Uusi laji Jordanialle !

Matkakertomuksessani tammikuun alusta 2008 kirjoitin Jordanian Aqabasta 7.1.2008 löytämästämme (minä ja Outi) kirvisestä, jota kuvasin pikaisesti linnun pysyessä paikalla pari minuuttia. Paikka oli n. 50 metriä ns. yleisestä uimarannasta, keskellä pienten vihannesmaiden aluetta ja n. 1 km pohjoiseen laivasatamasta. Jäimme paikalle koska siinä oli 3 peltotulkkua, coutellii-alalajin vuorikirvinen ja yllättäen myös talvipukuinen naaras-järripeippo. Tämä oudompi kirvinen osoittautui tarkemmin tutkittaessa japonicus-alalajin tuhkakirviseksi – lajiksi, jota ei ole koskaan ennen tavattu Jordaniassa! Sinällään havainto ei ole hurjan yllättävä sillä Israelin puolella laji lienee kuitenkin jokatalvinen harvinaisuus mutta kova laji koko WP:n mittakaavassa joka tapauksessa. Uusi laji maalle varmistui kun sain tiedon Steve Gantlett’ilta (Birding World-lehden päätoimittaja) ja Ian Andrews’ilta (Jordanian lintuoppaan kirjoittaja) Englannista sekä Fares Khouryltä (RK:n pj) Jordaniasta, että lajia ei ole aiemmin tavattu koko maassa! Kuvat ovat nyt Jordanian RK:lla ja päätös tulee aikanaan mutta Steve halusi jo nyt julkaista havainnon helmikuun Birding World’issä kuvan kera. Aika hieno juttu! Laitanpa tähän yhden kuvan jo näytille, lisää kuvia varmaan ensi viikolla veppisivulleni.

tuhkakirvinen

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.