Pro päätti hienon lomaviikon

Perjantai 10.10.2008 oli toistaiseksi viikon hiljaisin lintupäivä. Tuuli oli kääntynyt luoteeseen (8 m/s) ja taivas oli selkeä, illalla lännestä pilvistyvää. Staijausta ja kiertelyä, toki kuvaamistakin. Merellä nähtiin 9 kuikkaa ja 43 Gaviaa, ei muuta mainittavaa. Petolintuja edustivat 4 merikotkaa, 4 sinisuohaukkaa (joista 1k), 20 varpushaukkaa, kanahaukka ja 2 hiirihaukkaa. Teeriä tänään 1 naaras. Kahlaajista nähtiin tundrakurmitsa itärannalla, 2 taivaanvuohta, 2 lehtokurppaa ja kylän pihanurmikolta lentoon ponkaissut heinäkurppa! Vuodari no. 222 saareen. Tikkoja oli taas liikkeellä – 2 käpytikkaa, 2 pikkutikkaa ja pohjantikka hetken Gamla Postenin männikössä. Saaren kautta aikojen vasta kolmas. Tilhiä hyöri saarella jälleen n. 1000 yksilöä. Pikkulinnuista mainittakoon mm. kangaskiuru, luotokirvinen, keltavästäräkki edelleen itärannalla, n. 20 peukaloista, 70 punarintaa, 7 kulorastasta, 4 mustapääkerttua, 10 tiltalttia, 3 kuusitiaista, 8 puukiipijää, 2 isolepinkäistä, 2 närheä, 3 tikliä ja 3 pikkukäpylintua. Lisäksi saaressa pyörähti 4 pikkuvarpusta. Lajeja tänään 69, iltahuuto pidettiin tutusti meillä, ja Outi saapui illalla m/s Eivorilla saareen. Saareen saapui samalla iso joukko uusia lintuharrastajia – Hesasta ainakin 5 kpl Reittilän Ilkan ”johdolla”, Tittosen Jouni ja Marita Kari sekä Jouko Hakala, Niklas Haxberg ja Pirkko Ala-Uotila.

tiki

Tänään viimeistään vakuutuin siitä, että taigauunilintua – inoa – ei pidä määrittää pelkästä äänestä (kuten lintutiedotuksen mukaan paljon on tänä syksynä tehty). Kylän reunalla oleskeli tänään jo toista päivää ilmiselvä tiltaltti, joka yhtä ilmiselvästi ääntelee kuten ino, varsinkin kun äänen kuulee hiukankaan etäämpää. Täällä tuulessa myös kuusitiaisen äänet ovat niin hämäävän inomaisia että moni on jo mennyt retkuun. Monikohan mantereen tämän syksyn ino-äänistä on sittenkin ollut kuusitintti…? En kritisoi ketään, totean vaan tässä oman näkemykseni ja kokemukseni mutta eihän oma kuuloni tietenkään ole enää ihan huippuvireinen. Ei kyllä useilla muillakaan.

su

Lauantai 11.10.2008 oli tämän syyslomaviikkoni ehdottomasti köyhin lintupäivä. Tihkusade kasteli klo 13 saakka, tuuli puhalsi 14 m/s lounaasta ja oli pilvisen pimeää. Iltapäivällä länsituuli jatkui navakkana vaikka taivas alkoi näyttäytyä. Iso lintuharrastajajoukko haravoi saarta mutta lintuja oli tosiaan niukasti. Ei täällä ulkosaarissa aina ole ihmeellisiä lintuja tai lintumääriä! Mainita voinee mm. 27 Gaviaa, harmaahaikara, 21 muuttavaa haapanaa, 2 tavia, 3 naaraspukuista sinisuohaukkaa, 5 varpushaukkaa ja teeri. Haxbergin Niklas näki muuttavan merikihun, varsin myöhäisen. Itärannalla oleskeli 4 suosirriä, taivaanvuohia oli 2 ja jänkäkurppia nousi lentoon kaikkiaan 4. Pikkulintuja oli niukasti, mm. 2 luotokirvistä, keltavästäräkki edelleen itärannalla, 11 peukaloista, 2 mustapääkerttua, 3 tikliä, 2 kuusitiaista, n. 250 tilheä ja ainakin 2 tiltalttia. Illan hämärtyessä näkyi kaupan luona hetken ruskeahko vilkas fyllari, jolla pitkä skj – ääntä ei kuultu eikä vastannut ruskouunilintuatrappiin… Iltahuutoa ei pidetty kun huudettavaa oli tänään niukasti.

hippiaisuuni

Sunnuntaina 12.10.2008 oli aika palata taas mantereelle. Päivä oli aurinkoinen, viileä ja navakka (14 m/s) länsituuli pyyhki saarta. Ennen laivan lähtöä löytyi kuitenkin eiliseen verrattuna mukavasti lintuja, mm. 7 peukaloista, mustapääkerttu, nokkavarpunen, tiltaltti, sinisuohaukka, ampuhaukka, 5 varpushaukkaa ja 2 pikkusieppoa – toinen koululla, toinen jalkapallokentän reunalla. Aamulla löysin itäniityn rannan läheltä syksyn 4. hippiäisuunilinnun, jonka ehti onneksi nähdä myös valtaosa saaren lähes 20-henkisestä lintuharrastajajoukosta. Ihan kaikille en ehtinyt millään ajoissa soittaa ja 2-3:lta jäi tämä pro näkemättä. En nytkään saanut hyviä kuvia prosta mutta onneksi Rekilän Matti onnistui hienosti – niitä kuvia tullee Tarsigerin sivuille ihailtavaksi. Itäniityltä lähti myös suopöllö ja itäniityn ns. raripuskassa killisteli sarvipöllö.

pollo

Paluumatka sujui leppoisasti kauniissa auringonpaisteessa ja jokunen havaintokin tehtiin: 2 merikotkaa, 15 metsähanhea, 2 harmaahaikaraa, kapustarinta ja 1+5 (tn) piekanaa Korpoströmissä. Nauvon lossirannassa näkyi harmaapäätikka. Lossijonosta huolimatta saavuin klo 19 maissa Turkuun hienon saariviikon jälkeen.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.