Lokkimassoja ja muuta hienoa talvisessa Utössä

Hinku päästä taas Utöseen purkautui torstaina 31.1.2008, jolloin suuntasin aamulla Pärnäisiin ehtiäkseni klo 11.15 lähtevään m/s Eivoriin. Viikonlopun esitelmän takia joudun palaamaan mantereelle jo lauantaiaamuna mutta hyvä näinkin. Nauvon kirkolla tein ruokaostoksia ja join kahvit, taivaalta tuli sakeita lumikuuroja ja pakkasta oli asteen verran. Laivalla oli mukana lintuporukkaa Utöseen, mm. Kotkan seudulta ”ristisaarelaiset” Ari Vuorio, Timo Böhme ja Jouko Hiltunen sekä vantaalaisia Petri Saarinen, Jukka Vilen ja kumppanit. Koska lumikuurot loppuivat eikä tuulikaan ollut paha niin staijattiin kannella käytännössä likimain koko matka ja laskettiin kaikki linnut. Mukava summa kertyikin – mm. 158 kyhmyjoutsenta, 134 telkkää, 35 isokoskeloa, 41 sinisorsaa, 30 kalalokkia, 17 tukkasotkaa, 14 merimetsoa, 8 naurulokkia, 5 merikotkaa, 6 riskilää, 2 ruokkia, tp-kuikka, alli, lapasotka (Nötössä) ja 4 merisirriä (luodolla lähellä Utön Knivskäriä).

vesi

Utöön saavuttiin klo 15.20 – tavarat sisään, saappaat jalkaan ja saman tien maastoon kunnes klo 17 alkoi olla liian hämärää. Kierrettiin luotsiaseman kautta itäniitylle ja tammikuun viimeisen päivän talvilintuja löytyikin hienosti! Luotsiasemalla norkoili sama kesykyyhky kuin toissa viikonloppuna, museon luona oli koiraspeippo ja itäniityltä nousi lentoon 3 niittykirvistä. Niityn rannasta lähti lentoon 1+1 merisirriä (kesyjä…) ja hetkeä myöhemmin löytyi rannasta rautiainen. Palattiin takaisin ruovikon luo, jossa oli nyt pajusirkku ja kaiken kukkuraksi ruokojen välissä kipittävä ja kähmyilevä luhtakana! Itäosassa havaittiin vielä peukaloinen, taivaanvuohi sekä varpushaukka ja sitten olikin koko porukalla aika vetäytyä talojen lämpöön. Iltaa istuttiin meidän tuvassa Arin, Timon ja Joukon kanssa, tyytyväisinä mainioon talviseen lintupäivään (lajimäärä 32). Huomiseksi onkin taas luvattu etelämyrskyä (23 m/s) ja sadetta ja tuuli alkoi ulista illalla jo pahaenteisesti…

merisilli

Perjantai 1. helmikuuta 2008 alkoi myrskyisenä ja vesisateisena. Aamulla klo 8 keskituuli oli etelästä 23 m/s ja sade tuli vaakasuoraan. Ei muuta kuin ulos vain! Pian ilmeni että Utöseen ja lähiluodoille oli kerääntynyt valtaisa määrä kalalokkeja (yli 99 % vanhoja) ja jatkuvasti puski myrskytuuleen lisää kalalokkeja paikalle. Parvet alkoivat olla tuhansienkin yksilöiden suuruisia ja kova tuuli pudotti linnut lähiluodoille, jotka olivat valkoisina kalalokeista. Iltapäivällä otettiin huolellinen laskenta majakalta ja lepäilevien kalalokkien yhtäaikainen summa kohosi yhden paikan Suomen ennätykseen – n. 21.500 yksilöä! Aika uskomaton näky. Heti aamulla löytyi satamalahdelta lentelemästä myös tp ad pikkulokki, mainio helmikuun havainto sekin. Muita lokkeja oli paljon kalalokkeja niukemmin, harmaalokkeja n. 400, naurulokkeja 8 ja merilokkeja n.70. Toki pääsaareltakin löytyi monta mukavaa lintua – saunalahden perukassa oli 2 kangaskiurua, itäniityllä edelleen 3 niittykirvistä ja taivaanvuohi, itärannalta löytyi yksi melko peloton merisirri, 2 peukaloista, kesykyyhky luotsiasemalta, 3 peippoa ja varpushaukka. Lisäksi nähtiin mm. 4 ruokkia, 3 riskilää, haahka, 4 tukkakoskeloa, mustarastas, urpiainen, 2 merikotkaa ja 18 merimetsoa. Reissun lajimäärä kohosi tänään jo peräti 38 lajiin – mainio summa näin keskitalvella. Illalla alkoi taas vesisade ja etelätuuli yltyi uudelleen lähelle 20 m/s, Arin, Timon ja Joukon kanssa pidettiin tuvassamme tuttu iltahuuto. Merisirrien kuvaus ei vieläkään oikein onnistunut – korkean veden takia merisirrit lymyilivät lähes rakkolevävallien alla ja lähemmäs tultaessa häipyivät nopeasti merelle – tai olivat liian lähellä! No, yritetään taas uudelleen…

heinei
lokki

Lauantaina 2.2.2008 herätyskello soi klo 05.00, laiva lähti 05.45. Tavarat mukaan ja menoksi – sade oli loppunut mutta tuuli oli kova etelästä. Jurmosta laivaan tuli kolme tuttua raumalaista lintumiestä ja Nötön jälkeen alkoi aamu valjeta niin että hetken ehti kiikaroidakin ennen Pärnäisiä. Turussa olin vähän ennen puoltapäivää tosi hienon talvireissun jälkeen. Enpä kuitenkaan arvannut kuinka hieno reissusta olisikaan tullut jos olisin voinut jäädä koko viikonlopuksi – tänään nimittäin Ari, Timo ja Jouko löysivät iltapäivällä itärannalta uimasta nuoren lunnin! Lintu jäi paikalliseksi vielä hämärän laskeutuessa. Samasta paikasta, Pattskärin pohjoiskärjestä löytyi myös naaraspukuinen allihaahka ja kalalokkeja oli tänään ollut n. 9000 yksilöä. Lunni ja allihaahka uiskentelivat paikalla edelleen sunnuntainakin. Maanantaiksi 4.2.2008 saareen saapuneet 18 bongaria eivät harmi kyllä enää löytäneet lunnia vaikka allihaahka oli edelleen paikalla. Kaakkoisrannan luodolta oli lokkiparvesta kuitenkin löytynyt paikallisena 2-kv pikkukajava. Onpa hurjia talvilintuja taas Utössä!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.