Helmikuinen ristisorsa

Torstaina 16.2.2023 oli pilvistä ja iltapäivällä tihutti ajoittain vettä. Lämpöä oli 2 astetta ja lounaistuulta 6-8 m/s. Staijailin aamulla 1,5 tuntia majakalla, mutta merellä oli ihan hiljaista. Kiersin saaren itäosat ja kyläalueen, näkyi mm. 2 lapasotkaa, n. 30 merisirriä Gropskärin länsiluodoilla, kevään ekat 2 uuttukyyhkyä, punakylkirastas, peukaloinen ja edelleen luotokirvinen. Kaakkoispuolelta laskin yhtä aikaa yhteensä 26 merikotkaa, alkavat kerääntyä jo apajille ulkoluodoille, joilla harmaahylkeet poikivat. Pikku-uikkua en tänään löytänyt jonkinmoisista yrityksistä huolimatta. Järvisen Mikko tuli illalla takaisin Utöhön Jurmon keikaltaan.

TUULISINA PÄIVINÄ TALVEHTIVAT KYHMYJOUTSENET KERÄÄNTYVÄT SUOJAPAIKKOIHIN

TUULISINA PÄIVINÄ TALVEHTIVAT KYHMYJOUTSENET KERÄÄNTYVÄT SUOJAPAIKKOIHIN

Perjantaina 17.2.2023 oli jälleen pilvistä, lämpöä runsaat 3 astetta ja lounaistuulta 6 m/s. Lounaasta lähestyvä voimakas matalapaine nostatti iltapäivällä nopeasti tuulta ja illansuussa alkoi runsas vesi- ja räntäsade. Staijia aamulla runsas tunti majakalla, mutta utuinen näkyvyys haittasi. Kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havaittiin tänään mm. 2 muuttavaa laulujoutsenta, 2 lapasotkaa, koiras uivelo ja koiras tukkakoskelo, riskilä ja edelleen pikku-uikku. Lisäksi nähtiin mm. varpushaukka, sepelkyyhky, käpytikka, punakylkirastas, 2 pikkuvarpusta, punarinta, 5 peukaloista ja itärannalla luotokirvinen. Saareen saapuivat illalla Jurmosta lintureissulle Martti Alilonttinen ja Timo Ranta.

PUNARINTOJA ON EDELLEEN AINAKIN 2 YKSILÖÄ

PUNARINTOJA ON EDELLEEN AINAKIN 2 YKSILÖÄ

Lauantaina 18.2.2023 yöllä voimistunut matalapaine pudotti koko päivän joko vettä tai räntää, tosin päivällä oli pari tuntia satamatta ja sateen tilalla oli tiheä sumu. Lämpöä oli 1-3 astetta ja aamun heikko kaakkoistuuli kääntyi luoteeseen ja voimistui illaksi jo 14 m/s (puuskat 22). Komppailtiin lähinnä kylää ja itäniittyä, hetki yritettiin staijatakin, mutta menestys oli kehno sumulauttojen takia. Havaittiin tänään mm. 2 lapasotkaa, uivelo, tukkakoskelo ja pikku-uikku, lisäksi keväälle uutena nuori ampuhaukka, 2 käpytikkaa, 2 peukaloista, 2 punarintaa ja edelleen luotokirvinen.

ISOKOSKELOITA TALVEHTII TÄÄLLÄ KYMMENKUNTA - TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN

ISOKOSKELOITA TALVEHTII TÄÄLLÄ KYMMENKUNTA – TAVANOMAISTA VÄHEMMÄN

Sunnuntaina 19.2.2023 matalapaine myllersi edelleen, luoteistuulta 12-14 m/s (puuskat kovimmillaan 20), lämpöä oli 1 aste ja pitkin päivää räntäkuuroja. Aamulla ja iltapäivällä staijia luotsiasemalla yhteensä noin 3 tuntia, lisäksi itäosan ja kyläalueen komppausta. Nähtiin mm. jp ruokki, 18 tukkasotkaa, 2 lapasotkaa, uivelokoiras ja koko päivän Rödskärillä hyöri n. 40 merisirriä. Aamulla löysin kevään ensimmäisen ristisorsan, koiras saapui lännestä ja jäi n. 45 min ajaksi luotsiaseman luodoille kaikkien iloksi. Toinen helmikuinen havainto Utöstä, edellisen näin 24.2.2016. Saaressa nähtiin myös edelleen pikku-uikku, käpytikka, 14 räkättirastasta, punarinta, 3 peukaloista, pikkuvarpunen ja itärannalla luotokirvinen. Mantereelle lähti päivällä kohtalaisesti porukkaa, mm. vajaa kymmenen kameraseuralaista sekä Alilonttinen ja Ranta.

AIKAINEN. RISTISORSA MAKOILI RUNSAAT PUOLI TUNTIA LUOTSIASEMAN LUODOILLA

AIKAINEN. RISTISORSA MAKOILI RUNSAAT PUOLI TUNTIA LUOTSIASEMAN LUODOILLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.