Vuodenvaihteen lintutykitystä Utössä

Maanantaina – uudenvuodenaattona – 31.12.2012 tuuli puhalsi lounaasta 11 m/s, taivas oli pilvessä ja iltapäivällä ropsahti muutama vesikuuro, myöhään illalla kunnon sadettakin. Lämpötila +4 astetta. Staijailtiin pari tuntia majakalla ja kevyttä retkeilyä saaressa. Merellä nähtiin mm. 2 Gaviaa, 9 mustalintua, 6 pilkkasiipeä, 15 allia, 10 tukkakoskeloa, 2 riskilää, 8 naurulokkia ja 25 merimetsoa. Saaressa oli edelleen 2 luotokirvistä, 3 punarintaa, 2 peukaloista, pikkuvarpunen ja itärannalla nyt myös niittykirvinen. Muuttohaukka istui iltapäivällä jälleen Knivskärissä ja kettusirkkukin oli yhä paikalla, havaittiin lyhyesti joitakin kertoja eri puolilla kylää – mm. taas meidän saunan luona. Saaressa oli uusia lintuharrastajia mm. Jouko Olkio, Jouni Tittonen, Jukka Vilen, Marjatta Suominen ja Petri Saarinen. Illansuussa meille saapuivat uudenvuodenviettoon Sara ja Juha eli perinne jatkuu…

KETTUSIRKKU ON PÄIVITTÄIN KÄYNYT SAUNAMME TUNTUMASSA

Tiistaina, uudenvuodenpäivänä 1.1.2013, saaressa oli aika meno ja meininki. Yöllinen vesisade loppui sopivasti aamulla ja päivä oli ihan hyvä retkipäivä, tuuli tosin lounaasta 12-13 m/s. Lämpöä edelleen 4 astetta. Saaressa kävi kaksi taksiveneellistä kettusirkku- ja eka ekaa-bongareita ja kaikki taisivat lähteä tyytyväisinä mantereelle. Kettusirkku oleskeli vuoroin meidän saunalla ja koululla ja kaikki pääsivät jenkkivieraan näkemään. Eivorillakin jo kuulemma tarjotaan ”Angry Fox Sparrow”-drinkkejä… Myös Eivorin kippari Stefan Jensen kävi meidän saunalla katselemassa kettusirkkua. Meristaijilla nähtiin tänään mm. Gavia, lapasotka, 300 allia, 2 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 9 tukkakoskeloa, 2 ruokkia, riskilä ja eteläkärjessä pitkään uiskennellut naaraspukuinen allihaahka. Saaressa nähtiin lisäksi ohilentävä ad-muuttohaukka (paikallinen talvehtiva), 5 merisirriä majakan alla luodolla, uivelo satamassa, huuhkaja Ormskärillä ja 2 naurulokkia. Pikkulinnuista mainittakoon mm. niittykirvinen, 3 luotokirvistä, 2 peukaloista, 2 räkättiä, 10 mustarastasta, pikkuvarpunen ja peippo. Hyvä alku uudelle lintuvuodelle! Pääosa saaren yli 60 ornista lähti tänään mantereelle…

LINTUHARRASTAJIA ON RIITTÄNYT!

Keskiviikkona 2.1.2013 oli puolipilvistä, lämpöä 3 astetta ja tuuli lounaasta 7-10 m/s. Staijattiin ja kompattiin mutta nyt meitä oli vaihteeksi saaressa vain neljä ornia – Hyvärisen Ismo, Järvisen Mikko, Varesvuon Markus ja meikäläinen. Mereltä poimittiin mm. Gavia, 55 merimetsoa, 8 pilkkasiipeä, 70 mustalintua, 9 allia, allihaahka jälleen eteläkärjen tyrskyissä, 13 tukkakoskeloa, 6 naurulokkia ja 4 riskilää. Merikotkia nähtiin 4, ad-muuttohaukka istuskeli iltapäivällä jälleen Knivskärillä ja uivelo kähmyili satamassa. Pikkulinnuista mainittakoon niittykirvinen, luotokirvinen, 2 peukaloista, punarinta, 3 räkättiä, pikkuvarpunen, vihervarpunen ja edelleen kettusirkku. Viimemainittu nähtiin kerran koululla ja kahdesti lyhyesti meidän ruokinnan tuntumassa – aika hankalaksi on mennyt sen löytäminen. Luntahan Utössä ei ole enää juuri missään eli sopivaa sulamaata ruokailla riittää yllin kyllin.

RÄKÄTTIRASTAS VEI VIIMEISIÄ PIHLAJANMARJOJANI

Torstaina 3.1.2013 oli hieno retkeilypäivä – puolipilvistä, länsituulta 5-7 m/s ja lämpöä 2 astetta. Staijattiin ja kompattiin, klo 10 saareen saapui 10 hengen bongariporukka taksiveneellä (Gusse, A Ohtonen, T Sahi ym) ja illansuussa saapui liki parikymmentä ornia m/s Eivorilla. Päivän laji oli ehdottomasti isohaarahaukka, josta saimme Sintosen Antilta Jurmosta aamulla puhelun, että on tulossa kohti Utötä. Mikon ja Ismon kanssa asetuimme majakan itäseinustalle ja kohta tuplamilkkari erottuikin Jurmon länsipuolella matkalla etelään. Lintu hävisi kunnes löytyi vajaan 15 min kuluttua uudelleen valuen hiljalleen länteen kohti Utötä. Milvus saapui lopulta aivan Kesnäsin kärkeen auringon paisteessa (vastavalo tosin) ja jatkoi hiljalleen majakan eteläpuolitse länteen kohti Kökaria. Uusi laji Utölle (297) ja itsellekin elis.

ISOHAARAHAUKKA PYÖRÄHTI KESNÄSIN KÄRJESSÄ. VARESVUON MARKUKSELLE KIITOS KUVAUSYHTEISTYÖSTÄ!

Merellä nähtiin myös mm. Gavia, 50 merimetsoa, 9 laulujoutsenta, 3 allia, 110 mustalintua, 22 pilkkasiipeä, uivelo (satamassa), 38 tukkakoskeloa, naurulokki ja 6 riskilää. Muista mainittakoon 8 merikotkaa, ad-muuttohaukka jälleen Knivskärillä ja käpytikka. Pikkulintuja havaittiin mm. niittykirvinen, 2 luotokirvistä, 1o tilheä, peukaloinen, punarinta, 4 räkättiä, pikkuvarpunen, peippo, 4 urpiaista ja edelleen kettusirkku – nyt muutaman kerran lähinnä meidän oman ruokinnan tuntumassa. Aikamoinen lintupäivä taas!

TUPLAMILKKARIN PROFIILI ON LAJITYYPILLINEN

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...