Petolintujen parissa Utössä

Tiistaina 23.8.2022 pääsimme palaamaan Utöhön. Ajelimme aamulla Nauvoon kahville ja sieltä m/s Baldurille, jossa oli mukana melko maltillisesti väkeä. Nauvossa pysähdyimme hetkeksi Simonkylän peltoaukealla, josta oitis löytyi 2 nuorta punajalkahaukkaa, jotka ovat viipyneet paikalla jo 21.8. alkaen. Istuskelivat langoilla lennellen välillä, lintukameramme olivat harmi kyllä Utössä odottamassa. Laivamatkalla ei nähty harmaahaikaraa ihmeempää ja muutama sadepisaran saattelemana saavuttiin Utöhön klo 15.30. Loppupäivä oli sateinen ja pysyteltiin kotikulmilla, nähtiin vain varpushaukka ja harmaahaikara.

HAARAPÄÄSKYT PARVEILEVAT ENNEN MUUTTOMATKAA

HAARAPÄÄSKYT PARVEILEVAT ENNEN MUUTTOMATKAA

Keskiviikkona 24.8.2022 yöllä vähän satoi, aamu ja aamupäivä olivat pilvisiä, loppupäivä aurinkoa ja lämpö käväisi 20 asteessa. Koko päivä puhalsi pohjoistuulta 8-10 m/s. Aamulla runsas tunti staijia luotsiasemalla ja kierrettiin Kesnäs ja saaren itäosat. Nähtiin mm. kuikka, kaakkuri, 8 tuulihaukkaa, 21 varpushaukkaa ja kahlaajia taivaanvuohi, rantasipi, 2 liroa, 4 valkovikloa, metsäviklo ja 2 tylliä. Kahlaajat ovat jo selvästi vähentyneet. Muita olivat mm. 7 käpytikkaa, 3 pensastaskua ja katajikossa kähmyillyt ruokokerttunen. Isopäiväkiitäjä tai – kiitäjiä käy ahkerasti pihallamme.

Mainittakoon vielä, että hautausmaan takana ollut lammasaitaus on muutama päivä sitten maanomistajan toimesta purettu kokonaan pois – vähän harmi kun aidantolpilla on istuskellut mm. nokitasku, mustapäätasku, sepeltasku ja punapäälepinkäinen… Joitain uusia istumakeppejä täytyisi varmaan kehittää maisemaan.

ISOPÄIVÄKIITÄJIÄ RIITTÄÄ!

ISOPÄIVÄKIITÄJIÄ RIITTÄÄ!

Torstaina 25.8.2022 oli aurinkoista ja lämmintä (21 astetta), pohjoistuuli puhalteli 4-7 m/s. Staijia taas tunti aamulla ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 8 käpytikkaa ja kahlaajia lapinsirri, 31 suosirriä, 4 tylliä, 2 isokuovia, 4 punakuiria, taivaanvuohi, 11 valkovikloa ja punajalkaviklo. Petolintuja muutti tänään mukavasti, nähtiin 42 varpushaukkaa, 2 mehiläishaukkaa, hiirihaukka, 8 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja klo 15.40 majakan ja meidän talon luona hienosti pyörähtänyt 1kv punajalkahaukka. Katosi pian Patteriniemen suuntaan eikä löytynyt uudestaan kylän länsipään kierroksella.

MEHILÄISHAUKKOJEN MUUTTOREITTI OSUU HARVOIN UTÖHÖN

MYÖS HIIRIHAUKAT MUUTTAVAT JO 

Illalla Varesvuon Markus ilmoitti itäniityltä naaras sinisuohaukan ja 1kv koiras arosuohaukan, jotka pyörivät melko pitkään niityn reunoilla – itse katselin molempia kaukoputkella majakalta. Päivän muita mainittavia olivat 8 pensastaskua ja 48 keltavästäräkkiä. Jauhiaisen Jussi saapui illansuussa saareen.

KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

KELTAVÄSTÄRÄKKIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Perjantaina 26.8.2022 oli edelleen pääosin aurinkoista ja lämpöä 21 astetta. Itäkaakkoinen tuuli puhalteli 4-6 m/s. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. harmaahaikara, 13 kuikkaa, 3 Gaviaa, 310 mustalintua ja kahlaajia 9 valkovikloa, liro, 11 tylliä, 4 isokuovia, 15 pikkukuovia, 4 töyhtöhyyppää ja taivaanvuohi. Petolintuja oli tänäänkin muutolla, havaittiin 52 varpushaukkaa, 19 tuulihaukkaa, 2 mehiläishaukkaa, 2 nuorta ruskosuohaukkaa ja jälleen 1kv arosuohaukka, joka kierteli itäosassa ja lähisaarilla iltapäivän lämmössä.

AROSUOHAUKKA KIERTELI KATTRUMPANIN REUNOJA

AROSUOHAUKKA KIERTELI KATTRUMPANIN REUNOJA

Lisäksi nähtiin 17 käpytikkaa ja yöllä oli saapunut runsaasti hyönteissyöjiä – leppälintuja, kirjo- ja harmaasieppoja, fyllareita, pensastaskuja ja syksyn ekat 5 hippiäistä. Tittosen Jouni saapui illalla saareen.

LEPPÄLINTUJA SAAPUI YÖLLÄ TOISTAKYMMENTÄ

LEPPÄLINTUJA SAAPUI YÖLLÄ TOISTAKYMMENTÄ

Lauantaina 27.8.2022 lähdin aamulaivalla mantereelle, edessä on linturetki vähän kauemmas. Outi jäi tällä kertaa ”kotihenkilöksi”. Aurinkoinen laivamatka sujui leppoisasti seurustellen, ainoa mainittava havis oli 12 tyllin parvi Gråharunilla. Turussa olin klo 13.
Mainittakoon vielä, että tänään lauantaina Utössä oli nähty 2 uutta 1kv punajalkahaukkaa (J Tittonen, J Jauhiainen).

MÄRKÄ TÖYHTÖHYYPPÄ (kuva: Outi Sarjakoski)

MÄRKÄ TÖYHTÖHYYPPÄ (kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat löytyvät isompina tiedostoina täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.