Utön keskitalvea

Torstaina 10.2.2011 päästiin Outin kanssa lähtemään Utöhön, pitkältä tuntui taas aika mantereella. Ajeltiin kirpeässä -14 asteen pakkaskelissä Nauvoon jossa tehtiin tutut kuviot kaupassa ja kahvilla. Laivalle kertyi luontoväkeä – luontokuvaajaporukka matkalla Jurmoon, tuttuja mm. Leppäsen Jussi ja Sundelinin Raimo, sekä Utöhön Ruolan Jaska ja Soile sekä Tittosen Jouni. Lähdettiin aikataulun mukaan klo 11.15 ja alkumatka sujui vielä leppoisasti mutta Aspön jälkeen laiva puski ja peruutti hyvin hitaasti teräsjään läpi niin että Jurmossa oltiin vasta klo 19.15 illalla! Jurmosta Utöseen päästiin osaksi avovedessä mutta silti perillä Utössä oltiin vasta klo 21.45 – tämä ennätyspitkä laivamatka kesti siis 10,5 tuntia! Olisihan siinä ajassa lentänyt jo New Yorkiin… rankka on talvi. Lintuja ei kummemmin nähty, merikotka mainittavin ja aika pian Aspön jälkeen tuli jo hämärä ja alkoi lumipyry. Etelätuuli voimistui illaksi 20 m/s eli aika kova talvimyrsky taas.

jakka
Utön talvista maisemaa

Perjantai 11.2.2011 valkeni edelleen kovassa lumipyryssä ja 20 m/s itätuulessa, pakkastakin 4 astetta. Ennen puolta päivää taivas selkeni ja tuuli rentoutui illaksi 10 m/s. Pakkanen kiristyi peräti 9 asteeseen mutta tuuli piti edelleen meren jäättömänä. Kierreltiin Outin kanssa uusilla lumikengillä pitkin ja poikin saarta ja kuvattiin hienoja talvimaisemia. Lintuja ei kovan tuulen takia hirveesti jaagattu mutta nähtiin kuitenkin mm. 6 merimetsoa, 15 kyhmyjoutsenta, 10 tukkasotkaa, 14 lapasotkan parvi satamalahdella, n. 300 telkkää, 10 isokoskeloa, riskilä, 4 peippoa ja pikkuvarpunen. Lajeja tänään vain 16, huomenna täytyy vähän enemmän staijailla merelle.

elkka
Telkkä on nyt yleisin vesilintu

Lauantai 12.2.2011 oli aurinkoinen mutta kylmä – pakkasta 8 astetta ja pohjoistuuli aluksi 14 m/s, illalla 10 m/s. Satamalahti oli yöllä täyttynyt ajojäistä, muuten rannat vielä auki. Staijausta luotsiasemalla aamulla vajaa 2 tuntia, lisäksi kierrettiin koko saari. Merellä havaittiin 8 merimetsoa, 32 kyhmyjoutsenta, n. 300 telkkää, 155 allia, 16 lapasotkaa, 9 tukkasotkaa, 15 isokoskeloa, 6 tukkakoskeloa, 13 riskilää, n. 20 harmaalokkia, 14 merilokkia ja n. 30 kalalokkia – ihan mukavasti merilintuja näin keskitalvella. Saaresta mainittakoon 4 merikotkaa ja 3 pikkuvarpusta, lajeja tänään 18. Tittosen Jouni lähti aamulaivalla mantereelle.

aaltokuvaus
Outi kuvaamassa hienoja aaltoja

Sunnuntaiksi 13.2.2011 pakkanen kiristyi, täällä saaressakin aamulla -12 astetta. Koillistuuli on heikentynyt 8 m/s eli nyt kyllä tämä ulkomeren reunakin jäätyy, varsinkin kun koko alkavaksi viikoksi luvataan tällaista. Tänään lähdimme Outin kanssa mantereelle töihin, saa nähdä kauanko laivamatka nyt kestää.. Ennen laivan lähtöä tunnin staijaus luotsiasemalla plus satamalahden tarkistus tuottivat mm. 3 merimetsoa, 2 riskilää, 16 lapasotkaa, 5 tukkasotkaa, 4 uiveloa (2k2n), 2 merikotkaa ja n. 220 telkkää. Pakkasen nostattama merisavu haittasi näkyvyyttä. Paluumatkalla avovettä riitti yllättäen Aspöseen saakka ja matka sujui melko juohevasti. Jurmosta mukaan tuli Sintosen Antti ja yhdessä nähtiinkin Aspön luona hienosti esiaikuinen maakotka, joka hävisi matalla auringonpaisteessa kohti luodetta. Päivitän tämän jo laivalta vaikka näyttää että tulemme Pärnäisiin klo 16.30 maissa, vain puolisen tuntia myöhässä.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.