Välimerenhaukkoja kuvaamassa Mallorcalla

Torstaina 19.9.2013 lähdimme iltapäivällä Outin kanssa kohti Nummea, jossa yövymme ennen huomisaamun lähtöä kohti etelää. Matkalla Nummelle pysähdyimme maittavalle kahville Halikon Design Hilliin ja ilta Outin kotitalossa sujui joutuisasti. Lyhyehkön yöunen jälkeen lähdimme 20.9.2013 klo 04 kohti Hesan lentoasemaa, josta klo 07.05 lähti lentomme (Tjäreborg; Thomas Cook) kohti Palma de Mallorcaa. Kone oli tupaten täynnä ja matkassa olivat myös tutut ystävämme Vikmanin Reiska ja Järvisen Hanna. Vajaan 4 tunnin lennon jälkeen laskeuduttiin Palmaan, jossa Outia ja minua odotti vuokra-automme, tällä kertaa Peugeot 3008. Löysimme helposti pohjoiseen menevälle tielle no. 13 ja pian olimme majapaikassamme Hotelli Niu’ssa Cala San Vicenten pikkukaupungissa. Mukava rauhallinen pikkukylä ja hotellimme parvekkeen (109) edessä kuohui hienosti Välimeri. Lämpötila oli 25 astetta ja aurinko porotti. Läheisessä puistossa näkyi ainakin 3 pikkukäpylintua.

PERILLÄ OLLAAN, NÄKYMÄ PARVEKKEELTAMME

PERILLÄ OLLAAN, NÄKYMÄ PARVEKKEELTAMME

Tavaroiden purkamisen ja lounaan jälkeen lähdimme ajelemaan Formentorin niemelle välimerenhaukkoja hakemaan. Niitä löytyikin, näimme kolmen tunnin aikana runsaat 20 kertaa, enimmillään 4 yhtä aikaa ja yhteensä ehkä 7-8 eri yksilöä. Jokunen kuvakin saatiin muttei vielä kovin kummoisia. Nähtiin myös 4 baleaarienliitäjää, 2 sinirastasta, tuulihaukka ja n. 15 vaaleakiitäjää. Illansuussa ajeltiin takaisin hotellille ja kalaillallisen jälkeen oltiinkin valmiita unten maille.

valimerenhaukka_08_Mallorca_09_13

EKAT VÄIMERENHAUKAT JA NIIDEN BIOTOOPPIA FORMENTORIN NIEMELLÄ

EKAT VÄLIMERENHAUKAT JA NIIDEN BIOTOOPPIA FORMENTORIN NIEMELLÄ

Lauantaina 21.9.2013 heräsimme aaltojen kohinaan ja aamiaisen jälkeen lähdimme nopeasti uudelleen Formentorin niemelle eiliseen välimerenhaukkapaikkaan. Saimme kuitenkin niskaamme sadepilven ja piti odotella lähes tunti ilman selkeämistä. Välimerenhaukkoja oli kuitenkin useita, yhteensä arviolta 12 yksilöä, joista saatiin eilistä parempia kuvia. Paikalle saapuivat myös Reiska ja Hanna omalla vuokrabiilillään. Muista linnuista mainittakoon hieno brookei-alalajin muuttohaukka (kuvattiin), mehiläishaukka, n. 10 vaaleakiitäjää, 3 sinirastasta ja vielä sateen tihkuessa ehdin räpsäistä muutaman vaatimattoman dokumenttikuvan baleaarienkertusta. Viikonlopun takia koko majakkaniemi oli täynnä autoja ja väkeä.

FORMENTORIN MAJAKALLA RIITTI PORUKKAA JA AUTOJA

FORMENTORIN MAJAKALLA RIITTI PORUKKAA JA AUTOJA

PIENIKOKOINEN JA ALTA RUOSTEENSÄVYINEN NUORI BROOKEI-MUUTTOHAUKKA

PIENIKOKOINEN JA ALTA RUOSTEENSÄVYINEN NUORI BROOKEI-MUUTTOHAUKKA

Iltapäivällä ajoimme porukalla Formentorin niemen tyveen, Borquerin laaksoon josta yritimme löytää turhaan muillekin baleaarienkerttua. Paikalla havaittiin kuitenkin mm. pikkukotka, punapyy, sinirinta ja tietysti paljon samettipääkerttuja. Läkähdyttävän helteen takia olimme aika poikki kun palasimme autoille illansuussa. Maittava illallinen nautittiin hotellin meriterassilla.

