Syyskesän lintuja Utössä

Elokuun viimeisenä, 31.8.2007, matkasin pitkästä aikaa Utöön taas yhteysaluksella, eli m/s Eivorilla, tutusta Pärnäisten satamasta. Ajo Nauvoon, kauppareissu ja makoisat kahvit venesataman rannassa sujuivat tuttuun tapaan. Outi on luokkakokouksessa, eikä siis matkassa. Tuttua oli myös runsas lintuharrastajien määrä laivalla, nyt mm. Huhtisen Hannu ja Nordströmin Miksu sekä Lampisen Markus matkalla Jurmoon parin kauniimman sukupuolen edustajan kanssa, Utöön tulivat Sintosen Antti ja Mattilan Markus. Matka sujui ihan leppoisasti vaikka muutama rankka sadekuuro ei sallinutkaan kannella oloa juuri ollenkaan. Syksyn tuntua jo ilmassa – tuulikin navakka luoteesta ja lämpöä vain +10 astetta. Utöön saavuttiin pimeässä klo 22.30, sateen tauottua tai loputtua, ja hetken hengähdyksen ja rauhoittumisen jälkeen painuin ansaituille yöunille aika rankan työviikon jälkeen.

fyllari

Lauantai 1.9.2007 oli mukavan kaunis päivä – tuuli luoteessa, puolipilvistä ja 14 astetta lämmintä. Hysyjä oli saaressa kohtuullisesti, mm. keltavästäräkkejä n. 60, leppälintuja 12, pensastaskuja 5, acro sp 1 (ilm. rytikerttunen), mustapääkerttuja 2, pajulintuja n. 40, syksyn ensimmäinen hippiäinen ja järripeippo, harmaasieppoja n. 20, kirjosieppoja 5 ja syksyn ensimmäinen pikkusieppo – naaraspukuinen yksilö rätisemässä Kesnesin polun alkupäässä. Vihervarpusia oli ilmaantunut 8, käkiä ja harmaahaikaroita oli kumpaakin yksi. Kahlaajat vähenevät jo kovaa vauhtia, nyt nähtiin 7 tylliä, kapustarinta, töyhtöhyyppä, 22 suosirriä, nuori kuovisirri, 15 suokukkoa ja 5 taivaanvuohea. Petolintuja nähtiin ad-merikotka, 2 muuttavaa ruskosuohaukkaa, 8 varpushaukkaa ja 6 tuulihaukkaa. Mainittakoon vielä 3 mustalintua ja ruokki. Iltakahvia ja –teetä nautittiin Antin ja Markuksen kanssa meillä samalla kun kirjattiin päivän havaintoja. Huomiseksi onkin luvattu kovaa etelätuulta ja reipasta sadetta. Saas nährä..

brushane

Sunnuntai 2.9.2007 valkenikin pilvisenä ja sadekuuroisena, tuuli etelästä n. 14 m/s. Kompattiin kylää ja itärantaa mutta ainakin pikkulinnut olivat vähälukuisempia kuin eilen, vain mm. 2 leppälintua, 4 pensastaskua, n. 10 keltavästäräkkiä, hippiäinen ja 3 harmaasieppoa. Varpushaukkoja 3 ja tuulihaukkoja 2, lisäksi ruskosuohaukka itäniityllä. Itärannalle oli kahlaajia tullut lisää, nyt mm. 2 karikukkoa, n. 12 suokukkoa, 4 nuorta kuovisirriä, 6 tylliä, 7 suosirriä, töyhtöhyyppä, 2 taivaanvuohta ja 2 valkovikloa. Lisäksi harmaahaikara, 2 haapanaa ja 4 tavia. Varmaan tässä syyskuun edistyessä pikkulintupuoli koko ajan vilkastuu, kahlaajiahan nyt loppukesänä onkin ollut koko ajan selkeästi tavallista enemmän. Pärnäisiin lähdinkin takaisin m/s Aspöllä klo 12.00 ja näin sain tunnin lisäaikaa saarella mutta silti olin perillä yli tunnin ennen yhteysalusta, joka kävi muutkin satamat läpi.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.