Ukuli ja muuta mukavaa

Perjantaina 28.1.2011 pääsimme Outin kanssa vihdoin taas Utöseen, työhommat pitäneet mantereella. Päivä oli kaunis, aurinkoakin, ja pakkasta 1 aste mutta laivamatkahan oli vasta pimeässä eli katsomista ei oikein ollut. Nauvon kaupan ja kaffelan jälkeen laivaan kerääntyi kohtuullisesti väkeä – Utöseen matkalla luontokuvaajia Linkolehdon Ari, Simo Niskanen ja Westerholmin Kari. Laivaan tuli myös Willströmin Brita, joka kertoi tiistaina (25.1.) nähneensä m/s Eivorilta jäällä istuskelleen tunturipöllön laivan lähellä Jurmon ja Aspön välillä. Löytyisipä vielä lähipäivinä uudelleen… Laivamatka jäissä kesti taas kauan, Utöseen saavuttiin vasta klo 00.50 eli laivamatkaan meni aikaa runsaat 6.5 tuntia. Knivskärin kohdalta alkoi avovesi ja vähän ennen Utötä nähtiin laivan valoissa mm. 2 lentävää riskilää.

pihabongo
Pihabongausta talon pohjoisseinustalla

Lauantai 29.1.2011 oli kovatuulinen (WSW 15-16 m/s) päivä mutta valot aika mukavia – aluksi pilvistä, myöhemmin aurinkoa ja näkyvyyskin hyvä, lämpötila nollassa. Satama- ja saunalahtea lukuunottamatta kaikki jäät ovat häipyneet Utön ympäriltä kovan tuulen avittamana. Staijausta ja kiertelyä, kuvaamistakin, ja päivällä klo 10-11 osallistuttiin Outin kanssa vuotuiseen BirdLifen pihabongaustapahtumaan. Tunnin aikana näimme pihaltamme 12 lajia, yksilöitä kertyi 205. Päivän aikana saaresta löytyi 21 lajia, joista mainittakoon mm. laulujoutsen, 19 kyhmyjoutsenta, 2 tukkasotkaa, 7 lapasotkaa, alli, n. 450 telkkää, naaras-uivelo, 15 isokoskeloa, 6 merikotkaa, varpushaukka, mustarastas ja 2 peippoa. Lokkeja muutti tänään lounaaseen – tp ad-naurulokki, 15 kalalokkia, 75 harmaalokkia ja 16 merilokkia. Sataman ulkopuolelle ilmestyi tänään lähes juhlapukuinen riskilä – sellaista ei ole koko talvena ollut, mistä lie kaukaa jo tullut…?

parvi
Isoja telkkäparvia viipyy yhä Utön vesillä

Sunnuntaina 30.1.2011 oli taas lähtö töihin mantereelle. Tuuli puhkui luoteesta 16-19 m/s eli oli vielä eilisestä voimistunut. Aamu oli pilvetön ja lämpötila nollan paikkeilla. Staijasin luotsiasemalla runsaan tunnin ennen laivan lähtöä – lähes myrskyisällä merellä näkyi mm. n. 200 telkkää, 7 tp-riskilää (lentävät mielellään kovaan vastatuuleen), 5 tukkasotkaa, lapasotka ja 2 merikotkaa. Paluumatkalla kiikaroitiin laivan kannella suurin osa matkasta, tuulikin jo heikkeni siedettäväksi. Utön lähellä näkyi riskilä ja Jurmon luoteispuolelta, aivan läheltä Utö-Jurmo väylän haarautumiskohtaa, löytyi ahtojääkasan suojasta istumasta naaraspukuinen tunturipöllö, varmaan sama jonka Brita näki tiistaina samalla alueella. Harmi että lintukamerani oli sisällä lämpimässä… Kannella olijat ehtivät nähdä ukulin, joka nousi lentoon ja lähti Jurmon suuntaan jääkentän päällä. Hieno laji, ehkä se vielä tulee Utöseenkin saakka.
Pärnäisiin saavuttiin klo 17.30, noin 1.5 tuntia myöhässä (ei paha..) ja Turussa olimme klo 19.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.