Raria pukkaa!

Perjantaina 7.5.2010 lähdimme Outin kanssa viikonloppureissulle Utöseen. Nauvossa tutut kuviot samalla kun sadealue lähestyi kaakosta ja pudotti jo muutaman pisarankin. Laivamatka tehtiin kylmässä iltahämärässä koillistuulen ollessa navakka 15 m/s – ei mainittavia havaintoja. Laivalla oli kohtuullisesti väkeä, orneja vain Utöseen matkaava Saarnion Japi tyttökaverinsa kanssa. Luoteisella taivaalla oli upea iltarusko, kaakossa voimakas sadealue. Saaressa olivat paikalla jo ainakin Laaksosen Juha, Varesvuon Markus, Järvisen Mikko, Vienon Ilkka, Rannilan V-P, Rantasen Esko, Kivisen Kaisa, Lausamon Jyrki ja Jussi Carlson.

iiro
Launtaina oli lirojen massapäivä koko Etelä-Suomessa

Lauantai 8.5.2010 oli kolea ja tuulinen (NE 8 m/s), välillä tihkui sadettakin ja taivas oli pilvessä. Lintuja oli kuitenkin jälleen mukavasti ja monipuolisesti. Merimuuttoa ei juurikaan tapahtunut mutta muuttavana nähtiin silti 3 kuikkaa, 3 tuulihaukkaa, 2 nuolihaukkaa, 24 kapustarintaa, 57 suokukkoa, 2 valkovikloa, peräti 550 liroa, 19 kulorastasta, tervapääsky, törmäpääsky, 11 räystäspääskyä ja n. 35 haarapääskyä. Paikallisena nähtiin mm. n. 6000 mustalintua, 5 ristisorsaa, 2 harmaasorsaa, 7 mustavikloa, pikkulokki, käki, n. 50 metsäkirvistä, 2 luotokirvistä, 12 keltavästäräkkiä, satakieli, sirittäjä, harmaasieppo, pensaskerttu, lapinsirkku, 2 tilheä ja kuusitiainen. Aamulla tihkusateessa löysin eteläkärjen luota kauniin juhlapukuisen koiras-kyhmyhaahkan, joka viihtyi paikalla koko aamupäivän ja kaikki saaressa olijat pääsivät sen mainiosti näkemään. Jo kevään 3. spekta Utössä! Koulun luona oli aamulla rätisevä pikkusieppo, kevään eka, ja kylän itäosassa liikkui naaraspukuinen mustaleppälintu. Lisäksi kyläalueella – koulun lähellä – lauloi saaressa jo jonkin aikaa oleskellut koiras-keltahemppo ja Finnskärin rannassa uiskenteli niinikään jo muutaman päivän paikalla ollut naaras-allihaahka. Lintukuviakin syntyi utuisen tihkuisesta ilmasta huolimatta aika mukavasti. Saaren vuodareissa katkesi tänään jo 170 lajia.

kyhmyhaa
Kevään kolmas kyhmyhaahka-koiras oleskeli eteläkärjen luodoilla

allihaa
Allihaahkanaaras viihtyi edelleen hotellin luoteispuolen vesillä

Sunnuntai 9.5.2010 oli sumuinen ja tihkusateinen, näkyvyys alle kilometrin. Ilma oli tyven ja melko lämminkin. Ennen laivan lähtöä ehdittiin nähdä mm. 2 sinirintaa, 2 satakieltä, peukaloinen, ruokokerttunen, harmaasieppo, tilhi, jänkäkurppa ja lehtopöllö. Mantereelle matkattiin tutulla m/s Eivoilla, jonka kannelta nähtiin mm. 2 pikkutiiraa Jurmon satamassa, 2 harmaahaikaraa, kalasääski, nuolihaukka, tervapääsky, 2 ruokkia sekä huikean yllättävänä Aspön luona lähes Eivorin päältä matalalla pohjoiseen muuttaneet 2 avosettiä! Kaikki kannella olevat näkivät linnut hienosti – siis ainakin Saarnion Japi, Nykäsen Tarja, Helstolan Hessu sekä Outi ja allekirjoittanut. Pärnäisiin saavuttiin klo 15.30 ja Turkuun klo 17 niin että mukavasti ehti linturetkiin tottunutta äitiä onnittelemaan… Taas kerran tosi hieno reissu!

sinii
Sinirinnat ovat saapuneet kaunistamaan maisemia

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.