Monipuolista lokakuista lintumuuttoa

Maanantaina 17.10.2022 yöllisen ukkosmyräkän jälkeen oli puolipilvinen, aika aurinkoinenkin päivä. Lämpöä oli 11 astetta ja länsituuli voimakasta, aamulla 14 ja illansuussa 8 m/s. Staijia useita tunteja pitkin päivää luotsiasemalla ja/tai majakalla, saarikin kompattiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 14 sepelhanhea, 26 kuikkaa, 53 Gaviaa, 18 jouhisorsaa, 2 lapasotkaa, 2300 haahkaa, 3630 allia, 135 mustalintua ja 3 ruokkia. Lisäksi nähtiin 2 sinisuohaukkaa, 4 varpushaukkaa, tuulihaukka, ampuhaukka, nuori muuttohaukka, Asio sp, kapustarinta, 2 suokukkoa, jänkäkurppa, taivaanvuohi, lehtokurppa ja 3 merisirriä. Päivän yllätys oli yhtäkkiä aamulla saaren yli lännestä itäkoilliseen lentäneet 3 teertä (2k,1n) – eipä ole taas muutamaan vuoteen näkynyt Utössä!

SUOKUKKOJA ON TÄNÄ SYKSYNÄ OLLUT TAVANOMAISTA MYÖHEMPÄÄN

SUOKUKKOJA ON TÄNÄ SYKSYNÄ OLLUT TAVANOMAISTA MYÖHEMPÄÄN

Muista mainittakoon vielä kangaskiuru, edelleen lapinkirvinen Enskärillä, 45 tilheä, 14 peukaloista, 2 tiltalttia, isolepinkäinen ja Kuusiston Kimmon iltapäivällä luotsiaseman pohjoispuolen katajikossa havaitsema ruskouunilintu, joka oli näkynyt ja kuulunut. Isolla porukalla emme sitä harmi kyllä enää löytäneet. Aplan retkikunta (pois lukien Koistinen) sekä Maarit ja Antero Topp lähtivät päivällä mantereelle ja samalla saareen saapui reippaasti uutta lintuväkeä, mm. Mika Teivonen, Arttu Valonen, Isto Virtanen, Tom Lindroos, Hannu Kormano, Rauli Lumio, Jouko Vuokko, Atte Lindqvist ja Martti Mielonen.

TUULET KOVIA JA PÄRSKEITÄ RIITTÄÄ

TUULET OVAT OLLEET KOVIA JA PÄRSKEITÄ RIITTÄÄ

Tiistaina 18.10.2022 oli hyvä lintupäivä. Tuuli oli kääntynyt luoteeseen, aluksi 3 ja iltapäivällä 8 m/s, lämpöä 10 astetta ja taivas oli puolipilvinen, yöllä ja varhain aamullakin saatiin vielä vähän sadetta. Staijia runsaat 5 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren ahkeraa komppausta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 11 kuikkaa, kaakkuri, 25 Gaviaa, härkälintu, 2320 allia, 155 mustalintua, ruokki, 1kv selkälokki, 3 harmaahaikaraa, 2 sinisuohaukkaa, 22 varpushaukkaa, ad muuttohaukka, 2 ampuhaukkaa ja 1kv maakotka (kävi Kesnäsin päällä). Saaresta löytyi mm. luhtakana, kapustarinta, suokukko, jänkäkurppa, 2 lehtokurppaa, 8 taivaanvuohta, 2 sarvipöllöä ja suopöllö. Luodoilla oli kahdessa parvessa yhteensä 46 merisirriä. Aamulla sateen loputtua saaressa kävi kova kuhina, mainittakoon mm. 600 punakylkirastasta, 950 räkättirastasta, 170 tilheä, 1450 järripeippoa, 870 urpiaista, 18 peukaloista, 10 tiltalttia, 5 mustapääkerttua, 4 kangaskiurua ja 2 isolepinkäistä. Lisäksi nähtiin tundraurpiainen, vuoden eka kuusitiainen, myöhäinen haarapääsky, sepelrastas kompostorin rannassa sekä päivän päätteeksi Lindroosin Tomppa näki pikkusirkun hotellin rantasaunojen lähellä, lintu kuitenkin katosi ennen kuin muut ehtivät sitä nähdä. Iltapimeällä muutti vielä kylän itäpuolitse ääntelevä kaulushaikara ja Jussi & Kimmo laskivat iltayöstä mm. 4800 punakylkirastasta ja 330 mustarastasta yömuutolla. Olipa hieno lokakuinen päivä, lajejakin kertyi vielä 83.

NUORI MAAKOTKA KÄVÄISI UTÖN ILMATILASSA

NUORI MAAKOTKA KÄVÄISI UTÖN ILMATILASSA

Keskiviikkona 19.10.2022 tuuli puhalsi pohjoisesta 7-12 m/s, lämpöä oli 9 astetta ja taivas puolipilvinen, pääosin aurinkoa, mutta pari saderopaustakin saatiin. Staijia taas useita tunteja sekä aamulla että iltapäivällä, koko saari myös kierrettiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. kuikka, 4 Gaviaa, 4600 allia, 98 mustalintua, 17 pilkkasiipeä, 20 laulujoutsenta, 8 valkoposkihanhea, 31 Anseria ja 570 A/B (6a). Muuttavia olivat myös sinisuohaukka, ampuhaukka, 39 varpushaukkaa, 2 kanahaukkaa, 3 piekanaa ja 42 hiirihaukkaa. Myös merikotkia oli jo muutolla ja variksia muutti 959 sekä naakkoja 2306. Saaressa havaittiin mm. 4 jouhisorsaa, 2 lapasotkaa, harmaahaikara, kurki, sarvipöllö, 2 jänkäkurppaa, 6 taivaanvuohta, 2 isolepinkäistä, 54 pikkuvarpusta, 120 tilheä, 150 kottaraista, 15 peukaloista, kangaskiuru, lapinsirkku, kuusitiainen, isokäpylintu, 4 mustapääkerttua, 3 tiltalttia ja 3 västäräkkiä. Merisirrejä oli luodoilla yhteensä 11 yksilöä ja itärannalla nähtiin illansuussa vielä luhtakana. Kirkas yö ja navakka pohjoistuuli olivat tyhjentäneet saarta aika paljon pikkulinnuista, mutta olipa kuitenkin tänään hyvää näkyvää muuttoa. Iltapäivällä mantereelle lähtivät ainakin Lindqvist ja Mielonen, saareen saapui Outi sekä lintuväkeä Kimmo Heiskanen ja Mika Grönroos.

MUUTAMA PUNATULKKU NÄKYY PÄIVITTÄIN

MUUTAMA PUNATULKKU NÄKYY PÄIVITTÄIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävillä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.