Kevätkauden päätös

Torstai 27.5.2010 oli ns. välipäivä – sumua pitkälle iltapäivään, viileä ilma (6 astetta) ja luoteistuuli olivat puhdistaneet saaren lähes kaikista muuttolinnuista! Vaikka iltapäivällä aurinko pilkoitti ei se enää pelastanut lintupäivää. Merelle ei nähty ja maasto oli hiljainen – mainittavaa olivat lähinnä vain ad-koiras mustaleppälintu hotellilla, kirjokerttu Gamla Postenin lähellä ja yhä pääosin hotellin hiekkakentillä viihtyvä keltahemppo. Iltapäivällä Outi saapui saareen ja laivalla tuli myös lintumiehistä Salosen Kari ja Tittosen Jouni.

kehe
Keltahemppo ruokailee paljon maassa ja kävi kylpemässä lätäköissä

Perjantai 28.5.2010 alkoi tavan mukaan tiheässä sumussa, nyt myös vesisadetta. Kyllä on vaikeata tämä aamuinen merelle tarkkailu tänä keväänä! Saaressa kiertelyä – lintuja oli edelleen melko niukasti ja Outin kanssa tehtiin siivous- ja kunnostushommia klo 14 asti. Iltapäivällä aurinkoa ja tyyntä. Havainnoista mainittakoon mm. vesipääsky, töyhtöhyyppä, lapinsirri ja 2 suosirriä itärannalla, mustaleppälintu (n-pukuinen kylällä), keltahemppo edelleen hotellialueella, kirjokerttu, sirittäjä, pikkusieppo, 2 käkeä, teeri, tuulihaukka, 2 harmaasorsaa ja haapana. Merellä muutti iltapäivällä 90 suosirriä + 40 pikkukahlaajaa, isokuovi ja 20 tervapääskyä. Aamulla lähtivät mantereelle Metsäranta-Ahti-Laitinen sekä Silveniuksen Frans kaverinsa kanssa. Lajeja kertyi tänään enää 78, LÃ¥gsilla 84 (siellä sade tosin loppui jo aamulla..).

pikkapy
Pikkukäpylintuja on liikkeellä tavallista runsaammin

Lauantai 29.5.2010 valkeni pilvisenä ja vesisade alkoi klo 8 aikaan. Etelätuuli (9-10 m/s) oli tuonut kuitenkin isohkon uuden annoksen pikkulintuja – leppälintuja (25), hernekerttuja (n.100), lehtokerttuja (n. 70), mustapääkerttuja (15), kultarintoja (6 ), punavarpusia (13), pikkusieppoja (4), luhtakerttusia (4), rytikerttusia (4), harmaasieppoja (40), pikkulepinkäisiä (12), keltavästäräkkejä (15) ja Gamla Postenin lähelle oli ilmestynyt taas laulamaan idänuunilintukin. Keltahemppokin esittäytyi jälleen, tuntuu hyvin viihtyvän saaressa, ja kirjokerttu-koiras nähtiin jälleen. Muita paikallisia olivat mm. tuulihaukka, 2 töyhtöhyyppää, sarvipöllö, luotokirvinen, 2 punarintaa, sinirinta, naaraspukuinen mustaleppälintu, 2 hemppoa, n. 50 pikkukäpylintua ja isokuovi. Merellä nähtiin arktikan ripaus eli 1256 sepelhanhea (suurin parvi n. 800), 22 Gaviaa, valkoposkihanhi ja lisäksi 11 kurkea vielä matkalla pohjoiseen. Päivän laji oli kuitenkin hotellilta iltapäivällä Ville-Veikon ja Karin löytämä naaras-mustapäätasku, joka oli kovin liikkuvainen ja arkakin. Kuvia kuitenkin saatiin ja todettiin läntisen alalajin yksilöksi. Laji löytyi saaresta nyt jo 3. vuonna peräkkäin… Eilen illalla saapui saareen vajaa 10 ornia, ainakin mm. Sintosen Antti, Keskitalon Markus, Haatajan Kari, Raspin Pertti, Luhtalan Timo vaimonsa kanssa ja Saarnion Japi ja Tarja. Tittosen Jouni puolestaan lähti aamulaivalla mantereelle rengastettuaan mm. yli 80 kottaraisenpoikasta saaren pöntöistä. Tänään meni saarivuodareissa 190 lajia poikki. Hieno lintupäivä!

mustapa
Läntinen naaras-mustapäätasku on saaren 13. havis tästä lajista

Sunnuntaina 30.5.2010 lähdimme Outin kanssa takaisin mantereelle, täytyy mennä töihin välillä… Kevätmuutto hiljalleen hiipuu mutta saareen jää vielä lintuporukkaa ainakin viikoksi. Itsekin tullaan takaisin ehkä jo ensi viikonlopuksi. Tänään on aurinkoista, tuuli etelälounaassa 6 m/s. Saaresta löytyi ennen lähtöämme klo 11.15 mm. pensassirkkalintu, 3 luhtakerttusta, viitakerttunen, ainakin 5 kultarintaa, pikkusieppo sekä kevään ensimmäinen ruisrääkkä, joka huuteli muutaman kerran koulun niityllä. Raripuolta edustivat edelleen saaressa viihtyvä keltahemppo sekä eilinen mustapäätasku, joka näyttäytyi tänään useaan otteeseen ja eilistä lähempää. Lisää kuvia… Paluuumatkalla mantereelle ei havaittu erikoista. Turussa olin klo 17.30 maissa. Hieno ulkosaaristokeväthän tämä on meikäläiselle taas ollut – olenhan voinut olla Utössä yhteensä 55 päivänä maaliskuun puolivälin jälkeen!

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.