Sumuisessa Utössä rareja ja taviksia

Torstaina 3.4.2008, muutaman kauniin ja lämpimän kevätpäivän jälkeen, lähdin aamulla kohti Utötä mieli korkealla. Tutut kahvi- ja kauppareissut Nauvossa, kävelylenkkikin, ja ajoissa m/s Eivorille Pärnäisiin. Laivaan saapui myös Joukko Vuokko työkavereidensa Seppo Paulamäen ja Antero Lindbergin kanssa tulossa Utöseen sekä kolme itäsuomalaista lintu- ja luontoharrastajaa matkalla Jurmoon – kaikki mukavaa porukkaa. Jurmon laiturilla kävivät moikkaamassa ”vanhat” tutut, Saihan Markku ja Auvisen Kari – valokuvaajia kansalliselta huipultamme. Sää oli koko päivän mahtavan hieno – meri peilityven, lämpöä 4 astetta ja taivas puolipilvinen. Laivamatkalla nähtiin mainiosti lintuja, mm. 2 harmaahaikaraa, yhteensä 43 ruokkia, 15 merikotkaa, tumma merikihu Nötön selällä ja sokerina komea jp-koiras kyhmyhaahka Aspön sataman pohjoispuolella. ”Pattihaahka” on viihtynyt paikalla viime lauantaista saakka, jolloin Aarni Nummila löysi linnun. Haahkoja kellui merellä tuhansia, alleja lähes 100 ja riskilöitä n. 20. Jurmon satamassa näimme laivan kannelta 2 mustaleppälintua aallonmurtajan tyvellä!

soomat

Utöseen saavuttiin klo 15.40 ja – koska Kuusiston Kimmo oli löytänyt pari tuntia aiemmin lyhytvarvaskiurun – kiirehdimme saman tien itärannalle. Lyhytvarvaskiuru nousikin kuivasti äännellen lähes jaloistamme samasta paikasta mistä Kimmo oli sen ensin löytänyt ja näimme linnun vielä laskeutuneena levävallilla kunnes se katosi. Mukava jos löytyisi vielä uudelleen huomenna jotta saisi vaikka jonkun kuvan… Onneksi Kimmo oli saanut enemmän rauhassa katsella lyvakia sen ruokaillessa itärannalla. Saaressa oli paljon lintuja hyvän muuttoyön jälkeen – mainita kannattaa mm. 2 lehtokurppaa, 12 tylliä, 10 kangaskiurua, 12 peukaloista, 6 rautiaista, 35 punarintaa, n. 80 mustarastasta, n. 250 punakylkirastasta, 15 västäräkkiä, peräti 5 tiltalttia (huhtikuun 3.päivä!), isolepinkäinen, kurki jne. Itärannalla oli ristisorsapari ja pohjoispuolella tavipari sekä yhteensä 21 merihanhea. Illansuussa Brita näki koulun ruokinnalla vielä nokkavarpusen, seuranaan mm. n. 20 järripeippoa ja urpiainen. Kimmo oli aiemmin päivällä nähnyt saaressa myös vuorihempon, mustaleppälinnun, n. 40 merisirriä, tundrahanhen ja juhlapukuisen etelänkiislan 7 ruokin kanssa. Aivan mahtava lintupäivä kaikkineen! Iltaa istuttiin tuvassamme päivän lajeja ynnäten. Yöksi levisi sumua majakan valokeiloihin.

