Pyhämaan ulkosaaristossa

Perjantaina 8.6.2007 lähdin pitkästä aikaa veljeni Ollin kesämökille Uudenkaupungin Pyhämaalle. Sää oli edelleen helteinen ja tyven, aurinkokin porotti. Menomatkalla pysähdyin Lemussa kuulostelemassa aamulla paikalla huudellutta viiriäistä mutta iltapäivän kuumuudessa lintu pysytteli hiljaa. Saavuin Pyhämaalle illansuussa ja ihastelimme Ollin vastavalmistunutta ikiomaa lintutornia, joka kurottaa 7 metrin korkeuteen saunan nurkalta. Todella hieno torni ja loistava näkyvyys eteläiselle Selkämerelle! Iltaa rupateltiin auringonlaskuun saakka kunnes uni tuli vieraaksi.

riskila

Lauantaina 9.6.2007 lähdimme merelle klo 05.00 Ollin isolla Busterilla ja suuntana oli ensin Vekaran saari. Kierreltiin yökasteen kostuttamassa maastossa ja löydettiin mm. 4 satakieltä, rytikerttunen, 2 kultarintaa, nuolihaukka ja innokkaasti laulava idänuunilintu Vekaran sisäjärven länsipuolella. Mukava havainto täältä länsirannikolta. Merikotka, joka pesii saarella, istuskeli vartiossa korkeassa puussa saaren metsäisimmässä osassa. Paikalle tupsahti myös Raimo Heinonen, joka löysi saarelta vielä laulavan luhta- ja viitakerttusen. Vekarassa Wahlbäckin Matti löi meille kouraan tuoreita siikoja evääksi – ystävällistä!

luotsi

Merimatkaa jatkettiin Harmaaletoille, jossa keskityin kuvaamaan päivän kohdelajiani, luotokirvisiä. Muuten näkyi 2 ristisorsaa, 7 ruokkia ja pari tavia. Seuraava pysähdys tehtiin Pyhämaan Klopilla, jossa havaittiin mm. paikallinen isokuovi (ilmeisesti pesivä), 3 suokukkoa, 3 haapanaa, 6 tavia, 2 suosirriä ja 10 merimetsoa. Kamera raksutti pesiviä merikihuja muistikortin sopukoihin. 7 tunnin kierroksen jälkeen paahtavassa auringonpaisteessa ja tyvenessä kelissä olimme kypsiä palaamaan mökille Vasikkariin, jossa syötiin ja huilattiin vähän ennen paluumatkaa Turkuun. Vasikkarista näkyi vielä 21 etelään matkannutta merihanhea ja muutama pieni koirastelkkäparvi, nekin etelään menossa. Mukava viikonloppureissu!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.