Sinipyrstö käväisi ja tornissa taisteltiin

Vapunpäivä 1.5.2014 jäi lintujen suhteen vaisuksi koska iltapäivään saakka riitti reipasta vesi- ja räntäsadetta sekä kovaa pohjoistuulta (10-14 m/s), lämpöäkin oli vain 4 astetta. Iltapäivällä vähän kyläiltiin ja myöhemmin pientä kiertelyä ulkosalla. Mainittavia havaintoja mm. 3 kirjosieppoa, pensastasku, 2 ristisorsaa, valkoviklo, 22 isokuovia ja 25 taivaanvuohta. Huomenna toivottavasti on vähän enemmän lintuhommia. Saareen oli saapunut noin 15 lintuharrastajaa ja -kuvaajaa, tuttuja ainakin Trogen, Puputti, Tammero, Rauli Ranta ja Sari Ahonen.

VAPPUAATTOILTA OLI PIHALLAMME VIELÄ NÄIN HEHKEÄ

VAPPUAATTOILTA OLI PIHALLAMME VIELÄ NÄIN HEHKEÄ

Perjantaina 2.5.2014 oli pilvetön aurinkopäivä mutta ilma oli viileää (6 astetta) ja reipas luoteistuuli (8-12 m/s) puhalsi koko päivän. Staijia aamulla runsaat kolme tuntia, muuten saarikierrosta. Muutolla näimme Järvisen Mikon kanssa mm. 20 kuikkaa, kaakkurin, 30 Gaviaa, harmaahaikaran, 42 pilkkasiipeä, 32 ruokkia ja 2 jp-etelänkiislaa, jotka muuttivat kahden ruokin kanssa luoteeseen. Petolintuja nähtiin kalasääski, 2 tuulihaukkaa ja 3 varpushaukkaa, vaaleita merikihuja muutti 2 ja valkovikloja 4. Lounaispuolen merialueelle laskeutui pienessä haahkaporukassa flavistinen (kermanvärinen) haahka, ehkä sama yksilö joka aiempina vuosina on nähty Knivskärin lähistöllä. Saaressa näkyi mm. heinätavipari, 2 ristisorsaa ja 2 mustaleppälintua.

MUUTAMA VIHERVARPUNEN ON VIELÄ LIIKKEELLÄ

MUUTAMA VIHERVARPUNEN ON VIELÄ LIIKKEELLÄ

Pikkulintuja oli melko niukasti mutta päivän ”starana” oli koiras sinipyrstö, jonka Trogen ja Puputti näkivät ja kuvasivat aamulla pikaisesti lammashaassa. Lintu katosi ja isollakaan joukolla sitä ei enää löydetty koko päivänä. Ensimmäinen keväthavainto Utöstä tästä lajista. Illalla saareen saapui lisää porukkaa, mm. Tittosen Jouni ja Marita Kari.

HIENO SINIPYRSTÖKOIRAS VIERAILI SAARESSA (KUVA: TIMO TROGEN)

HIENO SINIPYRSTÖKOIRAS VIERAILI SAARESSA (KUVA: TIMO TROGEN)

Lauantaina 3.5.2014 osallistuttiin Tornien taistoon tarkkailemalla Kattrumpanin merivalvontatornissa klo 05-13. Sää oli ”liian” kaunis, aurinkoista, länsituulta 6-8 m/s ja lämpöä 6 astetta. Paikalla kisaajia olivat Tittonen, Kari, Tammero ja allekirjoittanut. Muutto oli hiljaista ja kirkas yö ei suosi ulkosaarten lepäilijöitä – niinpä lajimäärä oli vain 76. Mainittavimmat havainnot olivat laulujoutsen, 9 ruokkia, 2 ruskosuohaukkaa, varpushaukka, suopöllö ja peltosirkku, lisäksi naaras sepelrastas näyttäytyi hienosti tornin luona aamulla. Muuten tänään nähtiin mm. jänkäkurppa ja toinen peltosirkku hotellilla. Saaressa oli reilusti yli 20 lintuharrastajaa ja –kuvaajaa eli väkeä riitti – vähän harmitti kun vastoin ohjeistuksia pari porukkaa kulki jälleen pitkin ja poikin itärantaa, jossa paraikaa pesivät luhtakana, tyllit, meriharakat ja sini- ja lapasorsat. Eivät taida linnut pesiä kauaa tällä menolla… Illalla saareen saapui lisää orneja, mm. Luokkakallion veljekset ja Olli Sassi.

MERIVALVONTATORNISSA TAISTELTIIN (KUVA: HEIDI TAMMERO)

MERIVALVONTATORNISSA TAISTELTIIN (KUVA: HEIDI TAMMERO)

Sunnuntaina 4.5.2014 puhalsi navakka (10-13 m/s) ja kylmä (6 astetta) luoteistuuli, taivas oli puolipilvinen ja muutama vesitippakin saatiin. Aamulla pari tuntia staijia luotsiasemalla, myöhemmin kierrettiin saari mutta aika hiljaista. Valtaosa lintuporukoista lähti tänään mantereelle, Outikin lähti Turkuun töihin. Merellä nähtiin mm. 18 kuikkaa, 4 Gaviaa, 16 ruokkia, 4 ristisorsaa, heinätavipari, 5 valkovikloa ja 17 punakuirin parvi. Kalasääskiä muutti 2, lisäksi nähtiin ampuhaukka, tuulihaukka ja varpushaukka. Saaressa mainittavimmat olivat harmaasorsapari, tilhi ja  kevään eka käki. Flavistinen haahka oleskeli nyt Patteriniemen rannoilla. Lähden itsekin huomenaamulla joksikin aikaa mantereelle.

HARMAASORSAPARI NÄYTTÄYTYY SILLOIN TÄLLÖIN SAAREN RANNOILLA, PESINEE NAAPURISAARILLA

HARMAASORSAPARI NÄYTTÄYTYY SILLOIN TÄLLÖIN SAAREN RANNOILLA, PESINEE NAAPURISAARILLA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.