SINIRASTAITA NÄHTIIN USEITA

SINIRASTAITA NÄHTIIN USEITA

Sunnuntai 22.9.2013 oli helteinen päivä, ei pilviä ja heikko tuuli. Vietimme koko päivän Albufeiran luonnonpuistossa mutta lintujen määrä oli jonkinlainen pieni pettymys. Toki näimme kaikenlaista, ei erityisen yllättävää, mutta ehkä kuumuuden takia meno oli aika vaisua. Mainittavia olivat mm. 4 adkruununokikanaa ja 2 nuorta lintua, ruskohaikara, 2 kalasääskeä, n. 10 yöhaikaraa, kuovisirri, isosirri, kaitanokkalokki, n. 40 mustavikloa, 2 osmankäämikerttusta ja tietysti paljon silkkikerttusia. Liikuimme koko päivän Reiskan ja Hannan kanssa mutta palasimme hyvissä ajoin illansuussa hotellille ottamaan rennosti kuuman päivän kävelyiden jälkeen.

KRUUNUNOKIKANA ON EKSOOTTISEN NÄKÖINEN ILMESTYS

KRUUNUNOKIKANA ON EKSOOTTISEN NÄKÖINEN ILMESTYS

Maanantaina 23.9.2013 oli meillä Outin kanssa vuoristopäivä. Sää oli lämmin, lähes tyven ja aurinkoinen – muutama poutapilvi seilasi taivaalla. Aamiaisen jälkeen ajettiin ensin Mortitx’iin, Tramuntana-vuorten pohjoisosaan. Teimme paikalla noin 4 kilsan kävelyn viinitarhojen ohi kohti merta – hienot maisemat ja linnuista mainittakoon mm. 6 pikkukotkaa (2 vaaleaa) ja 3 tulipäähippiäistä, joita kovin yritettiin kuvatakin.

TULIPÄÄHIPPIÄINEN EI OLE MALLORCALLA HARVINAINEN

TULIPÄÄHIPPIÄINEN EI OLE MALLORCALLA HARVINAINEN

Jatkoimme matkaa Llucin ohi kohti Sölleriä ja parkkeerattiin Cúberin tekojärven parkkipaikalle. Lähdimme kävelykierrokselle järven ympäri (n. 5 km) – nautittiin hienoista maisemista, hyvistä retkieväistä ja monista linnuistakin. Näimme mm. 5 hanhikorppikotkaa, 4 munkkikorppikotkaa, pikkukotkan, isohaarahaukan, välimerenhaukan, punapäälepinkäisen, 2 sinirastasta, 2 tulipäähippiäistä ja naaras-rusorintakertun. Viimemainitusta saatiin pari dokumenttitason kuvaa, lintu löytyi paikalta jossa tänä kesänä on pesinyt moltonii-alalajin rusorintakerttupari. Palojärven Hannulle kiitos tarkoista nuoteista! Illansuussa ajeltiin hiljalleen takaisin hotellille, matkalla pysähdyttiin vielä parille näköalapaikalle maisemia kuvaamaan. Mukava retkipäivä, joka päätettiin maittavaan illalliseen hotellin meriterassilla.

CUBERIN PATOJÄRVEN HIENOA MAISEMAA

CUBERIN PATOJÄRVEN HIENOA MAISEMAA

MUNKKIKORPPIKOTKA CUBERILLA

MUNKKIKORPPIKOTKA CUBERILLA

Tiistaina 24.9.2013 pidimme lintuvapaan päivän ja keskityimme kulttuuriin ja nähtävyyksiin. Sää oli aurinkoinen, tyven ja helteinen – edelleen. Aamiaisen jälkeen ajoimme saaren poikki pääkaupunkiin Palmaan, jonka länsireunalta pienen hapuilun jälkeen löytyi kohteemme – Juan Miro museo. Museon yhteydessä on taiteilijan koti ja ateljeet. Mielenkiintoinen kokonaisuus ja hienolla paikalla meren äärellä.

JUAN MIRO - MUSEOSSA KANNATTI KÄYDÄ!

JUAN MIRO – MUSEOSSA KANNATTI KÄYDÄ!

Iltapäiväksi ajoimme takaisin pohjoiseen tutustumaan Pollensan vanhaan kaupunkiin. Idyllinen paikka, jossa mm. kapusimme 365 porrasta Siionin vuoren huipulle Golgatan kappelille. Hieno maisemapaikka tuokin. Kevyen lounaan ja kahvien jälkeen ajelimme illansuussa takaisin hotellille. Illallinen ja uni maittoivat!

POLLENSASSA 365 PORRASTA SIIONIN VUORELLE

POLLENSASSA 365 PORRASTA SIIONIN VUORELLE

Keskiviikkona 25.9.2013 oli jälleen aurinkoinen ja helteinen (28 astetta) päivä, tuuli heikko. Aamuhämärissä huomasimme parvekkeeltamme edessämme kalastelevat 2 karimetsoa, joita yritettiin niukoissa valoissa kuvatakin.

