Sateessa ja tuulessa Utössä

Perjantaina 15.8.2008 lähdin iltapäivällä kohti Utötä, kauniin aurinkoisessa kelissä. Nauvossa hoidin ruokaostokset ja kahvittelin venesatamassa kunnes jatkoin m/s Eivorille tavaroita lastaamaan. Laivalla myös muita lintuharrastajia, mm. Rainion Kalle matkalla Jurmoon ja Sintosen Antti tulossa Utöseen. Matkalla 3 kalasääskeä, muutama sata merimetsoa, harmaapäätikka Berghamnissa ja pari suosirriä. Auringonlasku oli harvinaisen kaunis kuten myös täysikuun nousu Jurmon nummen takaa. Utöseen saavuttiin klo 23. Hieno matka!

punakui

Lauantaina 16.8.2008 taivas oli mennyt paksuun pilveen ja vesisadetta riittikin koko iltapäivän ja illan. Ennen sadetta kierrettiin aktiivisesti saarta, myöhemmin vaatteiden kuivattelua ja lyhyempiä kierroksia. Tuuli napakka koillinen, myöhemmin vielä napakampi pohjoinen. Kehno sää näin kansainvälisenä majakkapäivänä kun saaressa oli paljon väkeä. Merivesi oli korkealla mutta kahlaajia löytyi silti jonkin verran – jp-punakuiri, 2 tylliä, 2 töyhtöhyyppää, suosirri, 2 suokukkoa, 15 taivaanvuohta, 3 pikkukuovia, 2 isokuovia, mustaviklo, 7 punajalkavikloa, 6 valkovikloa, 6 metsävikloa ja 12 liroa. Hysymuuttokin oli jo käynnistynyt, saaresta löytyi mm. 2 käenpiikaa, 15 pensastaskua, 8 keltavästäräkkiä, n. 20 metsäkirvistä, 5 lehtokerttua, 3 sirittäjää, 10 harmaasieppoa ja 10 kirjosieppoa. Merimetsoja nähtiin n.200, harmaahaikaroita muutti 5, varpushaukkoja 3, merikihu, käpytikkoja oli saaressa n.20, käkiä 3, punavarpusia 1 ja itäniityn reunalta lähti naaras-teeri. Kirjosiipikäpylintuja nähtiin kolme eri kertaa mutta ilmeisesti kaksi yksilöä – nuori lintu paikallisena ja kiertelevä yksilö. Pilkkasiipipoikueet ovat menestyneet huonosti, kolmella naaraalla oli poikasia vain 3+2+0. Iltahuuto pidettiin Antin kanssa meillä ja ennen hämärän laskeutumista aurinkokin pilkotti hetken mutta kuunpimennystä ei näkynyt pilvien takia.

kakki

Sunnuntai 17.8.2008 alkoi jälleen paksun pilviverhon hämäryydessä ja klo 8 tuli ensimmäinen reipas sadekuuro. Pohjoistuuli oli 12 m/s ja lämpöä +14 astetta. Aamuinen kierros tuotti mm. 2 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, käen, 8 käpytikkaa, 2 pikkukäpylintua ja kyläalueella lenteli vilkkaasti äännellen yksinäinen kirjosiipikäpylintu. Lisäksi näkyi 8 suosirriä, 6 tylliä, mustaviklo, 6 valkovikloa, 3 kapustarintaa, 2 metsävikloa, 4 isokuovia, 2 merikihua ja n.20 keltavästäräkkiä. Eteläniemen rannalla kuvasin murheellisen näköisen tukkakoskelokoiraan, jonka alanokka oli mennyt jostain syystä poikki lähes tyvestä roikkuen pahan näköisesti. Elinikäennuste lienee lyhyt. Eteläniemen yli lensi myös omituinen hyvin tumma nuori lokki, joka lähinnä vaikutti kalalokilta vaikkei väritys täsmännytkään. Taisi olla vain tahriintunut. Paluumatka m/s Eivorilla alkoi klo 14.30, navakkaan vastatuuleen. Pärnäisissä oltiin klo 19 ja Turussa klo 21, Antti kyydissä seuranani. Laivalta nähtiin mm. 2 tuulihaukkaa, merikotka ja pikkulokki.

serrah

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.