Utössä vielä rauhallista…

Perjantaina 21.9.2007 suuntasimme tavan mukaan taas Utöön, nyt Outikin jälleen matkassa. Nauvossa ruokaostokset, venerannassa makoisat kahvit ja hanskojen osto – sitten m/s Eivorille Pärnäisiin. Ilma oli melko lämmin, 14 astetta, mutta lounaistuuli taas navakka ilmeisesti enteillen seuraavaa sadealuetta. Epävakaa syyskuu! Laivalla oli tuttuja tulossa Utöön, mm. Westerholmin Kari ja Kirstilän Ville ja Anna. Jurmoon saakka katselimme laskevaa aurinkoa ja nousevaa kuuta kannelta ja Utöön saavuttiin tunti etuajassa koska nyt ei käyty lainkaan Berghamnissa eikä Aspössä. Tavarat paikalle, kuppi kuumaa ja nukkumaan.

tuulihattu

Lauantain 22.9.2007 vastainen yö oli pilvinen mutta kova (17 m/s) lounaistuuli piti muuttolinnut pääosin mantereella. Ahkerasti kuitenkin kiertelyä ja kuvaamisen yritystäkin mutta lintuja melko niukasti. Petolintuja nähtiin ampuhaukka, tuulihaukka ja n. 15 varpushaukkaa (joista yksi nappasi lennosta käpytikan), kahlaajia tundrakurmitsa, kapustarinta, punakuiri, valkovikloja 2, 11 suosirriä, 4 suokukkoa ja taivaanvuohi. Räkättirastaita näkyi aamumuutolla n. 170, niittykirvisiä n. 120 ja vihervarpusia n. 45, lisäksi mm. rautiainen 4, kivitasku, tiltaltti n. 12, harmaasieppo 3, pikkusieppo (1-kv) rätisemässä kaupan takana ja urpiainen 3. Harmaahaikara ja jouhisorsa myös käväisivät saarella. Iltapäivällä m/s Eivorilla saapui Utöön kahden viikon jaksolle Kuusiston Kimmo. Illansuussa saunottiin, Outi kävi uimassakin ja iltakahvilla seuranamme oli Westerholmin Kari.

puna
kivita

Sunnuntaina 23.9.2007 lounaistuuli oli hiukan hellittänyt ja taivas kirkastunut. Ennen laivan lähtöä pikainen kierros saarella tuotti lajilistaan mm. tundrakurmitsan, harmaahaikaran, ampuhaukan, pikkulepinkäisen, tuulihaukan, 7 varpushaukkaa, nuoren pikkusiepon, kivitaskun, 4 tiltalttia, 2 urpiaista, 4 rautiaista (+ useita ääniä) ja n. 130 muuttavaa niittykirvistä. Peippomuutto alkoi kiihtyä jo ennen laivan lähtöä (klo 11) ja laivan kannelta ynnättiin yli 2000 vastatuuleen ponnistelevaa peippoa. Matkalla nähtiin myös 3 kuikkaa, 3 merikotkaa ja pari varpushaukkaa. Tuuli saisi pikkuhiljaa kääntyä lounaasta idemmäksi jotta syksystä tulisi mielenkiintoinen lintusyksy…

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.