KALASTELEVA KARIMETSO KUVATTUNA PARVEKKEELTAMME

KALASTELEVA KARIMETSO KUVATTUNA PARVEKKEELTAMME

Aamiaisen jälkeen lähdimme toistamiseen Albufeiraan, jossa tapasimme Reiskan ja Hannan ja retkeilimmekin loppupäivän yhdessä. Albufeira ei nytkään tarjonnut merkittäviä tapahtumia  tai havaintoja, mainittavimmat 3 lampivikloa, punapäänarsku, parittelevat harmaasorsat ja 2 jalohaikaraa. Iltapäivän kuumuudessa kävimme kevyellä lounaalla ja jatkoimme illansuussa Son Real’in alueelle. Tavoitteena oli löytää baleaarienkerttu kameran eteen ja runsaan tunnin kuluttua yritys palkittiinkin! Tyytyväisinä ajelimme Outin kanssa takaisin hotellillemme iltapuuhiin.

HARMAASORSAT PARITTELIVAT JULKISESTI ALBUFEIRASSA

HARMAASORSAT PARITTELIVAT JULKISESTI ALBUFEIRASSA

Torstaina 26.9.2013 jatkui auringonporotus ja helle (29 astetta), meri lähes tyven. Aamiaisen jälkeen ajoimme vielä Formentorin niemelle välimerenhaukkoja yrittämään kameran kortille. Reiska ja Hannakin saapuivat paikalle. Kuvaussessio kesti runsaat 6 tuntia ja joitain kohtuullisia uusia kuvia saatiin vaikka alku näyttikin vähän hiljaiselta. ”Eleonooria” oli paikalla kuitenkin 10-12 yksilöä, lisäksi nähtiin admuuttohaukka (brookei) ja muutama sinirastas ja vaaleakiitäjä.

VÄLIMERENHAUKAT PESIMÄPAHDOILLAAN, VAIKEISSA PAIKOISSA...

VÄLIMERENHAUKAT PESIMÄPAHDOILLAAN, VAIKEISSA PAIKOISSA…

VÄLIMERENHAUKKOJEN ODOTUSTA

VÄLIMERENHAUKKOJEN ODOTUSTA

Iltapäivällä käytiin Outin kanssa vielä tutustumassa Port Pollencaan, kaunis rantapaikka jossa nautittiin kylmät juomat ja kuumat kahvit. Ilta sujui tavaroita pakaten ja illallista nauttien ja huomenaamulla alkaa kotimatka vilpoisaan Suomeen. Vanha välimerenlokki lenteli pitkään illansuussa hotellimme edustan lahdella.

PORT POLLENSAN LEPPEÄÄ TUNNELMAA

PORT POLLENSAN LEPPEÄÄ TUNNELMAA

Perjantaina 27.9.2013 lähdettiin aamulla klo 07 ajelemaan hotellistamme kohti Palman lentokenttää. Matkalla tankattiin viikon aikana kuluttamamme diesel (n. 30 litraa, 49 euroa) ja saavuttiin hyvissä ajoin kentälle luovuttamaan vuokra-automme pois – kilometrejä kertyi n. 610 viikon aikana. Etäisyydet ovat täällä aika maltillisia. Lento Suomeen sujui aikataulussa ja Hesaan laskeuduttiin klo 16.15., Turussa oltiin klo 19 mukavan Mallorcan lintu- ja lomamatkan päätteeksi. Matka täytti varsin hyvin odotukset – välimerenhaukkoja mentiin kuvaamaan ja siinä ohessa nähtiin (ja kuvattiin) monta muutakin mukavaa lajia. ”Toivelistaltani” jäi oikeastaan puuttumaan vain marmorisorsa, joita Albufeirassa jossain on muutama yksilö mutta ei osunut meille. Baleaarienkerttu onnistui vaikka oli odotetun vaikea, osmankäämikerttunen jäi myös niin sanotusti ensi kertaan… Kiitos vielä Reiskalle ja Hannalle mukavasta matkaseurasta!

BALEAARIENKERTTU SON REALISSA

BALEAARIENKERTTU SON REALISSA

VANHA YÖHAIKARA "MARJAPENSAASSA"

VANHA YÖHAIKARA ”MARJAPENSAASSA”

LINTUJEN LISÄKSI NÄITÄKIN KELPASI KATSELLA!

LINTUJEN LISÄKSI NÄITÄKIN KELPASI KATSELLA!

Lähipäivinä matkan lintukuvat löytyvät veppisivujeni kansiosta ”Uusimmat ulkomailta”.

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.