Sumua ja sadetta, lintujakin

Torstaina 12.4.2012 lähdin jo takaisin Utöseen, Outi jäi nyt mantereelle. Sää oli pilvinen mutta melko lämmin (5-7 astetta) ja tuuli kaakossa. Nauvossa tutut kauppa- ja kahvikuviot ja m/s Eivorille kertyi melko lailla jo väkeä – kesä lähestyy… Lintuporukkaa tuli sekä Jurmoon että Utöseen, jälkimmäiseen ainakin Luokkamäen veljekset, Olli Sassi, Markku Kiviluoto, Heimo Mänty, Hannu Kianen, Erkki Sipilä, Olli Tossavainen ja Esa ja Ulla Åke. Lisäksi Utöseen saapui joukko luontokuvaajia Ilpo Aallon johdolla, mukana mm. Tapio Räsänen. Matkalla nähtiin mm. 11 ruokkia, merikihu, 10 merikotkaa, kalasääski, piekana (Aspössä), tuulihaukka, isolepinkäinen (Jurmossa), 2 lapasorsaa, 8 haapanaa ja hyvin erikoisen näköinen kokonaan vaalea haahka Knivskärin luona haahkaparvessa. Varmaan sama yksilö, joka nähtiin kerran-pari viime vuonnakin.

ERIKOINEN VAALEA HAAHKA UTÖN SATAMAN POHJOISPUOLELLA

Utöseen saavuttiin klo 15.50 ja illansuun kävely osoitti saaressa olevan runsaasti mm. punarintoja (ainakin 200), rautiaisia (näin n. 10) ja mustaleppälintuja. Muleleita näin itse kolme – 1 ad-koiras ja 2 n-pukuista kylän rannassa mutta päivän kokonaissumma saaressa oli peräti 8 mulelia (paikalla Pekka Salmi, Kirsi Tiihonen, Ari ja Kaija Koskinen). Illalla näkyi myös naaras-sinisuohaukka, suopöllö ja 58 kurkea. Yötä vasten alkoi heikko vesisade ja tuuli tyyntyi.

MUSTALEPPÄLINTUJA ELI MULELEITA RIITTÄÄ JOKA PÄIVÄLLE

Perjantai 13.4.2012 oli pilvinen ja pääosin sateinen päivä. Sade oli onneksi melko heikkoa ja ei haitannut kohtuuttomasti retkeilyä. Iltapäivällä levisi ajoittain myös sumupilviä saaren ylle. Merelle ei juurikaan staijattu mutta saarta kierrettiin ahkerasti ja havaittiin 69 lajia. Vesilinnuista mainittakoon 2 silkkiuikkua, 2 ristisorsaa, 4 haapanaa, 2 tavia, heinätavi-pari ja lapasotka. Sinisuohaukkanaaras pyöri saarella koko päivän, tuulihaukka saapui etelästä, teeri pulisi, harmaahaikara muutti ja kahlaajia havaittiin mm. kapustarinta, 4 taivaanvuohta ja 3 lehtokurppaa. Pikkulinnuista mainittakoon 2 kangaskiurua, 15 peukaloista, 35 rautiaista, n. 250 punarintaa, 3 kivitaskua, 3 kulorastasta, 7 tiltalttia, 3 isolepinkäistä, 4 pikkuvarpusta, n. 200 peippoa, 8 järriä, tikli, 2 urpiaista, Loxia, nokkavarpunen ja 10 pajusirkkua. Kompostorin tien varrelta löysin kevään ensimmäinen sepelrastaan, joka oleskeli kaikkien iloksi loppupäivän paikalla, ja kylällä nähtiin tänään 4 mustaleppälintua (1k, 3 n-pukuista). Ihan siis kelpo lintupäivä. Illalla saareen saapui mm. Ossi Öhman sekä n. 15 TLY:n retkeläistä lintuja katsomaan.

KAUKAA SUMUSSA OTETTU DOKUMENTTIKUVA KEVÄÄN EKA SEPELRASTAASTA

Lauantai 14.4.2012 ei oikein suosinut lintujen tarkkailua. Näkyvyys oli pitkälle iltapäivään vain 200-300 metriä tiheän sumun takia ja iltapäivällä sumu hellitti mutta alkoi reipas vesisade. Tuuli oli pitkään heikko, illalla kuitenkin lännestä jo 14 m/s. Merelle ei juurikaan nähty mutta saarta toki komppailtiin. Havainnoista mainittakoon mm. silkkiuikku, 2 harmaahaikaraa, 2 jouhisorsaa, 4 tavia, 2 merikihua, 5 punajalkavikloa, metsäviklo, lehtokurppa, 2 taivaanvuohta, töyhtöhyyppä, 33 kuovia (8a), kalatiira, suopöllö sekä petolinnuista sinisuohaukka, ruskosuohaukka, tuulihaukka, kalasääski, hiirihaukka (+ Buteo sp) ja pari merikotkaa. Pikkulintupuolta edustivat mm. 3 kangaskiurua, 3 isolepinkäistä, 3 pulmusta,  n. 200 punarintaa, n. 30 rautiaista, 9 peukaloista, 2 tiltalttia, n. 20 kulorastasta, tikli, 4 pikkuvarpusta ja urpiainen. Mustaleppälintuja oli tänäänkin monta – ainakin 2 komeaa koirasta ja 3 naaraspukuista yksilöä.

RAUTIAISTEN PÄÄMUUTTO LIENEE NYT KÄYNNISSÄ

Sunnuntaina 15.4.2012 piti lähteä taas töihin mantereelle. Sää oli nyt selkiintynyt pilvettömäksi ja tuuli oli lännestä 3-5 m/s. Ennen laivan lähtöä staijausta ja vähän komppaustakin, nähtiin mm. 9 kuikkaa, kaakkuri, Gavia sp, mustakurkku-uikku, 9 merikihua, n. 150 mustalintua, 11 pilkkasiipeä, 2 harmaasorsaa, valkoviklo, 4 isokuovia ja ainakin 4 mustaleppälintua. Huuhkaja istuskeli taas Kobbanin kalliolla kaikkien lintuharrastajien iloksi. Laivamatkalla jo ennen Jurmoa etelästä levisi paksu sumu, joka esti havainnoinnin lähes koko loppumatkan ajan. Utöstä tuli tieto, että Öhmanin Ossi oli nähnyt vuorihempon, ensimmäinen tänä vuonna saaressa.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.