”Syysloman” loppu – kajavat kruununa!

Lauantai 16.10.2010 oli mukava ulkoilupäivä. Pohjoistuuli oli heikentynyt 6-8 m/s, lämpöä 5 astetta ja taivas pääosin pilvessä mutta vain pari kevyttä sadekuuroa. Isolla porukalla löydettiin tasan 70 lajia. Muuttavana nähtiin mm. 60 valkoposkihanhea, 7 sepelhanhea, 21 pilkkasiipeä, 2 kuikkaa, 5 härkälintua ja 15 varpushaukkaa. Paikallisia olivat mm. laulujoutsen, 12 haapanaa, 2 tavia, 7 teertä, 7 merikotkaa, 3 taivaanvuohta, 3 uuttukyyhkyä ja huuhkaja (illalla Kobbenilla). Pikkulinnuista mainittakoon mm. 8 kangaskiurua, luotokirvinen, n. 450 tilheä, 15 peukaloista, n. 40 punarintaa, 2 leppälintua, 7 mustapääkerttua, 3 tiltalttia, 2 kuusitiaista, n. 300 talitiaista, n. 100 sinitiaista, 30 puukiipijää, isolepinkäinen, 15 pikkuvarpusta, 5 tikliä, 7 pikkukäpylintua, n. 210 punatulkkua ja pulmunen. Iltahuuto pidettiin isolla porukalla hotellilla Tero Linjaman johdolla. Aamulla mantereelle lähtivät Kuusiston Kimmo, Salon Harri ja Salon Markku sekä Vikmanin Reiska & Järvisen Hanna.

pikvat
Pikkuvarpusen saapuminen ruokinnalle jähmetti talitiaisvilinän

pikva
Pikkuvarpusia on tänä syksynä ollut Utössä epätavallisen paljon

Sunnuntaina 17.10. 2010 piti minunkin välillä mennä mantereelle töihin. Päivä oli aurinkoinen, länsituuli 7 m/s ja lämpöä 5 astetta. Koko iso ornijoukko lähti samalla laivalla ja saareen ei tainnut jäädä yhtään vierailevaa lintuharrastajaa. No, lintujakin oli kylmän ja kirkkaan yön jäljiltä vähemmän kuin eilen. Ennen laivan lähtöä nähtiin mm. jänkäkurppa, leppälintu, 4 pikkuvarpusta, n. 200 tilheä ja myöhäinen ohilentävä merihanhi. Paluumatkasta m/s Eivorilla tuli hyvä ”linturetki” sillä Utö-Jurmo välillä nähtiin isolla joukolla (n. 35 ornia) laivan kannelta ensin 2 merisirriä luodolla ja Bokullan kohdalla tuli laivaa vastaan alle 100 m etäisyydellä 1kv pikkukajava! Rissaa saatiin katsella aika pitkään kun jäi joksikin aikaa pyörimään laivan taakse kunnes jatkoi lounaaseen kohti Utötä. Tunnelma kannella oli hilpeä ja ainakin pari kaveria ehti ottaa kajavasta jonkun kuvankin. Täytyy kai itsekin alkaa pitää kameraa taas kannella matkan aikana… Ja eihän se tähän loppunut: kaikkien hämmästykseksi Korppoon salmessa Olkion Kimmo ja Pekka Malinen löysivät samanaikaisesti aivan laivan vierestä lokkiparvesta päivän toisen 1kv pikkukajavan!! Ja etäisyyttä alle 50 metria! Eikä mulla vieläkään ollut kameraa kannella mutta monet napsivat ruudun täydeltä kuvia…
Utöseen lähtivät iltalaivalla Meri ja Ossi Öhman sekä Lampisen Markus – taitavat siellä viettää viirukerttulin 2-vuotispäivää!

risa
Timo Havimon ottama mainio kuva Korppoon salmessa näkemästämme 1kv pikkukajavasta

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.