Pähkinähakit ehtivät jo Utöseen

Perjantaina 12.9.2008 lähdin, kuinkas muuten, taas kohti Utötä. Tällä kertaa Outi ei päässyt matkaan. Aurinkoisessa, koillistuulisessa ja viileässäkin kelissä ajelin ensin Paraisten Lenholmin luonnonsuojelualueelle mutta iltapäivän hetki ei tarjonnut 2 merikotkaa, ruskosuohaukkaa ja 2 pikkukäpylintua kummempaa. Nauvon kaupan ja kahvittelun jälkeen ajelin Mielisen tietä m/s Eivorille. Laivalle saapuivat myös Tittosen Jouni ja Marita Kari matkalla Utöseen sekä Jorma Hellsten ja pari muuta kaveria kohti Jurmoa. Ennen pimeän tuloa nähtiin laivalta mm. 2 merikotkaa, 2 harmaahaikaraa ja Berghamnin luoteispuolella länteen päin lepattanut pähkinähakki. Vaellus on käynnissä etelärannikolla. Utöseen saavuttiin klo 23 lähes täysikuun valossa.

phakki

Lauantai 13.9.2008 oli mukava retkipäivä – puolipilvistä, koillistuuli 6-9 m/s ja 13 lämpöastetta – ei sadetta! Kiertelyä ahkerasti, vähän staijaustakin ja lintujen ohessa pihanurmikon leikkuu. Havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, 3 merikotkaa, 2 sinisuohaukkaa, 45 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, hiirihaukka ja kahlaajista 13 kapustarintaa, suokukko, 4 valkovikloa ja 5 taivaanvuohta. Pikkulintuja saaressa mm. kangaskiuru, 3 keltavästäräkkiä, 7 peukaloista, n. 15 rautiaista, 12 punarintaa, sinirinta, 6 leppälintua, 3 hernekerttua, n. 90 hippiäistä, 3 harmaasieppoa, 4 kirjosieppoa, 3 puukiipijää, n. 200 vihervarpusta, 7 pikkukäpylintua ja 2 lapinsirkkua. Kappelin takana piileskeli nuori pikkusieppo, käpytikkoja oli 4 ja jälleen havaittiin 7 teeren parvi (1k6n) itäosassa. Aamulla Gamla Postenin männyistä löytyi pähkinähakki – itselleni uusi Utö-laji ja saaren vuodari no. 209. Hakki antautui myös mukavasti kuvattavaksi ja näyttäisi olevan lähempänä itäistä macrorhynchos-alalajia.

sinisi

Sunnuntain 14.9.2008 vastainen yö oli jo kylmä, vain 6 astetta. Tuuli itäkoillinen ja voimistuva, taivas selkeä. Lintuja oli saaressa selvästi eilistä vähemmän. Havaintoja mm. harmaahaikara, kuikka, 22 + n. 45 mustalintua, 2 merikotkaa, nuori sinisuohaukka, 17 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, 4 kapustarintaa, 2 valkovikloa ja 4 taivaanvuohta. Pikkulintupuoli niukka – mm. pensastasku, kivitasku, leppälintu, kirjosieppo, lehtokerttu, n. 100 vihervarpusta, 4 pikkukäpylintua ja 2 lapinsirkkua. Saarella jälleen 7 teertä mutta nyt 2 koirasta ja 5 naarasta! Kokonaissumma lienee siis enemmänkin kuin tuo onnenluku. Kylän itäreunalla oleskeli nuori pikkusieppo ja käpytikkoja nähtiin 6 yksilöä. Pähkinähakki löytyi nyt hotellin pihalta, näytti lähtevän länteen päin. Laiva irtosi rannasta totutusti klo 13 ja Turussa olin jo klo 18.30 maissa. Matkalla nähtiin mm. 2 ylilentävää pähkinähakkia Aspössä, merikotkia 6, hiirihaukkoja 3 ja isolepinkäinen Nötössä.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.