Vappulintuja kaikille

Vappuaattona 30.4.2015 oli hieno kevätpäivä – aluksi pilvipoutaa, myöhemmin aurinkoista ja heikkoa länsituulta, joka kääntyi kaakkoon, +8 astetta. Staiji ja koko saaren kierrokset tuottivat tänään peräti 103 lajia! Merellä/muuttavana nähtiin mm. 163 kuikkaa, 33 kaakkuria, 40 Gaviaa, 40 valkoposkihanhea, 52 tavia, 2 heinätavia, 90 allia, 1925 mustalintua, 282 pilkkasiipeä, silkkiuikku, 5 ruokkia, 10 merikihua, 2 harmaahaikaraa ja suopöllö. Eteläkärjessä viihtyi edelleen jp-koiras kyhmyhaahka. Kahlaajia nähtiin mm. 42 meriharakkaa, 5 kapustarintaa, suokukko, 6 pikkukuovia, 2 valkovikloa ja metsäviklo. Petolintuja nähtiin kanahaukka, 5 varpushaukkaa, tuulihaukka ja nuolihaukka.

ENSIMMÄISET SUOKUKOT OVAT SAAPUNEET ITÄRANNALLE

ENSIMMÄISET SUOKUKOT OVAT SAAPUNEET ITÄRANNALLE

Pikkulintujakin oli tosi hienosti – mm. kangaskiuru, 12 tilheä, 200 punarintaa, 8 leppälintua, peräti 10 mustaleppälintua (1 ad-koiras ja 9 n-pukuista), mustapääkerttu, hernekerttu, kevään eka pensaskerttu, 3 kirjosieppoa, 4 urpiaista ja 5 nokkavarpusta. Päivän laji oli jälleen sepelrastas, joita löytyi saaresta kaikkiaan 14 yksilöä! Huima sepelrastasinvaasio siis jatkuu edelleen, meidän pihallakin oli pitkin päivää 1-2 yksilöä. Vuoden lajimäärä näin huhtikuun lopussa on 148 lajia. Illalla saareen saapui paljon lisää lintuporukkaa, mm. Kari Korhonen, Jopi Kirjonen & Skaftung Naturen retkiporukka (n. 20 henkeä), Kim Söderling, Osmo Lamminen, Kurt Taxell ja ainakin 20 muuta ornia.

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ KÄYNNISSÄ

LEPPÄLINTUJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ KÄYNNISSÄ

Vapunpäivänä 1.5.2015 oli pääosin aurinkoista, kaakkoistuulta 8 m/s ja lämpöä 9 astetta. Staijia, komppausta ja leppoisaa vapunviettoa, olin myös pitämässä illansuussa kuvaesitystä hotellilla Skaftungin retkeläisille. Linnut olivat yön aikana huomattavasti vähentyneet eilisestä ja merimuutto oli lähes olematonta. Nyt nähtiin mm. 2 valkoposkihanhea, kuikka, kaakkuri, 13 ruokkia, suopöllö, 2 harmaahaikaraa, varpushaukka, suokukko, jänkäkurppa, valkoviklo, metsäviklo, pikkutylli ja 2 haarapääskyä. Eteläkärjen kaakkoispuolella oleskeli edelleen jp-koiras kyhmyhaahka. Saaresta löytyi mm. 3 tilheä, 100 punarintaa, 7 mustaleppälintua, 7 mustapääkerttua, 7 hernekerttua, kirjosieppo ja mustavaris. Sepelrastaita näimme 2 ja lammashaassa oleskeli kevään eka (koko Suomessa) satakieli, aika avoimesti ruokaillen.

SATAKIELI NÄYTTÄYTYI AVOIMESTI KAIKILLE LAMMASHAASSA

SATAKIELI NÄYTTÄYTYI AVOIMESTI LAMMASHAASSA

Lauantaina 2.5.2015 piti olla sadepäivä mutta heikko sade alkoi pariksi tunniksi vasta myöhään ip:llä. Tuuli oli heikkoa koillisesta ja taivas pääosin pilvessä. Staijia aika vähän, saarta kierrettiin isolla joukolla. Muuttavana nähtiin mm. 4 valkoposkihanhea, 230 allia, 143 mustalintua, 2 kaakkuria, 2 kuikkaa, 8 ruokkia, suosirri, 4 suokukkoa, 3 harmaahaikaraa ja 7 kurkea. Petolintujakin oli jokunen liikkeellä, mm. 3 nuolihaukkaa, 2 varpushaukkaa, ruskosuohaukka ja päivän parhaana Utön kautta aikojen kuudes haarahaukka, joka ohitti saaren Ormskärin päältä klo 13.45. Ilmeisesti sama yksilö oli tuntia aiemmin havaittu Kökarissa ja nähtiin Utön jälkeen pian myös Jurmossa. Pikkulinnuista mainittakoon 2 haarapääskyä,  satakieli edelleen, 5 mustaleppälintua, 6 mustapääkerttua, 7 hernekerttua, 2 sepelrastasta, 4 kirjosieppoa ja 2 nokkavarpusta. Muut porukat näkivät myös mm. liron, ruokokerttusen ja lapinsirkun. Kyhmyhaahkaa ei tänään havaittu.

PENSASTASKUJA NÄKYY PÄIVITTÄIN

PENSASTASKUJA NÄKYY PÄIVITTÄIN

Sunnuntaina 3.5.2015 otin vähän rennommin kun flunssa ja kuume meinasi ottaa miehestä yliotteen.  Pari pientä retkeä tuli silti tehtyä saaren itäosaan. Päivä oli kauniin aurinkoinen, länsituuli heikkoa ja lämpöä oli 8 astetta. Itse näin mm. peltosirkun, 2 mustaleppälintua, 4 suokukkoa, liron, varpushaukan, 3 kurkea ja 2 nokkavarpusta. Saaressa nähtiin tänään myös mm. kevään eka sinirinta ja ekat 2 mustavikloa. Päivällä lähti mantereelle iso joukko väkeä, mm. kymmeniä ilmeisen tyytyväisiä lintuharrastajia, Hyvärisen Ismokin lähti viikon reissun jälkeen.

PELTOSIRKKU ON NYKYÄÄN PIENI HARVINAISUUS

PELTOSIRKKU ON NYKYÄÄN PIENI HARVINAISUUS

NOKKAVARPUSET KÄYVÄT EDELLEEN RUOKINNALLAMME

NOKKAVARPUSET KÄYVÄT EDELLEEN RUOKINNALLAMME

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.