BirdLife’n pihabongaus

BirdLide Suomi järjesti pressanvaaliviikonloppuna 28-29.1.2006 ensi kerran Suomessa ns. pihabongauksen, alunperin brittiläisen mallin (”Big Garden Birdwatch”) mukaan. Tarkoituksena on että mahdollisimman moni linnuista kiinnostunut henkilö tai perhe eri puolilla Suomea laskee/kirjaa tunnin aikana – joko lauantaina tai sunnuntaina – kaikki kotipihaltaan näkemänsä lintulajit ja lintuyksilöt. Ihan ensimmäinen kerta tämä ei itse asiassa ollut sillä 2.9.2000 järjestettiin, ei tosin BirdLifen organisoimana, leikkimielinen ns. big sit (meillä kulki nimellä tonttipinnakisa) jolloin kaikki omalta pihalta 24 tunnin aikana havaitut lintulajit kirjattiin ylös. Sen kisan voitti muistaakseni Jörgen Palmgren Tammisaaren saaristossa olevalta mökkitontiltaan, itse taisin olla kolmas tai neljäs 66:lla lajilla omalta mökkitontiltani Halikon Angelniemeltä.

kuusitintti

Toki siis nytkin kannoin korteni mukaan ’pihabongaukseen’ eli tähän talviseen tapahtumaan. Sinällään nimi on ihan väärä sillä eihän tässä mistään bongauksesta ole kyse sanan alkuperäisessä merkityksessä vaan yksinkertaisesti vaan havainnoidaan oman pihan linnustoa, pihalle kuuluvat tai ylilentävät lintulajit mukaanlukien. Oma havaintotuntini Angelniemen taloni pihalla ajoittui lauantaihin 28.1.06 klo 10.00-11.00 ja ko. tunnin aikana havaitsin 16 lintulajia ja 118 lintuyksilöä. Jokatalvinen ruokintani tietysti edesauttoi näinkin mukavaa tulosta. Lajit olivat (suluissa lukumäärät): urpiainen (40 ylilentävää parvessa), viherpeippo (21), talitiainen (12), varis (11), keltasirkku (9), sinitiainen (9), närhi (3), mustarastas (3), käpytikka (2), isokäpylintu (koiras ja naaras pihamännyissä n. 10 minuuttia), töyhtötiainen (1), kuusitiainen (1), hömötiainen (1), harmaalokki (1 ylilentävä), palokärki (1) ja lehtopöllö (1 huuteli useita kertoja lähimetsässä). Punatulkku loisti taas poissaolollaan kuten koko talvena. Mutta – mukava tapahtuma kaiken kaikkiaan ja mielenkiintoista nähdä paljonko kiinnostusta se on herättänyt!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.