Pieniä vihreitä – ja Utön neljäs hodari

Tiistai 1.10.2013 oli selvästi eilistä rauhallisempi lintupäivä. Taivas oli pilvessä ja kylmä koillistuuli puhalsi, heikkeni tosin illaksi. Staijausta ja komppausta, vähän kuvaustakin. Muuttavana/merellä näkyi mm. 7 laulujoutsenta, kuikka, kaakkuri, härkälintu, 73 valkoposkihanhea (2a), 78 pikkulokkia, 18 varpushaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 2 ampuhaukkaa, 2 muuttohaukkaa ja tuulihaukka. Saaressa oli niukahkosti lintuja, mainittakoon suopöllö, 2 lapinsirkkua, kivitasku, lapinkirvinen, pikkusieppo, 2 isolepinkäistä, 84 kulorastasta, pähkinähakki, 2 närheä, 4 kuusitiaista ja 9 kirjosiipikäpylintua. Kahlaajia nähtiin 2 suokukkoa, jänkäkurppa, tylli ja 4 kapustarintaa. Saaresta lähti tänään väkeä mutta uusia lintuharrastajia tuli ainakin Kuusisto, Sällylä, Vieno, Kari ja Majaniemi.

URPIAINEN ON NYT YLEISIN PIKKULINTU

URPIAINEN ON NYT YLEISIN PIKKULINTU

Keskiviikko 2.10.2013 oli kaunis syyspäivä – aurinkoa ja heikkoa luoteistuulta, illemmalla pilvistyi ja tuuli kääntyi lounaaseen 7-8 m/s. Yöllä oli tullut mukavasti lisää lintuja ja staijia sekä komppausta ahkerasti. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 13 kuikkaa, 2 kaakkuria, 6 Gavia sp:tä, määrittämätön jääkuikkalaji, 5 härkälintua, 16 merihanhea, valkoposkihanhi, 5 laulujoutsenta, 150 pikkulokkia, kihulaji, 24 varpushaukkaa, kanahaukka, ampuhaukka ja 2 sinisuohaukkaa. Saaressa havaittiin mm. pähkinähakki, 4 närheä, 2 pikkutikkaa, 3 suokukkoa, jänkäkurppa, kapustarinta, huuhkaja, suopöllö, helmipöllö (kaupan ja museon alueella, syksyn eka), 3 pikkusieppoa, 3 sinirintaa, 130 punarintaa, kivitasku, 154 kulorastasta, 11 tiltalttia, 2 kirjosiipikäpylintua, 3 kuusitiaista, 20 pikkuvarpusta, 18 tikliä, nokkavarpunen, 700 urpiaista ja räystäspääsky. Aamupäivällä V-V löysi sääaseman läheltä taigauunilinnun, joka pysytteli ko. alueella loppupäivän vaikka vilkas olikin.

TAIGAUUNILINTU VIIHTYI SÄÄASEMAN LÄHISTÖLLÄ

TAIGAUUNILINTU VIIHTYI SÄÄASEMAN LÄHISTÖLLÄ

Lisäksi aamupäivällä nähtiin porukalla hotellilla ja Gamla Postenin männikössä kirvinen (löytäjä Lehtisen Jarmo), joka äänen ja näköhavaintojen mukaan oli aivan ilmeinen taigakirvinen. Lintu katosi ja löytyi vasta klo 17 aikoihin uudelleen. Nyt saatiin jonkinlaiset lentokuvat, joista laji varmistui taigakirviseksi (”hodari”) – Utön neljäs kautta aikojen. Hyvä lintupäivä ja samalla saaressa tänä vuonna nähtyjen lintulajien lukumäärä nousi 220:een.

HUONOISSA VALOISSA OTETTU YKSI DOKUMENTTIKUVA TAIGAKIRVISESTÄ

HUONOISSA VALOISSA OTETTU YKSI DOKUMENTTIKUVA TAIGAKIRVISESTÄ

Torstaina 3.10.2013 pilvet olivat pyyhkiytyneet pois ja länsituuli voimistui 10-12 m/s, lämpöä 11 astetta. Staijausta ja komppausta mutta lintuja paljon eilistä vähemmän. Mainittavia muuttajia olivat 38 kuikkaa, 88 Gaviaa, 6 metsähanhea, 67 pikkulokkia, tuulihaukka, 17 varpushaukkaa ja 2 sinisuohaukkaa. Saaressa nähtiin mm. 2 jänkäkurppaa, kapustarinta, suosirri, pähkinähakki, 4 närheä, 4 kirjosiipikäpylintua, räystäspääsky, 2 harmaasieppoa, pikkusieppo, 2 leppälintua, 3 mustapääkerttua, 3 lapinsirkkua, 2 kuusitiaista ja aamupäivällä Lehtisen Jarmo näki taigakirvisen pikaisesti uudelleen eilisellä paikalla. Aamulla löytyi (V-V) kaupan nurkalta hippiäisuunilintu, joka pysytteli alueella iltapäivän puolelle. Muutaman kuvankin sain.. Iltapäivällä saareen rantautui joukko lintuharrastajia ja useita luontokuvaajia, tuttuja mm. Kaisa Kivinen, Tuula Suihko, Heimo Mänty, Mikko Holvitie, Pekka Vainio jne. Kyllä nyt väkeä ja optiikkaa piisaa.

HIPPIÄISUUNILINTU KÄHMYILI LEHVISTÖSSÄ KAUPAN LUONA

HIPPIÄISUUNILINTU KÄHMYILI LEHVISTÖSSÄ KAUPAN LUONA

PUNATULKUT HERKUTTELEVAT PIHLAJANMARJOILLA

PUNATULKUT HERKUTTELEVAT PIHLAJANMARJOILLA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.