Hysyjen ensiryntäys Utöseen

Perjantaina 18.8.2006 kiirehdimme Outin kanssa taas iltapäivällä kohti Nauvon Pärnäisiä ja – Utötä! Matkalla pysähdyimme ’pakolliselle’ kahville Lanternaan, jossa tavattiin mm. Nina Wiila-Laude, jolta saimme kutsun taidenäyttelyn avajaisiin Paraisille. Outi ehti rannasta ostaa myös kauniin villatakin ennen kuin porhalsimme m/s Eivorille tavaroinemme. Veimme mukanamme mm. yhden patterin lisää talvea varten ja myös mikron. Aurinkoinen, lämmin ja heikkotuulinen meri-ilma saatteli mukavasti Utöseen, jonne saavuimme klo 22.35. Matkalla tutustuttiin kanadalaiseen luontokuvaaja-kiropraktikkoon Fraser Bliss’iin, joka tuli Utöseen kuvaamaan ensisijaisesti majakkaa tulevaa kirjaansa varten.

sparvari

Aamu 19.8.2006 oli heikkotuulinen ja aurinkoinenkin mutta pian sumupilvet peittivät saaren runsaaksi tunniksi. Loppupäivä oli suorastaan helteinen ja likimain tyven, aurinko porotti. Aamutarkkailu luotsiasemalla keskeytyi sumuun mutta pian osoittautui, että saari oli täynnä hyönteisyöjiä – hysyjen muutto oli ”revennyt” ja sumu oli ehkä pudottanut vielä lisää saareen. Lukumäärät olivat komeita – kirjosieppoja n. 80, harmaasieppoja n. 30, pensastaskuja peräti n. 90 (67 yhdeltä laskemalta itäniityllä), keltavästäräkkejä n. 95, pajulintuja n. 30, leppälintuja 5, 2 ruokokerttusta, sirittäjä, hernekerttu, käenpiika, 2 metsäkirvistä ja ehkä mukavimpana jo paikallinen lapinkirvinen itäniityllä. Petolintuja näkyi 2 merikotkaa, 6 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja nuolihaukka mutta kahlaajia oli nyt kovin niukasti – vain 5 valkovikloa, 3 suosirriä, 3 isokuovia ja n. 12 tylliä. Merimetsoja muutti n. 75 ja illalla löytyi etelälahdesta uimasta 2 mustakurkku-uikkua, vaihtopukuinen ja nuori. Pystytimme kahlaajakuvausta varten aamupäivällä piiloteltan itäkärkeen mutta ainakin tänään se oli turha kapistus kahlaajien puuttuessa.
Tänään oli kansallinen majakkapäivä ja niinpä kävimme ip:llä majakassa, nyt myös loistohuoneessa asti. Kuvia räpsittiin majakasta ja syötiin siikavoileipiä; tuttujakin tavattiin tänään Erkki Nurmi vaimoineen s/y Bristol Creamilla ja Erik GrÃ¥hn, joka käväisi majakkaa katsomassa. Outi souteli taas kauas uimaan ja nauttimaan kesäkelistä! Tänään löytyi jälleen kaksi etelänpäiväkiitäjää, toinen jopa ihan omalta pihalta. Kuviakin kertyi tästä eksoottisesta perhosesta vielä lisää. Paikalla ollut perhosihminen oli pyydystänyt yhden koulun pihalta ja minusta tuntui että olisi mukavampi jos laji olisi rauhoitettu. Illalla etelästä levisi ohutta pilveä mutta auringonlaskun värit olivat silti hienot. Päivän murheellinen tapaus osui iltapäivään jolloin saareen saapui Medihelin helikopteri – ikävä kyllä liian myöhään. Läheisellä Park Victory’n hylyllä sukeltamassa olleesta porukasta vuonna 1968 syntynyt nainen oli meren syvyydessä jostain syystä menettänyt kaiken hapen ja hän oli jo Utöseen tuotaessa menehtynyt.

ruskis

Sunnuntai 20.8.2006 oli pääosin pilvinen ja puolenpäivän jälkeen ropisikin useita sadekuuroja ja hiukan ukkonen jyrisi. Yön aikana saari oli likimain kokonaan tyhjentynyt hysyistä – pensastaskuja oli tänään vain 7, kirjosieppoja 3, harmaasieppoja 2 ja pikkulepinkäisiä 1! Valtava ero eiliseen. Siksi olikin ilahduttavaa kun iltapäivällä kappelin luota katajista löytyi vielä nuori kirjokerttu ja myös keltavästäräkkejä oli tänään runsaasti, yhteensä n. 130 yksilöä. Muista havainnoista mainittakoon edelleen 2 mustakurkku-uikkua, 8 varpushaukkaa, 2 nuorta ruskosuohaukkaa, tuulihaukka, 2 harmaahaikaraa, 85 merimetsoa, 3 suosirriä, 2 pikkukuovia, 6 valkovikloa, 14 suokukkoa, kapustarinta ja karikukko. Etelänpäiväkiitäjiä näkyi tänään yksi, nyt koulun luona suopayrteillä, jossa oli myös lähes 10 amiraalia piparmintulla. Willströmit kutsuivat ystävällisesti meidät saaliinjaolle – verkosta oli tullut useita komeita ahvenia ja kampeloita. Outi opetteli Britan ohjauksessa fileeraamaan ahvenia ja söimmekin päivälliseksi ahvenfileitä kylmän valkoviinin ja uusien perunoiden kera. Herkullisia!
Maanantai 21.8.2006 oli taas helteisen kuuma ja lähes tyven päivä – vasta myöhään ip:llä kiertyi kaakosta vähän helpottavaa pilveä. Outi souteli lähisaarilla, minä kiertelin ja kuvasin lintuja, ja vähän perhosiakin. Hysyt olivat eiliseen tapaan vähissä, pensastaskuja 8, sieppoja ei yhtään, käki, punavarpunen, ruokokerttunen, n. 85 keltavästäräkkiä ja 5 pikkulepinkäistä. Kahlaajia näkyi mm. 7 valkovikloa, suokukko, 2 karikukkoa, 2 töyhtöhyyppää ja 3 isokuovia. Petolintuja oli taas liikkeellä – ruskosuohaukkoja muutti lounaaseen 5 (4 juv, 1 naaras), varpushaukkoja n 12 ja tuulihaukka. Muista mainittakoon vielä harmaahaikara sekä etelälahdessa edelleen viihtyvät 2 mustakurkku-uikkua. Etelänpäiväkiitäjiä nähtiin (ja myös kuvattiin) tänään ainakin 5, kaikki itäniityn horsmissa. Kotiinlähtö mantereelle koitti klo 18 ja Turkuun saavuttiin klo 23.30 maissa kovassa rankkasateessa vaikka merimatka oli vielä ihan hieno upeine auringonlaskun väreineen. Iltapilvien joukossa oli selvästi ”pilvijoutsen” – kuten kuvasta näkyy…

pilvi

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.