Sepeleitä lisää

Torstai 20.5.2010 oli toistaiseksi kevään kaunein päivä – lähes tyventä, pilvetöntä, +16 astetta ja ei aamusumua! Tarkkailtiin merelle aamulla ja illalla, muuten kompattiin, kuvattiin ja lepäiltiin. Muuttavana havaittiin mm. 162 kuikkaa, 3 kaakkuria, 118 Gaviaa, 7 valkoposkihanhea, laulujoutsen, 6 kurkea, 9 ruokkia, tuuli- ja ruskosuohaukka, 16 meriharakkaa ja valkoviklo. Lisäksi mereltä saapui suopöllö saareen jossa myöhemmin näkyi 2 yksilöä. Iltamuutolla nähtiin jonkin verran vesilintuja: n. 6540 allia, n. 1960 mustalintua ja n. 9000 määrittämätöntä vesilintua. Aamulla oli itäniityllä mehiläishaukka ja saaren yllä kävi lentelemässä 2 kesykyyhkyä! Pikkulintuja oli jonkin verran – mainittavat mm. punarinta, 4 satakieltä, sinirinta, kulorastas, ruokokerttunen, 3 viitakerttusta, rytikerttunen, 5 kultarintaa, kirjokerttu, pikkusieppo (laulava), 10 pikkulepinkäistä, 12 Loxiaa, peltosirkku ja 32 punavarpusta. Aamulla Vuonokarin Heikki löysi koulun pihalta 2kv-koiras sepelsiepon, joka kuvien mukaan on eri lintu kuin muutama päivä sitten – siis kevään kolmas Utössä. Lintu pysyi paikalla iltapäivään saakka vaikka olikin vähän hankalasti löydettävä. Itäniityn pohjoisreunalta löytyi vielä naaraspukuinen sepelrastas, ehkä jo kevään viimeisiä. Iltapäivällä saareen saapui n. 15 ornia lisää, joista 12 PiLY:n retkeläisiä Tampereelta.

viitake
Hankalia acroja löytyy silloin tällöin – tämän laji jäi kuvista huolimatta vähän auki, tn. rytikerttunen kuitenkin

Perjantaina 21.5.2010 lähdin aamulaivalla klo 05.45 pikakäynnille Turkuun hoitamaan muutamia pakollisia asioita. Takaisin Utön kevääseen tullaan huomenna. Meri oli tyven ja aurinko porotti, matkalla näkyi vain pari merikotkaa. Lauantaina 22.5.2010 palasin takaisin saareen illansuussa, rantauduin klo 18. Saaressa oli tänään nähty mm. sepelrastas, etelänkiisla, idänuunilintu ja 2 pensassirkkalintua – kahlaajamuuttoakin jonkin verran, mm. 181 tundrakurmitsaa ja 101 suosirriä. Tuuli oli nyt luoteessa 9 m/s ja ilma viilentynyt.

siri
Sirittäjä on kauneimpia pikkulintujamme

Sunnuntaina 23.5.2010 tuuli tyyntyi ja taivas pilvistyi kunnes klo 12.30 alkoi jatkuva sade, välillä rankkanakin. Saaresta lähti tänään taas paljon väkeä mantereelle, lintuporukkaa jäi saareen lisäkseni Kuusiston Kimmo, Jauhiaisen Jussi ja Varesvuon Markus. Aamulla staijattiin runsaat 4 tuntia, myöhemmin kiertelyä kunnes sade yltyi. Muuttavana nähtiin mm. 664 Gaviaa, 144 kuikkaa ja 4 kaakkuria, lisäksi kevään ekat 3 sepelhanhea, 39 suosirriä, valkoviklo, 16 ruokkia ja 3 merikihua. Mereltä saapui saareen myös sarvipöllö ja itäniityllä saalisteli pitkään suopöllö. Itärannalla oleskeli 6+1 valkoposkihanhea ja saaresta löytyi myös lehtokurppa, tuulihaukka ja teeripari. Pikkulinnuista mainittakoon mm. ad-koiras pikkusieppo raripuskassa, 2 punarintaa, 3 satakieltä, 2 ruokokerttusta, luhtakerttunen, 7 rytikerttusta, 2 kultarintaa, n. 40 leppälintua, n. 30 harmaasieppoa, 2 sirittäjää, 12 pikkukäpylintua, 8 punavarpusta ja peltosirkku. Illalla nautittiin Markuksen ja Minnan kanssa maittava ateria hotellilla, saareen saapuivat illalla ainakin Tittosen Jouni, V-V Salonen, Petri Ahti, Ilkka Laitinen, Rami Metsäranta ja Frans Silvenius. Päivän lajimäärä oli 90 – täsmälleen sama kuin LÃ¥gskärillä mutta nyt 10 vähemmän kuin tänään Ristisaaressa jossa sade ei haitannut havainnointia.

supo
Suopöllö saalisteli tänään itäniityllä

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.