Kahlaajia jälleen Utön rannoilla

Perjantaina 17.8.2007 lähdimme Outin kanssa viikonlopun viettoon Utöön, taas Aurajoesta mutta nyt matkan tekikin m/s Kökar. Väkeä oli selvästi edellisiä viikonloppuja vähemmän, koulujen alkaminen hiljentää saaristoa. Helteiden jälkeen ilmakin oli viilentynyt +18 asteeseen ja 12 m/s lounaistuuli puski vastaamme koko matkan. Mukavasti matka kuitenkin taas sujui, Utöön saavuttiin klo 21.40. Tavarat sisälle, pieni iltapala ja nukkumaan.

punakurvi

Lauantaina 18.8.2007 navakka lounaistuuli puuskui edelleen koko päivän ja saari oli tyhjä pikkulinnuista. Aurinko kuitenkin paistoi ja lämpöä oli vielä 18 astetta. Päivän linnut löytyivät lähes kaikki itärannan lietteiltä eli kahlaajia oli paikalla mm. 2 meriharakkaa, 10 tylliä, 2 kapustarintaa, 5 tundrakurmitsaa (vielä jp), 4 töyhtöhyyppää, 2 isosirriä, 2 kuovisirriä, n. 20 suosirriä, 3 suokukkoa, 3 taivaanvuohta, 15 punakuiria, 5 isokuovia, 7 mustavikloa, 6 valkovikloa, 3 metsävikloa, n. 15 liroa, rantasipi ja muutama punajalkaviklo. Sirrit olivat vielä kesä- tai vaihtopuvussa ja yhdellä hailakalla punakuirilla oli vasemmassa jalassa alempana punainen, ylempänä sininen värirengas ja oikeassa jalassa alempana oranssi ”läpyskä” ja sen päällä alumiinirengas. Illalla vähän selasin nettiä ja sen mukaan tämänpäiväinen Utön punakuiri on rengastettu Ranskassa vuosien 2002-2004 välillä, rengastajana Julien Gonin et Philippe Delaporte, Réserve Naturelle de Moëze-Oléron, Plaisance, F-17780 Saint Froult, France. Netin tietojen mukaan ko. aikana Ranskassa on rengastettu tasan 100 punakuiria värirenkain. Vaikka sain tänään useita mukaviakin punakuirikuvia niin tuosta läpyskäkuirista en onnistunut saamaan kuvaa, niin vähän aikaa lintu oli paikalla. Päivän pikkulinnuista mainittakoon 2 luotokirvistä, n. 25 keltavästäräkkiä, pensastasku, kultarinta, 2 harmaasieppoa, kirjosieppo, 2 pikkulepinkäistä, hemppo ja 2 punavarpusta. Varpushaukkoja näkyi koko päivänä vain 1 ja lisäksi mainittakoon käpytikka ja käki. Utön viimeviikkoinen punajalkahaukka oli kuulemma näytetty eilisiltana telkkarin pääuutisissa…! (siis yksi kuvani siitä). Retkiseurana oli tänään Tapani ja Eivor Ritavuori.

tundrakurpitsa

Sunnuntaiksi 19.8.2007 tuuli vähän heikkeni, lounaasta 8-9 m/s, taivas selkeä. Aamutarkkailu luotsiasemalla ei vielä juuri tulosta tuottanut – pari merikihua, tuulihaukka ja muuttavat keltavästäräkit mainittavimpina. ”Hysyjä” oli tänään vähän eilistä enemmän – mm. kirjosieppoja 3, harmaasieppoja 5, pensastaskuja 5, keltavästäräkkejä n. 60, sirittäjiä 3 ja pajulintuja n. 15. Käpytikkoja oli saareen tippunut ainakin 5 yksilöä. Itärannalla oli taas melko mukavasti kahlaajia, mm. 7 punakuiria, tundrakurmitsa, 2 kapustarintaa, pikkusirri, n. 10 suosirriä, 3 mustavikloa, 2 valkovikloa, n. 10 liroa, 2 meriharakkaa, 6 tylliä ja 3 isokuovia. M/s Kökar lähti kohti Turkua klo 14 ja meillä oli mukava merimatka takaisin mantereelle leppoisassa myötätuulessa ja auringonpaisteessa. Aurajokeen saavuttiin klo 19.20, taas hienon viikonlopun päätteeksi.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.