Amerikanvieras yhä Utössä

Perjantaina 11.4.2008 oli pitkästä aikaa aurinkokin näkyvissä, tuuli heikko pohjoisesta. Puoliltapäivin kuului Utöstä taas kova havainto – saaressa olleista Vastamäen Jani ja Petri Salo olivat nähneet hienosti saaren vierestä lounaaseen lentäneen vanhan isokihun! Muut olivat myöhästyneet tai nähneet linnun vasta kaukana merellä, näinhän usein käy ohilentävien rarien kanssa. Harjakoskelokin oli tänään edelleen paikalla, muleleita kaksi.
Me lähdimme Outin kanssa Turusta klo 15 maissa- ruokaostokset, kahvit ja kävelylenkki Nauvossa ja sitten m/s Eivorille. Lintuporukkaa oli matkassa Ville Kirstilä ja Anna matkalla Jurmoon, samoin Sallisen Paavo ja Utöseen tulivat Olli Sassi sekä Tarja Pajari ja Mika Mäntysaari runsaan kymmenen biologian opiskelijan kera. Valoisaa riitti niukin naukin Aspöseen saakka ja sitä ennen havaittiin mm. 3 merikotkaa, 3 ristisorsaa, kuikka, n. 12 riskilää ja kalasääskikin oli jo saapunut pesimämerimerkilleen Lohmin edustalle. Aspön kyhmyhaahkaa ei hiipuvassa valossa löydetty. Utöseen saavuttiin puolikuun loistaessa klo 23.45. Uni maittoi taas…

harjakoskelo

Lauantai 12.4.2008 oli kauniin aurinkoinen mutta illansuussa alkoi kaakosta levitä syvä matalapaine kohti Suomea. Niinpä koko päivän oli voimistuvaa itätuulta ja viileä ilma, viime yönä jopa käväisi pakkasella. Ulkoiltiin koko päivä, aamulla ensin runsas tunti luotsiasemalla, sitten pari laajaa kierrosta saarella. Merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, n. 30 merimetsoa, 3 harmaahaikaraa, 2 merikihua, 9 ruokkia, kanadanhanhi, 33 haapanaa, n. 3500 haahkaa, 129 mustalintua ja n.60 allia. Lisäksi muuttavana havaittiin mm. 2 ampuhaukkaa, tuulihaukka, kanahaukka, varpushaukka, 69 kurkea, lapinsirkku, uuttukyyhky ja pitkin päivää tuli mereltä peippoparvia, yhteensä n. 250 yksilöä. Saaressa oli mm. 4 tavia, 5 lapasorsaa, 5 ristisorsaa, 4 merikotkaa, 6 meriharakkaa, n. 10 tylliä, taivaanvuohi, 2 hippiäistä, n. 10 rautiaista, n. 50 punarintaa, tiltaltti, mustavaris ja n. 10 järripeippoa. Rastaita oli niukasti ja muutenkin lepäileviä lintuja vähän kylmän yön jälkeen. Mustaleppälintuja oli tänään ainakin kaksi, molemmat naaraspukuisia. Jo muutama päivän satamalahdella viihtynyt koiras-harjakoskelo, ”amerikanvieras”, suostui näyttäytymään tänään Outille ja minulle kahdesti – lyhyesti aamupäivällä ja pidempään illansuussa. Kuviakin yritettiin mutta lintu oli yllättävän arka. Laji oli joka tapauksessa kokonaan uusi tuttavuus ja lintu hienon näköinen! Seppo Sällylä saapui iltapäivällä saarelle ja Seppo oli illansuussa nähnyt vielä harmaasorsaparin luotsiaseman alapuolen luodoilla. Illalla alkoikin vesisade.

kylkirastas

Sunnuntai 13.4.2008 alkoi vesisateisena ja tuulisena, lämpöä 3 astetta. Aamulla laiskotti ja ihan koko aikaa ennen laivan lähtöä ei tullut kompattua. Lintuja nähtiin mm. harjakoskelo edelleen (lisää kuvia..), 2 mustaleppälintua (n-pukuisia), metsäviklo, taivaanvuohi, kangaskiuru, kivitasku, ristisorsa ja 5 rautiaista. Tihkusade sumensi maisemaa ja niinpä laivalla oltiin kannella vain osa matkasta Pärnäisiin. Laivalta havaittiin mm. 6 ruokkia, lapasotka, selkälokki, 20 muuttavaa isokuovia ja n. 15 allia. Vesisade saatteli Turkuun saakka, johon saavuttiin vasta klo 19.35.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.