Jälkimäärityksenä uusi alalaji Utölle?

Syyskuun 26. päivänä 2010 oli koko Etelä-Suomessa valtaisa lintujen massarynnistys pois Suomesta ja Utössäkin muutti kymmeniätuhansia lintuja, mm. sepelhanhia yli 4300. Jouduin silloin lähtemään monen muun lintuharrastajan tapaan mantereelle m/s Eivorilla klo 11.15. Vain muutama minuutti (11.21) lähdön jälkeen laivan ja pääsaaren välistä muutti n. 130 yksilön sepelhanhiparvi ja yritin kuvata parvea niin että saisin myös majakan ja/tai luotsiaseman samaan kuvaan. Onnistuinkin joten kuten kuten Galleria-osan sepelhanhikansiosta näkee.

hrota
Alarivin toiseksi viimeisenä hrota-ehdokas

Eilen sain Tomi Kaijaselta ystävällisen puhelun, jonka pointti olisi siinä, että Tuomen Markus oli katsonut em. sepelhanhikuvia ja oli sitä mieltä, että muutamassa kuvassa näkyy ilmeinen hrota-alalajin sepelhanhi. Siispä kaivoin illalla alkuperäiset raw-tiedostot esiin, kroppasin vähän lisää ja oheisissa kahdessa kropatussa kuvassa näkyy alarivin loppupäässä hyvä hrota-kandi – vaaleat kupeet ja vatsa, jyrkkä väriraja rinnassa, kokovalkoinen alaperä, pyöreähkö pää, jossa aika jyrkkä otsa ja paksuhko kaula. Tein jo ilmoituksen ARK:lle ja lähiaikoina nähtäneen riittävätkö kuvat Utölle uuden alalajin määrittämiseen…?

hrotaa
Pää näyttää pyöreämmältä, otsa jyrkemmältä, vatsa ja kupeet vaaleat, jyrkkä raja rintaan jne. Isommassa koossa näkyvät toki paremmin kuin tässä pienessä blogikuvassa.

Tästä tuli tietysti mieleen Tuusulanjärven tundrakuikkatilanne – aika analoginen vaikka laji vaatimattomampi kuin Tuusulassa! Kuvaaminen kannattaa.

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.