Kevään rareja odotellessa

Torstaina 19.4.2012 lähdimme Outin kanssa tuttuun tapaan kohti Utötä. Sää oli puolipilvinen, tuuli idästä 7 m/s ja ilma aika kolea. Nauvossa hoidettiin kauppa ja kahvi ja Eivorille ilmestyi tuttuja ja tuntemattomia. Lintuporukkaa oli Utöseen tulossa noin 10 henkeä, mm. Salosen Kari, Mikko ja Janne Suominen, Jarno Arvola, Laaksosen Juha perheineen, Antti Karppi vaimonsa sekä Timo Boman kaverinsa kanssa. Saaressa oli paikalla jo Tittosen Jouni, Vikmanin Reiska ja Järvisen Hanna, Varesvuon Markus, Rantasen Esko ja Sintosen Antti. Kyllä silmäpareja riittää! Laivamatkalla nähtiin mm. ampuhaukka, 2 kalasääskeä, 3 merikihua, 4 ruokkia, härkälintu ja 4 mustakurkku-uikkua. Knivskärin luona oli edelleen erikoinen vaalea naarashaahka. Utöseen saavuttiin klo 15.45 ja itäosan kierros voimistuvassa tuulessa tuotti mm. mustaleppälinnun (+2kv koiras), lapasotkan, 2 ristisorsaa, punajalkaviklon, suopöllön (kompostorin lähellä), huuhkajan (vakiopaikalla Kobbanilla), luotokirvisen, isolepinkäisen ja 2 kangaskiurua.  Kylällä nähtiin myös 3 nokkavarpusta. Aiemmin päivällä oli havaittu mm. muuttohaukka ja eilen (18.4.) muuttava jääkuikka ja tosi aikainen sinirinta.

MUSTALEPPÄLINTU JA HAAHKA - UTÖN TYYPPILAJEJA KEVÄÄLLÄ

Perjantai 20.4.2012 alkoi kovalla (14 m/s) koillistuulella ja vesisateella. Sade jatkui pitkään ja vasta iltapäivällä oli taukoja. Kylmä (3 astetta) tuuli puhalsi koko päivän ja saari oli aika hiljainen linnuista. Jonkin verran kiertelyä mutta vähän villoja – mainita voinee 2 ristisorsaa, ampuhaukan, 6 rautiaista, mustaleppälinnun, isolepinkäisen ja 3 mustakurkku-uikkua. Päivä meni enemmän sisähommissa ja seurustelussa… Iltalaivalla saareen saapui lisää orneja, mm. Pertti Rasp, Olli Sassi, Juha Jokinen, Veli Niemi, Kari Haataja, Hannu Palojärvi, Niklas Haxberg ja Heidi Tammero. Lintuporukkaa on saaressa nyt ainakin 25 henkeä… Aamulla mantereelle lähtivät Tittosen Jouni ja Varesvuot.

UTÖN TYLLIEN KEVÄTKIIHKOA

Lauantaina 21.4.2012 tuuli oli kääntynyt lounaaseen ja puhalsi 12-14 m/s kunnes illaksi heikkeni. Taivas oli aluksi pilvessä mutta puolilta päivin selkeni ja lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Aamulla staijattiin runsas kolme tuntia, enemmän toki komppausta ja vähän kuvaamistakin. Merellä/muuttavana havaittiin mm. laulujoutsen, 6 metsähanhea, 9 kuikkaa, 4 Gaviaa, kurki, 41 kuovia (5a), 28 ruokkia, 65 allia, 82 mustalintua, 14 pilkkasiipeä, 3 merikihua, kalatiira, lapintiira, 3 varpushaukkaa, 2 kapustarintaa, 4 metsävikloa sekä etelästä saapunut suopöllö ja saaren luoteispuolelta muuttanut yksinäinen sepelhanhi. Paikallisina nähtiin mm. 2 ristisorsaa, 4 mustakurkku-uikkua, 5 lapasorsaa, lapasotka, tuulihaukka, 2 taivaanvuohta, valkoviklo, rantasipi, 2 käpytikkaa, 3 tilheä, 2 isolepinkäistä, 2 luotokirvistä, 4 pikkuvarpusta, punatulkku, tikli, lapinsirkku ja nokkavarpunen. Punarintoja oli tänään n. 120, rautiaisia 9 mutta peukaloisia vain yksi. Mustaleppälintuja nähtiin kolme – 2 ad-koirasta ja 1 naaraspukuinen, lisäksi pihamme reunalla oli kevään eka koiras-mustapääkerttu. Päivän lajimäärä oli kohtuullinen 83.

LUOTTAVAINEN PUNARINTA VIIHDYTTI OUTIA KOULUN PORTILLA

Sunnuntaina 22.4.2012 tuuli oli heikentynyt koilliseen 4 m/s mutta lounaisella taivaalla oli synkkä ja paksu pilvirintama, joka tiputti vähän vettä tännekin. Staijattiin aamu isolla joukolla luotsiasemalla ja nähtiin mm. 6 kuikkaa, kaakkuri, 11 Gaviaa, 57 ruokkia, 6 merikihua, 3 härkälintua, 4 silkkiuikkua, harmaasorsa-pari, 2 kalatiiraa (+1 sp), ampuhaukka, ruskosuohaukka, kevään eka räyskä, 3 valkovikloa sekä mereltä saapuneet suopöllö ja Asio sp, ilmeinen sarvipöllö. Saaressa oli yön jäljiltä paljon uusia lintuja, punarintoja useita satoja, tiltaltteja useita, kevään eka käenpiika, pensastasku ja metsäkirvinen, isolepinkäinen, 2 kangaskiurua, 4 urpiaista, lapinsirkku, 3 mustaleppälintua ja ainakin 6 nokkavarpusta. Teerikoiras soidinsi itäosassa. Valtaosa orneista lähti mantereelle, Outi ja minäkin, mutta saareen jäi vielä ainakin Järvisen Hanna ja Vikmanin Reiska sekä Laaksosen Juha. Matkalla mantereelle nähtiin heti Utön pohjoispuolella Knivskärin lähellä n. 10 merisirriä lennossa, muita matkahavaintoja olivat mm. 7 ruokkia, tuulihaukka, hiirihaukka, 2 sinisuohaukkaa, piekana, 2 kalasääskeä ja yli 300 muuttavaa kurkea. Aurinko paistoi ja väki viihtyi laivan kannella. Puhelu Utöstä kertoi, että koulun pihalla havaittiin iltapäivällä kevään toinen sepelrastas. Turussa oltiin jo klo 17.30.

UTÖN VESILLÄ VIIHTYY KAKSI PARIA RISTISORSIA

 

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.