Turistikelejä Utössäkin

Kiirastorstai 21.4.2011 oli vähän pakollinen välipäivä – tehtiin talon kevätsiivousta ja toisaalta aamulla pitkään roikkunut sumu esti muutenkin aamustaijin. Kierros saarella tuotti kuitenkin joitakin mainittavia havaintoja, mm. 2 ristisorsaa, 2 lapasorsaa, kevään ensimmäisen valkoviklon, edelleen etelänsuosirri, varpushaukka, metsäkirvinen, kulorastas, 25+3 tilheä, lapinsirkku ja pikkuvarpunen. Hotellilta löytyi ruokailemasta kevään ensimmäinen käenpiika, koululla kävi nokkavarpunen ja kylällä oli ainakin 2 naaraspukuista mustaleppälintua. Iltalaivalla saareen tuli ”täysi tupa” ja meillekin pääsiäisvieraiksi Liina ja Jyri. Lintuharrastajia saapui saareen ainakin Reijo Vikman, Hanna Järvinen, Mikko Holvitie, V-V Salonen, Seppo Sällylä, Kurt Taxell, Jari Kostet ja Antti Sintonen. Kuvaajiakin useita, mm. Kari Leo. Mainittakoon vielä, että saaren lajimäärä on nyt 129 tänä vuonna.

ylli
Pesivät tyllit ovat saapuneet, toivottavasti saavat pesiä rauhassa

Pitkäperjantai 22.4.2011 valkeni pilvisenä ja vähän usvaisena, näkyvyyttä kuitenkin 8 km ja lännestä saapuva ohut saderintama satoi heikosti aamupäivällä – myöhemmin oli täysin selkeää ja lämmintä. Tuuli oli koko päivän heikko ja lämpöä peräti 8 astetta. Aamulla runsaat 2 tuntia staijausta luotsiasemalla, muuten saaren komppausta. Merellä/muuttavana havaittiin mm. 10 kuikkaa, härkälintu, 2 mustakurkku-uikkua, 2 harmaasorsaa, 11 ruokkia, 42 isokuovia, räyskä, merikihu, 13 kurkea, valkoviklo, ampuhaukka ja varpushaukka. Yhdessä Kurt Taxellin kanssa löysin luotsiasemalta klo 07.30 juhlapukuisen koiras-kyhmyhaahkan ohittamassa eteläniemen kärjen kohti luodetta mustalintuparven (n. 20 yks) viimeisenä, perässä ”roikkuen”. Aina yhtä sykähdyttävä laji! Saaressa paikallisena pomppi n. 500 punarintaa, lisäksi mm. 50+21 tilheä, ainakin 2 naaraspukuista mustaleppälintua, koirasleppälintu (itärannalla), 1-2 nokkavarpusta, käenpiika, pensastasku, pajulintu, n. 10 tiltalttia, räystäspääsky, teeri, harmaahaikara ja Holvitien Mikko näki Kattrumpanilla lyhyesti sepelrastaan, joka lennähti itäpuolen saarille. Ihan kelpo lintupäivä taas!

tih
Yllättävän paljon tilhiä on nähty nyt kevätmuutolla

Lankalauantaina 23.4.2011 korkeapaine iski täydellä voimallaan – tyyntä, pilvetöntä, lämpöväreilyä ja +10 astetta. Staijausta aamulla muutama tunti luotsiasemalla ja komppausta reippaasti koska väkeä runsaasti. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 2 kaakkuria, 12 kuikkaa, 18 Gavia sp:tä, 4 mustakurkku-uikkua, harmaahaikara, 3 ristisorsaa, 5 haapanaa, 4 lapasorsaa, 15 tavia, 21 pilkkasiipeä, 1-2 kurkea, 2 kapustarintaa, 9 isokuovia, 7 valkovikloa, metsäviklo, 2 merikihua, 3 Sternaa (laji?), 9 ruokkia, varpushaukka, 2 tuulihaukkaa ja vasta nyt kevään eka ruskosuohaukka (naaras). Itäniitylle laskeutui suopöllö ja saaressa oli paikallisina mm. teeri, n. 250 punarintaa, räystäspääsky, 9 tilheä, naaraspukuinen mustaleppälintu, 2 kulorastasta, isolepinkäinen, tikli ja 2 nokkavarpusta. Koulun pihalta löytyi aamulla komea koiraspukuinen sepelrastas, joka lähti muutolle korkealla pohjoiseen klo 8, myöhemmin nähtiin kylän itäreunalla lyhyesti toinen koiras-sepelrastas. Liina ja Jyri lähtivät iltalaivalla mantereelle, uusia lintuharrastajia ei tainnut ainakaan montaa tulla.

mutak
Saarella pesivät mustakurkku-uikut ovat saapuneet saunalahteen

Pääsiäissunnuntai 24.4.2011 jatkui kirkkaana ja heikkotuulisena (SW 5), viileämpää kuin eilen. Staijausta ja komppausta – olihan tänään saarikisa jonka tulokset tulevat tuonnempana. Utössä näimme 96 lajia, joista muuttavana/merellä mm. 15 kuikkaa, 2 Gaviaa, 4 mustakurkku-uikkua, 4 ristisorsaa, 2200 haahkaa, 2 uiveloa, räyskä, kalatiira, 3 merikihua ja 15 ruokkia. Petolintuja nähtiin 7 merikotkaa, varpushaukka, ruskosuohaukka, 2 hiirihaukkaa, 3 piekanaa ja tuulihaukka. Kahlaajista mainittakoon 45 muuttavaa meriharakkaa (1a), 87 isokuovia, 2 pikkukuovia, 2 kapustarintaa (+ n. 55 todennäköistä, 1a), 2 valkovikloa, liro ja taivaanvuohi. Saaressa nähtiin mm. huuhkaja (aamulla Ormskärillä), sarvipöllö, lehtopöllö, suopöllö (mereltä eteläniemeen), kangaskiuru, haarapääsky, räystäspääsky, 2 luotokirvistä, 20 tilheä, 2 peukaloista, n. 150 punarintaa, 2 leppälintua, pensastasku, 2 kulorastasta, 15 tiltalttia, pajulintu, 3 pikkuvarpusta, 2 tikliä ja 3 nokkavarpusta. Mustaleppälintuja oli tänään kaksi, koiras ja naaraspukuinen, ja sepelrastaskoiras nähtiin kahdesti, ilmeisesti sama lintu. ”Turistikelistä” huolimatta varsin hyvä lintupäivä vaikka näkyvä muutto ei häikäissytkään.

urk
Jokunen kurki on vielä seikkaillut Utön ilmatilassa

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.