Vapun rynnistystä Utön lintumaailmassa

Torstaina 29.4.2010 lähdettiin Outin kanssa Utöseen vapunviettoon! Sää oli pilvinen ja tihkusateinen, merellä sumuinenkin mutta perille tultiin mukavassa pilvipoutakelissä. Tuuli oli leppoisasti etelässä. Nauvon kauppa- ja kahvituokion jälkeen ajeltiin m/s Eivorille, jonne saapuivat myös mm. Mäenpään Late perheineen, Niko Pekonen (nuori kuvaajatähti Joensuusta) sekä Kurt Taxell vaimonsa kera. Jurmoon menivät Kalliola & Sarvela. Matkalla ei kummempia havaittu – mainitaan kuitenkin 2 merikihua, 3 merikotkaa ja 2 mustakurkku-uikkua.
Utössä roudattiin iso kasa tavaroita ensin torpalle, sitten pari tuntia ulkoilua ja ilta kului uusien kuvien parissa. Saaressa ehdittiin nähdä mm. lehtopöllö, sepelrastas (koiras Enskärillä), mustapääkerttu, kirjosieppo, karikukko, 5 valkovikloa ja 4 ristisorsaa. Illalla Ormin tykillä istuskeli jälleen huuhkaja. Paikalla Utössä olivat jo mm. Laaksosen Juha, Kuusiston Kimmo, Varesvuon Markus, Rannilan Veli-Pekka, Esko Rantanen, Antti Sintonen, Tuula Granroth jne. Illalla jyrisi ja salamoi vuoden eka ukkonen!

serara
Hotellialueen reunalla oleskelee kuvauksellinen koiras-sepelrastas

Perjantai, 30.4.2010 eli vappuaatto, oli hieno kevätpäivä – pilvipoutaa, heikko etelätuuli ja lämpöä 7 astetta. Näkyvyys merelle oli huono eli retkeilyä saaressa ja kuviakin syntyi. Muuttavana havaittiin mm. kuikka, piekana, mustaviklo, valkoviklo ja 3 ruokkia. Saaressa oli melko mukavasti lintuja – mm. 2 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, 2 teertä, 2 taivaanvuohta, 3 karikukkoa, suopöllö ja 2 rantasipiä. Pikkulintuja oli 4 käenpiikaa, 2 luotokirvistä, keltavästäräkki, 5 peukaloista, n. 140 punarintaa, 11 leppälintua, 5 pensastaskua, 2 hernekerttua, 10 mustapääkerttua, 8 tiltalttia, 5 pajulintua, 3 kirjosieppoa, 2 tikliä, 3 pikkukäpylintua ja nokkavarpunen. Saaressa oli nyt 3 sepelrastasta, joista hotellilla viihtyvä koiras on varsin luottavainen. Lisäksi hautausmaan luona oli koiras ja koululla naaraspukuinen. Mustaleppälintuja oli tänään 4 – kaksi kylällä ja kaksi hotellilla. Kylän itäreunalla piileskeli kevään ensimmäinen satakieli; mukava laji huhtikuussa. Iltalaivalla saareen saapuivat mm. Rauman lintuyhdistyksen retkeläiset sekä Jussi Jauhiainen perheineen.

pikusirkku
Kaunis pikkusirkku löytyi Juhan siemenruokkinalta Vappupäivä
lepa
Leppälinnut rynnistävät – punapyrstöt vilkkuvat joka paikassa

Lauantai – Vapunpäivä – 1.5.2010 oli Utössä huikea lintupäivä! Aamun sumu esti meristaijin mutta saari oli yön jäljiltä täynnä lintuja. Tarkka komppaus tuotti komeita lukuja ja monta uutta kevätlajia. Muuttavana nähtiin mm. ruskosuo-, nuoli- ja tuulihaukka, haarapääsky ja räyskä. Paikallisia olivat mm. suopöllö, 2 harmaasorsaa, lehtokurppa, 9 taivaanvuohta, 3 karikukkoa, 3 kulorastasta, 4 mustavarista ja 3 tilheä. Pikkulintuja edustivat mm. 14 käenpiikaa, keltavästäräkki, 3 luotokirvistä, 4 peukaloista, n. 180 punarintaa, 2 satakieltä, n.110 leppälintua, 40 pensastaskua, 40 kivitaskua, 4 hernekerttua, pensaskerttu, 20 mustapääkerttua, 15 tiltalttia, 5 pajulintua, harmaasieppo, 14 kirjosieppoa, 2 pikkulepinkäistä, 2 tikliä ja 3 peltosirkkua. Juhan pihan siemenruokinta oli tänään kova paikka – ensin aamulla sieltä löytyi pikkusirkku (joka viihtyi koko päivän) ja illansuussa koiras-keltahemppo! Kaikki saaren ornit pääsivät hienosti näkemään molemmat lajit ja kuviakin syntyi. Hotelliniemeltä löytyi vielä illansuussa kähmyilemästä huippuaikainen pensassirkkalintu! Mustaleppälintuja oli tänään saaressa 5 naaraspukuista ja sepelrastaita kaikkiaan 6 – neljä koirasta ja 2 naaraspukuista. Kyllä oli tyytyväistä lintuväkeä paljon… Illalla oltiin koululla makoisalla munkkikahvilla. Saaren vuodenpinnamäärä kohosi tänään jo lukuun 155.

keltahemppo
Saaren kautta aikain 7. keltahemppo ilmestyi hotellialueelle vappuvieraaksi

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.