Pääsiäisen alusaikaa Utössä

Tiistaiaamuna 7.4.2009 lähdin ajelemaan taas pitkästä aikaa kohti Utötä, Outi tulee torstaina perässä – Pääsiäinen alkaa. Ilma oli kolean kostea ja tiheä sumu jatkuikin koko laivamatkan Utöseen ja siellä edelleen klo 15.30 saakka. Samalla laivalla Utöseen tulivat Petri Salo ja Jyri Reinikka ja saaresta poistui Lumion Rauli. Sumuisella laivamatkalla havaittiin mm. kalasääski pesän reunalla Korppoossa ja 2 ruokkia Jurmon lähellä. Iltapäivä kului mukavasti Utötä kompatessa ja illansuussa laskettiin tyveneltä mereltä vesilinnut. Mereltä kannattanee mainita 4 merihanhea, 3 valkoposkihanhea, 2 ristisorsaa, 10 tavia, 4350 haahkaa, 520 allia, 129 mustalintua, 9 tukkakoskeloa, selkälokki ja 18 riskilää. Merikotkia nähtiin tänään 2, sarvipöllöjä 1, kurkia muutti 37 yksilön parvi luoteeseen ja sepelkyyhkyjä nähtiin 28. Kahlaajia oli edustettuna 10 meriharakkaa, 7 tylliä, punajalkaviklo, 5 taivaanvuohta, 11 töyhtöhyyppää ja isokuovi. Lisäksi luodoilla lounaispuolella ruokaili ja lenteli illansuussa n. 60 yksilön merisirriparvi – kohta nekin lähtevät varmaan kohti Jäämerta. Saaren komppaus tuotti mm. 6 kangaskiurua, luotokirvisen, 4 västäräkkiä, peukaloisen, 6 rautiaista, n. 40 punarintaa, kivitaskun, tiklin, 3 urpiaista, 9 laulurastasta ja n. 25 punakylkeä. Saaren vakiopikkuraria eli mustaleppälintuja löytyi tänään peräti 4 yksilöä – 2 n-pukuista hotellilla ja 1 ad-koiras ja 1 2-kv koiras Saunalahden rannalla. Iltahuuto pidettiin meillä ja kyllä uni maittoi hyvin täällä meri-ilmastossa!

mus

Keskiviikkona 8.4.2009 sumu kiusasi edelleen pitkälle iltapäivään ja merelle alkoi kunnolla nähdä vasta klo 15.30 jälkeen. Kiertelyä, kuvaamista ja illalla staijaustakin – saaliina 68 lajia. Merellä mainittavimmat olivat silkkiuikku, mustakurkku-uikku (Saunalahdessa), 4 ristisorsaa, 16 haapanaa, 5 tavia, 238 allia ja 14 ruokkia. Komea koiras-mustalintu oleskeli kuvauksellisesti sataman alueella. Petolintuja nähtiin 3 merikotkaa, 2 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ruskosuohaukka ja sarvipöllö. Päivän komeinta oli hieno kurkimuutto sumun hälvettyä – klo 16.15-18.00 muutti 1452 kurkea 25 parvessa, pääosin hyvin läheltä tai päältä. Reipas (n. 11 m/s) kaakkoistuuli painoi ne näin länteen. Saaressa nähtiin mm. metsäviklo, 5 tylliä, 4 taivaanvuohta, 29 sepelkyyhkyä, 6 kangaskiurua, luotokirvinen, 9 västäräkkiä, tilhi, peukaloinen, 8 rautiaista, n. 60 punarintaa, kivitasku, 4 hippiäistä, puukiipijä, 3 isolepinkäistä, tikli, 12 vihervarpusta, 2 hemppoa, 5 urpiaista, punatulkku ja 4 pajusirkkua. Mustaleppälintuja oli tänään 2 n-pukuista. Rastaita oli jo mukavasti, mm. punakylkiä n. 100, laulurastaita n. 30 ja kulorastaita 8. Illalla lännestä lähestyi sadealue yöksi – sitä ennen tietysti iltahuuto.

mustalintu
iso

Kiirastorstai 9.4.2009 oli kylmä ja sateinen päivä. Lännestä saapunut sade haittasi aamua ja iltapäivää, muuten pilvipoutaa mutta muutto heikkoa. Tuuli edelleen kaakossa, aluksi n. 11 m/s, illalla heikkeni. Havaittiin vesilinnuista mm. kuikka, mustakurkku-uikku, 35 merimetsoa, 3 ristisorsaa, 8 haapanaa, 20 tavia, 10 ruokkia ja 2 pilkkasiipeä. Petoja havaittiin 2 merikotkaa, varpushaukka, 2 tuulihaukkaa ja muuttava piekana ja ruskosuohaukka. Taivaanvuohia oli tänään 15, lehtokurppa, 3 kuovia ja metsäviklo. Pikkulintuja nähtiin mm. 6+3 kangaskiurua, luotokirvinen, 10 västäräkkiä, tilhi, 7 peukaloista, 14 rautiaista, n. 80 punarintaa, n. 20 laulurastasta, n. 70 punakylkeä, 4 kulorastasta, 3 hippiäistä, isolepinkäinen, 20 vihervarpusta, 8 urpiaista ja 1 Loxia sp. Ei yhtään mulelia tänään!

pei

Petri ja Jyri lähtevät aamulaivalla mantereelle mutta tänään iltalaivalla saapuu Outin lisäksi paljon tuttuja lintuporukoita Pääsiäisen viettoon – ainakin Lindroos & Kormano vaimoineen, Haukilan Mervi, Hakalan Jokke ja Pirkko, Kauniston Kari ja Pipsa, Hiekkasen veljekset Äänekoskelta sekä Holvitien Mikko Leena-vaimonsa kera. Toivottavasti säät paranevat.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.