulla taas joulun jälkeen kotiin tänne Utöhön, joka tänään tulleen tiedon mukaan valittiin Maalle-lehden yleisöäänestyksessä koko Suomen ”ihanimmaksi kyläksi” (klikkaa tästä). Emme ole eri mieltä…

KESÄINEN KUVA SUOMEN "IHANIMMASTA KYLÄSTÄ", TUTKATORNIN KOHDALLA OMA PUNAINEN TALOMME (Kuva: Outi Sarjakoski)
KESÄINEN KUVA SUOMEN ”IHANIMMASTA KYLÄSTÄ”, TUTKATORNIN KOHDALLA OMA PUNAINEN TALOMME (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 29.12.2017 oli aika mukava ulkoilusää – pilvistä (vain vartti sadetta), lounaistuulta 7-8 m/s ja lämpöä 5 astetta. Kierrettiin koko saari (edelleen lumeton) ja aamulla staijattiin toista tuntia, tänään oli myös talvilintulaskentapäivä. Lajeja kertyi 36, mainittavia mereltä olivat mm. kaakkuri, laulujoutsen, 5 lapasotkaa, 6 allia, 35 mustalintua, 3 naurulokkia ja Eivorin sataman edustan luodoilla 10 merisirriä. Saaresta löytyi mm. 2 taivaanvuohta, 2 käpytikkaa, 2 niittykirvistä, 8 tilheä, 7 peukaloista, 5 punarintaa, 63 räkättiä, 2 laulurastasta, 2 punakylkeä, 3 peippoa, 62 urpiaista, tundraurpiainen ja hotellialueella tiiviisti ruokaillut vuorihemppo. Illalla huuhkaja päivysti Ormskärillä. Saareen saapui mm. Tammeron Heidi.

VUORIHEMPPO VIIHTYI EIVORIN SATAMAN LÄHELLÄ
VUORIHEMPPO VIIHTYI EIVORIN SATAMAN LÄHELLÄ

Lauantaina 30.12.2017 oli puolipilvistä, muutama sadekuuro ja lämpöä 4 astetta. Lounaistuuli puhalsi 10-12 m/s. Staijia pari tuntia plus koko saaren komppaus tuottivat mm. 5 lapasotkaa, 3 allia, tukkakoskelon, 2 naurulokkia ja yhteensä 59 merisirriä muutamassa parvessa luodoilla. Saaressa nähtiin mm. taivaanvuohi, niittykirvinen, luotokirvinen (itärannalla), 2 tilheä, 8 peukaloista, punarinta, laulurastas, punakylkirastas ja tundraurpiainen. Kiema ja Haapakoski lähtivät mantereelle ja illalla saareen saapuivat mm. Varesvuon Markus ja Minna.

PEUKALOISIA ON SAARESSA KYMMENKUNTA
PEUKALOISIA ON SAARESSA KYMMENKUNTA

Uudenvuodenaattona 31.12.2017 oli pilvistä, lämpöä 3 astetta ja tuuli etelästä 10-11 m/s. Vähän staijia ja saaressa kiertelyä ennen vuoden vaihtumista. Nähtiin mm. 6 lapasotkaa, 3 tukkakoskeloa, 2 naurulokkia ja länteen lentänyt piekana. Saaressa havaittiin mm. huuhkaja, 6 peukaloista, 4 punarintaa, niittykirvinen, luotokirvinen, 2 punakylkirastasta, laulurastas, 52 räkättiä, 5 tilheä ja tundraurpiainen. Iltaa vietimme Markuksen ja Minnan seurassa, toki vuoden vaihtumisen aikaan vanhan tavan mukaan myös majakalla.

VUODEN VIIMEISENÄ AAMUNA OLI KAUNIS AURINGONNOUSU
VUODEN VIIMEISENÄ AAMUNA OLI KAUNIS AURINGONNOUSU

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...