rauti

Perjantai 4.4.2008 olikin sumuinen päivä. Aamulla merelle ei juuri nähnyt, päivällä selkeni hiukan mutta iltapäivällä klo 16 jälkeen taas paksua sumua. Koko päivä pilvistä ja koleaa, vain +2 astetta ja heikko tuuli luoteessa. Kylmennyt ilma oli vienyt ison osan linnuista, eiliseen verrattuna saaressa olikin nyt rauhallista (ei siis siksi että Kimmo lähti aamulla mantereelle..). Toki lintuja löytyi nytkin aika mukavasti, merellä nähtiin mm. muuttava harmaahaikara, 4 ristisorsaa, 4 tavia, n. 4000 haahkaa (joista n. 1100 muuttavana itään), 10 tukkakoskeloa ja 10 merihanhea. Muuttavana nähtiin myös kapustarinta, n. 100 sepelkyyhkyä ja pulmunen. Saaressa oli mm. 2 meriharakkaa, 10 tylliä, 2 taivaanvuohta, 6 lehtokurppaa (joista yksi tuli keskellä päivää mereltä), 9 kangaskiurua, 8 västäräkkiä, 3 peukaloista, 5 rautiaista, n. 35 punarintaa, n. 60 mustarastasta, 15 laulurastasta, n. 50 punakylkeä, 2 kulorastasta, tiltaltti, isolepinkäinen, 2 hemppoa, 6 punatulkkua ja 2 urpiaista. Mustaleppälintuja oli tänään 3, niistä yksi oli nuori koiras, kaksi naaraspukuisia. Lyhytvarvaskiurusta ei enää jälkeäkään…Iltahuuto pidettiin tavan mukaan tuvassamme, samalla kun sumu tiheni yhä sankemmaksi saaren ympärillä.
Lauantai 5.4.2008 alkoi sumuisena, tuuli etelässä n. 7 m/s ja lämpöä +4 astetta. Kierros saaressa kunnes klo 10.30 alkoi reipas sade joka pakotti hakemaan suojaa sisältä. Sade loppui vasta klo 14 ja loppupäivä olikin kaunis auringonkin hiukan pilkottaessa kunnes sumu kietoi jälleen tiukkaan otteeseen illansuussa. Eilen iltalaivalla saareen oli saapunut joukko Kaarinan kuvaajia ja lintuporukoihimme lisää Martti Heikinheimo. Tänään uiskenteli satamalahdella 2 nokikanaa, itselleni taas uusi Utönpinna!

mustale

Saareen oli yöllä ilmestynyt lisää lintuja ja päivän lajeista mainittakoon mm. 2 ristisorsaa, ruokki, 11 tavia, 4 haapanaa, kapustarinta, 3 meriharakkaa, 9 tylliä, 2 taivaanvuohta, 2 koiras-sinisuohaukkaa, 9 kangaskiurua, 17 västäräkkiä, 7 rautiaista, n. 30 punarintaa, 4 kulorastasta, 3 tiltalttia, 2 puukiipijää, 2 isolepinkäistä, 2 mustavarista, lapinsirkku ja pulmunen. Mustaleppälintuja löytyi tänään kaikkiaan 4 – kaksi eteläniemen kärjestä ja kaksi kylän rannasta: 2 naaraspukuista ja kaksi 2-kv koirasta. Lehtokurppia oli tippunut yöllä saareen ainakin 12 yksilöä. Päivän lajimääräksi kertyi 64, iltahuudolla oli mukana myös Harri Salo, joka saapui iltapäivällä saareen jatkamaan miehitystä kun me muut lähdemme huomenna mantereelle.
Sunnuntai 6.4.2008 alkoi jo tuttuun tapaan sumuisena ja utuisena. Tuuli oli heikko kaakkoinen ja lämpöä 4 astetta. Ennen laivan lähtöä vähän staijausta, joka oli sumussa ihan turhaa, ja saaren kiertelyä. Nähtiin mm. 2 haapanaa, nokikana, 2 kulorastasta, 2 peukaloista, 2 mustaleppälintua (toinen nyt ad-koiras, toinen naaraspukuinen), tuulihaukka ja 2 isolepinkäistä. Lehtokurppia oli tänään ainakin 13. Myöhemmin viikolla sain kuulla, että Timisjärven ruokinnalla oli tänään komea nokkavarpunen, josta oli mainio ikkunan läpi otettu kuvakin nähtävänä.
Laiva lähti klo 13 ja näkyvyys oli hiukan parantunut mutta Aspön jälkeen satoi vettä. Matkalla nähtiin mm. 7 ruokkia, 13 mustalintua, 4 merikotkaa ja edelleen Aspön sataman pohjoispuolella uiskenteleva kyhmyhaahka-koiras. Salon Harri viestitti että Utöseen oli saapunut kevään ensimmäinen punajalkaviklo. Laiva oli myöhässä ja lossikin osui vähän huonosti eli olin Turussa vasta klo 19.30. Mutta oli silti taas hieno reissu!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.