Utössä kevään alkutahteja

Torstaina 21.2.2008 oli täydellinen kuunpimennys mutta myös täydellinen pilviverhous ja kun siihen vielä lisätään paksu aamuinen sumu niin päivä valkeni hitaasti. Lähdin aamulla ajelemaan Nauvon Pärnäisiin, matkatakseni m/s Eivorilla tuttuun Utöseen. Maantie oli petollinen: mustaa jäätä joka oli suistanut pari autoa ojaan vähän ennen Nauvon lossia. Selvisin ehjänä Nauvoon jossa kahvit ja kauppa sekä pieni kävely satama-alueella, joka liki jäätön. Eivorin kyytiin tuli paljon väkeä sekä valtava nosturiauto, joka nosti iltapäivällä Utön luotsiaseman korjatun päätutkan uudelleen paikalleen. Matkalla tarkkailin ahkerasti kannella, taivas oli pilvessä, lounaistuuli voimistumassa n. 11 m/s ja lämpöä +2 astetta. Vihkoon kertyi matkalta mm. 86 kyhmyjoutsenta, n. 70 isokoskeloa, 8 merimetsoa, 3 haahkaa, 8 tukkakoskeloa, 3 tukkasotkaa, naaraspukuinen lapasotka, 7 merilokkia, n. 70 kalalokkia, 6 merikotkaa ja 2 tp-naurulokkia. Utön rantaan kiinnityttiin klo 15.45 ja lähdin saman tien kiertämään saarta koska vielä oli jonkin aikaa valoisaa. Saari oli lumeton ja jäätä ei missään, mahtaako enää tullakaan… Pikainen kierros tuotti jo tuttuja talvehtijoita – itäniityllä 4 niittykirvistä ja 2 peukaloista, saunalahden perukassa 2 kangaskiurua. Merikotkia näkyi 2, merimetsoja 3 ja jostain oli saareen ilmestynyt naakka, vuoden ensimmäinen. Ilta kului tenttipapereita korjaten. Vaihteeksi povattiin taas huomiseksi lounaismyrskyä, 23 m/s.

kankas

Perjantaiaamuna 22.2.2008 tuulikin ”vain” 20 m/s, vesisade ropisi ja lämpöä oli +5 astetta. Sade kuitenkin loppui pian ja taivas selkeni kauniin aurinkoiseksi. Päivän kuluessa tuuli hieman heikkeni (12 m/s) ja illaksi pilvistyi uudelleen. Aamulla ja iltapäivällä staijasin merelle yhteensä pari tuntia mutta kova keli tietysti haittasi näkyvyyttä. Muuten komppausta ja kuvausyritystä saaressa talvehtivista kangaskiuruista ja nyt se onnistui vihdoin ihan kohtuullisesti. Mereltä löytyi mm. 12 merimetsoa, 3 haahkaa (2 jp-koirasta Pattskärin rannassa – muutolta saapuneita?), koiras-tukkakoskelo, 5 riskilää (joista 3 jp) ja yhteensä n. 800 kalalokkia. Kalalokit oleskelivat pääosin lähiluodoilla mutta osa valui hiljalleen länteen. Niitäkin tuli taas kuvattua. Itärannan kaislikossa talvea viettänyt luhtakana näyttäytyi taas tänään pikaisesti levävallin sisäreunalla. Merikotka ja aamulla käväissyt varpushaukka olivat päivän pedot, pikkulinnuista mainittakoon 2 kangaskiurua, 2 niittykirvistä ja peukaloinen – muuttavia pikkulintuja vielä odotellaan mutta toki nyt on vasta helmikuu…

kalalokei

Lauantaina 23.2.2008 länsituuli oli aamulla vähän rauhallisempi voimistuakseen taas uudelleen iltapäivällä n. 16 m/s. Taivas oli lähes pilvetön, lämpöä 5 astetta. Staijattiin luotsiasemalla pari tuntia aamulla, muuten kiertelyä ja kuvaamistakin. Eilen illalla saareen olivat saapuneet Veli-Pekka Rannila vaimonsa Virpin kansssa ja nyt lauantai-iltapäivällä saapuivat Risto Suksi, Tarmo Lehtilä ja Leo Wallinmaa. Aamumuutolla havaittiin mm. 19 riskilää (2 jp, muut tp), 6 ruokkia, 14 merimetsoa, 2 tp-naurulokkia, 2 allia ja tukkakoskelo. Saaresta löytyivät edelleen 2 kangaskiurua, peukaloinen, 4 niittykirvistä ja varpushaukka. Lisäksi saunalahden perukkaan oli jostain ilmestynyt punarinta (muuttavako nyt jo helmikuussa?) ja koiraspeippo. Lisäksi nähtiin mm. merikotka ja Gamla Postenin männiköstä Veli-Pekka kuuli aamulla käpylinnun ääntä. Iltaa istuttiin tuvassamme höyryävien kuppien äärellä.

kuteri

Parin aurinkoisen päivän jälkeen sunnuntai 24.2.2008 alkoi vesisateen ropinassa. Koko päivä oli pilvinen, tihkusateinen ja sumuinenkin. Ennen laivan lähtöä nähtiin mm. kevään ensimmäinen kiuru saarella – muuttavana klo 8.22 koilliseen. Niittykirvisiä oli taas 4, tukkakoskelopari, alli, 2+2 jp-koirashaahkaa ja varpushaukka. Peukaloisia löytyi yksi. Paluumatka Pärnäisiin oli leppoisa myötätuulinen, sade loppunut ja näkyvyys ihan hyvä. Lintujakin havaittiin laivalta mukavasti – mm. 1+4 haahkaa (2 jp-koirasta), 6 lapasotkaa Jurmon luona, 2 muuttavaa laulujoutsenta NE, ruokki, 7 riskilää, 6 merikotkaa, mustalintu, pilkkasiipi, koiras-teeri Huvudskärissä ja 3 merisirriä luodolla Jurmon luoteispuolella. Automatkalla Turkuun kavereina olivat Toiskallion Totti (Jurmosta) sekä Willströmin Valtteri tyttöystävänsä kanssa. Mukavaa seuraa taas viikonloppuna.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.