Utössa mukavia talvilajeja

Sunnuntaina 27.12.2009 pääsin taas lähtemään hetkeksi Utöseen, taitaa olla sentään viimeinen reissu saareen ennen kohta alkavaa uutta vuotta. Laiva lähti poikkeuksellisesti jo klo 08.30 Pärnäisistä eli Turusta lähdin klo 6 maissa – hyvissä ajoin koska ajokeli oli hankalan luminen ja liukas. Lunta pyrytti Nauvoon saakka, pakkasta oli 7 astetta. Laivalle kertyi lintuharrastajia ja luontokuvaajia, Kausen Antti ja Laihon Ilkka tulossa Utöseen, samoin kovan tason kuvaajaporukka Saihan Markku, Auvisen Kari ja Leppäsen Jussi. Utössä on paikalla jo Järvisen Mikko. Matkalla kevyttä tarkkailua laivalta ja nähtiin mm. riskilä, 23 merimetsoa, 8 laulujoutsenta, 2 allia, 6 naurulokkia, 3 teertä (Jurmossa) ja merikotka.

ita
Itäniitty talvisena

Utöseen saavuttiin klo 12.30, pian tavarat talolle ja komppaamaan lumista saarta ennen iltahämärää! Lintuja näkyikin ihan mukavasti, mm. 2 haapanaa, 8 tukkasotkaa, 4 lapasotkaa, 6 laulujoutsenta, 20 merimetsoa ja 4 naurulokkia. Saarella pyöri nuori piekana ja hiirihaukka kierteli lähiluodoilla, merikotkia oli 2. Paikallisina nähtiin myös mm. n. 110 tilheä, 3 peukaloista, rautiainen (museon luona), mustarastas, n. 80 räkättiä, kulorastas edelleen hotellilla ja 2 punakylkirastasta, jotka ovat viikolla ilmaantuneet hotellin pihlajiin. Itärannalla oleskeli yksinäinen pulmunen ja kyläalueella ruokaili pari käpytikkaa. Päivän lajimäärä Utössä oli 31. Iltaa istuttiin Järvisen Mikon kanssa höyryävien kahvikuppien kera. Huomiseksi luvataan taas sadetta, saa nähdä missä olomuodossa sitä tulee..

piek
Piekana viihtyi saalistelemassa itäniityllä

Maanantaina 28.12.2009 heräsin kevyeen vesisateen ropinaan, lämpötila oli kivunnut lähelle +4 astetta ja tuuli oli etelässä 12 m/s. Sadekuurot kastelivat pitkin päivää mutta toki valoisa aika silti ulkoiltiin. Lintuja löytyi tänään 33 lajia – merilinnuista mainittakoon kuikka, 3 haapanaa, 10 tukkasotkaa, 4 lapasotkaa, 6 naurulokkia ja n. 60 kalalokkia. Saaresta löytyi paikallisena mm. 2 sarvipöllöä (itäniityn reunamännyissä), 2 käpytikkaa, piekana edelleen ja n. 50 tilheä. Rastaslajisto oli mainio näin joulukuun lopulle – kulorastas, laulurastas, 4 punakylkeä, 35 räkättiä ja 2 mustarastasta. Lisäksi nähtiin mm. 5 peukaloista, rautiainen, peippo ja pulmunen. Iltahuuto pidettiin porukalla meidän tuvassa.

haa
Talvinen haapana

Tiistaina 29.12.2009 oli taas aika palata mantereelle, laiva lähti klo 13. Sää oli pilvinen, aamulla vesi- ja räntäsadetta ja tuuli oli kääntynyt luoteeseen 9 m/s. Lämpöä oli asteen verran. Aamupäivän aikana havaittiin mm. piekana, merikotka, 3 naurulokkia, riskilä, 2 haapanaa, sarvipöllö, käpytikka, 20 tilheä, 3 peukaloista, punarinta, kulorastas, 3 punakylkirastasta, laulurastas, mustarastas, 20 räkättiä, pulmunen ja urpiainen. Paluumatkalla laivalta, huonossa kelissä, havaittiin vain 2 riskilää. Päivitänkin tämän retkiblogin jo täältä laivalta.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.