Tyhjennyskeliä ja meriretkeä

Torstai 10.10.2013 oli sadepäivä, aamulla ja illalla oli tosin jonkin aikaa satamatta. Lounaistuuli 8 m/s heikkeni vähän illaksi, yhä lämmintä 12 astetta. Kompattiin mitä sateelta ehdittiin, merelle ei juurikaan nähnyt. Päivän mainittavimmat havikset olivat 2 harmaasorsaa, 5 kapustarintaa, 3 jänkäkurppaa, 2 taivaanvuohta, 2 suokukkoa, suosirri, 3 närheä, 5 tiltalttia, 3 mustapääkerttua, 3 pikkuvarpusta ja nuori pikkusieppo. Illalla saareen saapui runsaasti uutta väkeä, myös muutamia lintu- ja kuvaajaporukoita. Sumuisen kosteana iltayönä oli taas reipasta yömuuttoa – kuultiin mm. useita (5-10) tundrakurmitsoja, kapustarinta, tylli, n. 25 taivaanvuohta, 2 lehtokurppaa, valkoposkihanhia, yli 1000 pikkurastasta (pääosa punakylkiä), 5 kiurua, punatulkku jne. Monet linnut pyörivät pitkään valojen yllä.

PIKKUSIEPPO VIIPYY VIELÄ SAARESSA

PIKKUSIEPPO VIIPYY VIELÄ SAARESSA

Perjantai 11.10.2013 oli huima muuttopäivä! Aamuyöllä tuuli kääntyi pohjoiseen (6-9 m/s) ja taivas selkeni – mantereella alkoi tyhjennyskeli. Staijia ja komppausta, aamulla ja aamupäivällä meno oli kiivasta ja kirjaaminen työlästä. Merellä/muuttavana nähtiin ”isommista” linnuista mm. 9 kuikkaa, 13 Gaviaa, 86 merimetsoa, harmaahaikara, 2 kanahaukkaa, 20 varpushaukkaa, 5 hiirihaukkaa, ampuhaukka, 252 kurkea ja 402 pikkulokkia. Saaressa nähtiin mm. tundrakurmitsa, jänkäkurppa, 2 taivaanvuohta ja suopöllö. Muuttavana/vaeltavana laskettiin em. lisäksi mm. 11 haarapääskyä, 450 tilheä, 350 räkättiä, peräti 720 pyrstötiaista (!), 1310 sinitiaista, 2920 talitiaista, 45 närheä, 2400 naakkaa, 1450 varista, peräti 130 pikkuvarpusta, 72 hemppoa, 350 punatulkkua ja nokkavarpunen.

PYRSTÖTIAISET LIIKEKANNALLA!

PYRSTÖTIAISET LIIKEKANNALLA!

Saaressa paikallisena havaittiin mm. kivitasku, 4 mustapääkerttua, 4 tiltalttia, pähkinähakki, nuori kirjosiipikäpylintu itäniityn reunalla ja Kimmo näki ääntelevän isokirvisen lentävän luotsiaseman ohi itäniityn suuntaan klo 10.09, ei löytynyt enää myöhemmin. Illansuussa löysin taigauunilinnun jälleen parin päivän tauon jälkeen saunaltamme, aivan ilmeisesti uusi yksilö jota Markuskin saapui kuvaamaan. Päivän lajimäärä oli 82 – ihan hyvä näin jo lähellä lokakuun puoliväliä. Iltalaivalla saareen saapui kymmenkunta ”bongaria” lisää, mm. Ahti, Metsäranta, Salmi, Jokinen, Laitinen, Sintonen, Sirkkala…

LOKAKUU ON HIPPIÄISTEN MUUTTOAIKAA

LOKAKUU ON HIPPIÄISTEN MUUTTOAIKAA

Lauantaina 12.10.2013 oli turistikeli – aurinkoa, heikkoa (3-5 m/s) länsituulta ja +12 astetta lämpöä. Itse otin vähän rennommin eilisen jälkeen – kevyttä staijia ja kuvausta pihapiirissä ja käynti itäniityllä. Päivän highlight itselleni oli muutaman tunnin veneretki, jonka tein Svartbådanille hienossa syyskelissä. Luodolla näkyi mm. 3 merisirriä (syksyn ekat Lounais-Suomessa), tylli, 12 pikkulokkia, riskilä ja n. 80 allia – ja tietysti hylkeitä. Lintukuviakin syntyi. Utössä näkyi tänään mm. sarvipöllö, 45 varpushaukkaa, 2 jänkäkurppaa, myöhäinen punajalkaviklo, 150 pikkulokkia, 3 närheä, 700 tilheä, 450 pyrstötiaista, 13 pikkuvarpusta, 2020 naakkaa, 2 haarapääskyä, pikkusieppo, isolepinkäinen, isokäpylintukoiras ja eilinen kirjosiipikäpylintu edelleen. Saareen saapui illalla muutama lintuihminen lisää, mm. Laaksosen Juha.

PIKKULOKKEJA BÅDANILLA

PIKKULOKKEJA BÅDANILLA

KOLME MERISIRRIÄ LENTELI BÅDANILLA - SYKSYN ENSIMMÄISET

KOLME MERISIRRIÄ LENTELI BÅDANILLA – SYKSYN ENSIMMÄISET

Sunnuntai 13.10.2013 oli hiljaisempi lintupäivä. Sää oli edelleen aurinkoinen ja melko lämmin, tuuli luoteesta 6-8 m/s. Vähän staijia ja saaren komppaus tuottivat mm. jänkäkurpan, ampuhaukan, sinisuohaukan (ad-koiras), kapustarinnan, 6 närheä, pähkinähakin, pikkutikan, sarvipöllön, helmipöllön (poseerasi museon kulmalla isolle orni- ja kuvaajajoukolle), kangaskiurun, haarapääskyn, ainakin 3 isokäpylintua ja nuoren kirjosiipikäpylinnun edelleen. Saaresta poistui joukko lintuväkeä, mm. Varesvuon Markus ja Sintosen Antti, mutta lisää tuli illalla (mm. Koistinen, Teivonen, Valonen, Juha Laaksonen, Lindroosin Rami sekä Mia Rönkä). Kattava komppaus jatkuu.

ISOKÄPYLINTU ON UTÖSSÄ HARVALUKUINEN VIERAS

ISOKÄPYLINTU ON UTÖSSÄ HARVALUKUINEN VIERAS

HELMIPÖLLÖ KILLISTELI MUSEON LUONA

HELMIPÖLLÖ KILLISTELI MUSEON LUONA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.