Talvi tuli saareenkin

Torstaina 9.1.2014 lähdin aamupimeässä takaisin kohti Utötä, nyt trailerilla mukana moottorihuollettu ja pohjamaalattu vene. Nauvossa oli tavan mukaan ohjelmassa kauppaa ja kahvia ja Pärnäisissä olin ajoissa lastaamassa paatin m/s Eivorin sisätilaan. Matka sujui leppoisasti harmaassa talvisäässä jossa vaihteeksi tuuli oli heikko – lännestä 4 m/s, lämpöä 5 astetta, ei muita lintuharrastajia laivalla. Matkalla mainittavimpia havaintoja olivat 3 riskilää, 2 merikotkaa, merisirri Jurmo sataman edustan luodolla sekä admuuttohaukka pitkästä aikaa istumassa hienosti Knivskärin tutkamerkillä. Kamera ei nyt ollut mukana… Illalla lounaasta levisi reipas vesisade. Utössä paikalla mm. lintureissulla oleva Panu Muhli.

MUUTAMA TUKKAKOSKELO VIETTÄÄ TALVEA UTÖSSÄ

MUUTAMA TUKKAKOSKELO VIETTÄÄ TALVEA UTÖSSÄ

Perjantai 10.1.2014 alkoi edelleen vesisateella, tuuli oli kääntynyt koilliseen ja voimistunut 14 m/s. Lämpötila oli pudonnut +3 asteeseen. Päivällä pääosin pilvipoutaa ja siksi staijia ja komppausta koko valoisa aika. Merellä nähtiin mm. 23 allia, pilkkasiipi, 6 tukkakoskeloa, 11 merimetsoa, 3 merikotkaa ja 5 naurulokkia. Muuttohaukka istui aamulla jälleen noin puoli tuntia Knivskärin tutkamerkillä ja saarikierroksella löytyi mm. punarinta, 7 räkättiä, 22 tilheä, niittykirvinen edelleen ja eteläkärjen ohi lentänyt merisirri. Itärannalta lähti toinenkin kirvinen, joka lensi suoraan vastakkaiseen saareen – näytti luotokirviseltä mutta en uskalla sanoa ihan varmaksi. Ehkä löytyy uudelleen.

ITÄRANNAN NIITTYKIRVINEN ON ARKA JA VAIKEASTI KUVATTAVA, TÄMÄN PAREMPAA KUVAA EN OLE VIELÄ SAANUT

ITÄRANNAN NIITTYKIRVINEN ON ARKA JA VAIKEASTI KUVATTAVA, TÄMÄN PAREMPAA KUVAA EN OLE VIELÄ SAANUT

Lauantaina 11.1.2014 alkoi talvi. Yöllä, aamulla ja aamupäivällä satoi kevyttä lumisadetta niin että maa värjäytyi valkoiseksi, tuuli oli luoteesta 7 m/s ja lämpötila hiipi niukasti pakkaselle. Staijia ja itäosan komppaus päiväohjelmana, rennosti vaan. Merellä näkyi mm. 6 mustalintua, haahka, riskilä ja länsipuolen luodoilla yksinäinen merisirri. Saaresta mainittavaa olivat pulmunen itärannalla, 2 punarintaa, 5 tilheä ja 2 mustarastasta sekä satamalahdella kalastellut 19 merimetson parvi. Muhlin Panu lähti aamulaivalla mantereelle. Kylmenevä ilma ehkä/toivottavasti ajaa lähipäivinä vähän lintuja mantereelta tännepäin – varsinkin vesilintuja on edelleen kovin niukasti.

PÄIVÄN PULMUNEN EI SUOSTUNUT KERTAAKAAN KATSOMAAN MINUUN PÄIN! MITÄHÄN SIITÄ PITÄISI AJATELLA...

PÄIVÄN PULMUNEN EI SUOSTUNUT KERTAAKAAN KATSOMAAN MINUUN PÄIN! MITÄHÄN SIITÄ PITÄISI AJATELLA…

Sunnuntaina 12.1.2014 taivas oli pilvessä ja koko aamupäivä pyrytti pakkaslunta. Pohjoistuuli puhalsi 8-9 m/s ja pakkanen kiristyi jo -5 asteeseen. Saarikierros ja vähän staijiakin mutta lumikuurojen ja voimakkaan väreilyn takia merelle katsominen ei tuottanut juurikaan tulosta. Mainittavimmat havainnot tänään olivat 5 tukkakoskeloa, närhi edelleen, 2 peukaloista, 2 punarintaa, niittykirvinen edelleen, 5 peippoa, 5 tilheä, 17 räkättiä ja 4 mustarastasta. Linnut eivät nyt oikein vaihdu…

TILHI IHMETTELEE ETTÄ SATAAKO TÄÄLLÄKIN JO LUNTA...?

TILHI IHMETTELEE ETTÄ SATAAKO TÄÄLLÄKIN JO LUNTA…?

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.