Vapunalusaikaa Utössä

Perjantaina 27.4.2012 pääsin vihdoin taas Utöseen, yritän nyt ollakin vähän pidempään saaressa. Sää oli aurinkoinen, lounaistuuli puhalsi 9 m/s ja mantereella oli jo 15 astetta lämmintä – merellä toki vielä paljon viileämpää. Lähestyvän vapun takia väkeä oli paljon liikkeellä ja laivakin aika täynnä. Sitä ennen kävin tutussa Nauvon kaupassa ja kahvilassa, jo perinteitä kunnioittaen… M/s Eivorille kerääntyi muun väen lisäksi n. 35 lintuihmistä, joista yksi Jurmoon ja muut Utöseen. Isoin joukko oli Skaftung Naturen 28 henkeä Kari Korhosen ja Kirjosen Jopin johdattamina, muita ainakin Kivisen Kaisa kaverinsa Tuula Suikon kanssa sekä Lehtisen Juha ja Jarmo Tampereelta. Saaressa oli paikalla jo Tittosen Jouni, Holvitien Mikko, Laaksosen Juha, Rantasen Esko ja Mika Ala-Hiiro. Matkalla nähtiin mm. härkälintu, 2 merikihua (toinen vaalea) ja 2 kalasääskeä.

KÄPYTIKKA ON PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

Lauantai 28.4.2012 oli aurinkoinen mutta melko tuulinen (SW 9 m/s) päivä, lämpöä 6 astetta. Illalla pilvistyi. Aamulla staijausta luotsiasemalla vajaa 3 tuntia, muuten saaren kiertelyä. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 21 kuikkaa, 2 kaakkuria, 5 Gaviaa, härkälintu, 10 valkoposkihanhea, 67 mustalintua, 36 pilkkasiipeä, 235 allia, 16 ruokkia, 5 merikihua, pikkukuovi, 3 valkovikloa, liro, 2 pikkulokkia, 2 haarapääskyä, räystäspääsky ja nuolihaukka. Paikallisina hyöri mm. tuulihaukka, varpushaukka, 3 harmaasorsaa, käpytikka ja illalla itäniityn yli muutti suopöllö. Pikkulinnuista mainittakoon mm. käenpiika, 4 mustapääkerttua, 2 hernekerttua, 5 leppälintua, 3 pajulintua, 3 pensastaskua, 3 urpiaista sekä Kattrumpanilla aamupäivällä piileskellyt sepelrastas. Mustaleppälintuja oli tänään 3 naaraspukuista ja Pyry löysi illansuussa koulun niityltä huippuaikaisen pensassirkkalinnun (Suomen kautta aikain 2. varhaisin keväthavis). ”Sirkkelistä” saatiin kunnon dokumenttikuvatkin. Iltalaivalla saapui Outi ja lisäksi noin 10 ornia lisää, Tittosen Jouni puolestaan lähti aamulaivalla mantereelle.

DOKUMENTTIKUVA PENSASSIRKKALINNUSTA

Sunnuntaina 29.4.2012 tuuli oli kääntynyt pohjoisluoteeseen mutta oli onneksi heikko(3-7 m/s), taivas aamulla pilvessä ja myöhemmin kirkasta. Eteläpuolella ollut saderintama ilmeisesti hiljensi muuttoa pitkälle päivään. Staijausta vajaa kolme tuntia aamulla ja merellä/muuttavana nähtiin mm. 11 kuikkaa, 10 Gaviaa, 2 härkälintua, 2 silkkiuikkua, 480 allia, 220 mustalintua, 11 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, 8 merikihua, 3 pikkulokkia, ampuhaukka, 4 tuulihaukkaa, 2 varpushaukkaa, 4 räystäspääskyä, 4 haarapääskyä, 6 liroa, 7 valkovikloa, mustaviklo, 31 kapustarintaa, 4 taivaanvuohta ja töyhtöhyyppä. Saaressa nähtiin mm. heinätavipari, harmaasorsa, 5 mustakurkku-uikkua, pikkutylli, 8 mustapääkerttua, 4 hernekerttua, 12 leppälintua, 2 kirjosieppoa, 9 pensastaskua, 3 käenpiikaa, 10 tilheä, tikli, 4 lapinsirkkua ja mustavaris. Mustaleppälintuja löytyi tänään 5, joista 1 ad-koiras illalla saunalahdella. Pensassirkkalintu näyttäytyi muutaman kerran eilisessä paikassa ja kompostori-Kattrumpan alueella nähtiin ainakin 3 sepelrastasta. Illalla saareen saapui lisää orneja, mm. Kuusiston Kimmo, Jorma Knaapi, Leena Laitinen, Metsärannan Rami ja Petri Ahti. Huuhkaja istui illalla Kobbanin kalliolla.

SAAREN MONET PUNAJALKAVIKLOT LIENEVÄT PÄÄOSIN SAAPUNEET

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.