Utössä sateista ja lumista, lintujakin

Perjantaina 13. maaliskuuta 2009 lähdimme Outin kanssa kohti tuttua Utötä viikonlopun viettoon. Kyytiimme Turusta tuli myös ”utökonkari” Kuusiston Kimmo ja m/s Eivorilta löytyi muitakin Utöseen matkaavia lintumiehiä: Mika Salmi perheineen ja Antti Karppi vaimonsa kanssa. Vainion Petrikin liittyi joukkoon, Petri matkalla Jurmoon. Kaunis ilma, etelätuuli ja pari lämpöastetta saivat ilman tuntumaan keväiseltä ja kun illansuussa ennen laivan lähtöä Pärnäisissä muutti 10 merihanhea salmea pitkin pohjoiseen, niin kevään kihelmöinti tuntui kaikilla. Jäät olivat viikon aikana yhä vähentyneet mutta lunta oli runsaasti. Viikolla saareen oli saapunut uusia muuttolintuja mm. ristisorsia, tylli, kulorastas, härkälintuja ja pilkkasiipiä. Huomiseksi harmi kyllä luvataan taas sadepäivää. Utöseen saavuttiin kuun punertaessa klo 23.15. Lunta saaressa oli enemmän kuin olemme koskaan nähneet!

risti

Lauantaina 14.3.2009 tuuli puhalsi etelälounaasta n. 10 m/s, taivas oli pilvessä ja räntä-vesisadetta satoi pitkin päivää – näkyvyys merelle oli huono. Lämpötila 1-2 astetta plussalla. Ei siis mitenkään mukava retki-ilma mutta porukalla staijattiin ja kierreltiin silti likimain koko valoisa aika. Päivän aikana kertyi 40 lajia, mereltä tai saaren rannoilta mm. 1 Gavia, n. 70 merimetsoa, 3+4 muuttavaa laulujoutsenta, yht 10 muuttavaa merihanhea, 4 ristisorsaa, 24 tukkasotkaa, 316 haahkaa, 16 allia, 15 tukkakoskeloa, naurulokki, n. 2030 kalalokkia, 17 ruokkia ja 10 riskilää. Petolintuja edustivat tänään n-pukuinen sinisuohaukka, 3 merikotkaa ja tuulihaukka ja muuttavana havaittiin uuttukyyhky ja 2 sepelkyyhkyä. Saaren lumisilla niityillä ja rannoilla nähtiin mm. 22 kiurua, 8 peukaloista, rautiainen, punarinta, 17 mustarastasta, 23 räkättiä, 3 kottaraista ja peippo. Lisäksi Kimmo löysi kompostorin rannasta kevään ensimmäisen luotokirvisen, joka äännellen lähti pohjoisniemeä kohti ja nähtiin lennossa vielä koulun lähellä. Sade jatkui illallakin, jolloin saareen saapuivat Tittosen Jouni, Ilkka Laiho ja Laineen Henkka.

hahai

Sunnuntai 15.3.2009 oli jälleen paluupäivä mantereelle, töihin taas. Koko yön taisi sataa vettä ja lämpö plussalla, aamu pilvinen ja sumuinen ja tuuli edelleen etelässä, nyt vain 0-2 m/s. Staijausta ja komppausta porukalla ennen laivan lähtöä klo 11.15, Kuusiston Kimmo jäi vielä saareen. Havaittiin aamulla mm. mustalintu, 4 ristisorsaa, 28 töyhtöhyyppää, 5 mustavarista, naakka, pulmunen, 5 pajusirkkua (vuoden ekat), n. 70 kiurua, n. 350 haahkaa, tuulihaukka, merikotka, n. 55 räkättiä, peippo, 6 kottaraista, n. 25 tukkakoskeloa, tavi ja Utö-keväälle uusina lajeina lehtokurppa ja harmaahaikara.
Laivamatkalla, tyvenellä mutta sumuisella merellä, nähtiin mm. 9 ruokkia, n. 15 riskilää, 7 merikotkaa, teeri, 22 töyhtöhyyppää ja 9 uuttukyyhkyä. Turkuun tulimme klo 17.45 maissa.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.