Vieraita kaukaa eteläkaakosta

Maanantaina 9.5.2016 palasin takaisin Utöhön, paahtavan aurinkoisena ja tyvenenä päivänä. Utössä lämpö nousi 16 asteeseen. Nauvossa totutusti kauppa ja kahvit, Eivorin tilalla huoltoviikon ajan oli nyt yhteysaluksena m/s Kökar. Väkeä oli taas yllättävän paljon matkalla saariin, lintuporukkaa Jurmoon meni mm. Helstola, Lotta Lindholm ja Normajan Jyrki. Utöhön saapui mm. Laihon Ilkka muutaman muun, mm. Lindholmin pariskunnan, lisäksi. Saaressa oli paikalla ainakin Tammeron Heidi, Haatajan Kari ja Järvisen Mikko. Matkalla ei nähty mustavikloa kummempaa, Utön paahteessa näin mm. 11 ruokkia, töyhtöhyypän (etelään), valkoviklon, 4 mustavikloa, sinirinnan ja kevään ekan sirittäjän.

VANHA MERIKOTKA ISTUI JURMON LÄHELLÄ TUTKAHEIJASTIMEN PÄÄLLÄ

VANHA MERIKOTKA ISTUI JURMON LÄHELLÄ TUTKAHEIJASTIMEN PÄÄLLÄ

Tiistaina 10.5.2015 oli edelleen lämmin ja aurinkoinen kevätpäivä, tosin illalla alkoi pilvistyä. Aamu oli tyven, myöhemmin oli heikkoa etelälounaista tuulta ja lämpöä tänään oli runsas 16 astetta. Staijia noin 3 tuntia, myöhemmin koko saaren komppaus. Merellä nähtiin mm. 37 kuikkaa, 26 Gaviaa, 9 merikihua, 2 etelään matkannutta töyhtöhyyppää ja Bådanilla koko aamun noin 30 merisirriä. Saaressa mainittavimmat olivat 2 pikkusieppoa, sirittäjä, 5 sinirintaa, nokkavarpunen, 3 punavarpusta, rytikerttunen, satakieli, naaraspukuinen mustaleppälintu ja keltavästäräkki.

NAARASPUKUINEN SINIRINTA

NAARASPUKUINEN SINIRINTA

Iltapäivällä kylältä löytyi hienosti 2 mehiläissyöjää, jotka istuskelivat puissa ja langoilla, lentelivät ja pyydystivät kimalaisia ja viihtyivät pitkään saunalahden isossa pajussa. Ääntelivät ahkerasti. Kaikki halukkaat, myös monet saarelaiset, kävivät katsomassa näitä koreita ilmestyksiä. Kymmenes merops-havis täältä Utöstä, viimeksi on ollut vuonna 2012.

MEHILÄISSYÖJÄT LANGALLA PIKKU-LAMMASHAAN REUNALLA

MEHILÄISSYÖJÄT LANGALLA PIKKU-LAMMASHAAN REUNALLA

Keskiviikkona 11.5.2016 tuuli oli kääntynyt yöllä pohjoiseen (7-10 m/s) ja ilma oli viilentynyt muutamalla asteella. Taivas oli edelleen aurinkoinen ja näkyvyys hyvä. Staijattiin runsaat neljä tuntia ja saari kierrettiin. Merellä oli jonkin verran liikettä vastatuulesta huolimatta (pudotti mm kahlaajia alemmas) ja nähtiin kuikka, 2 kaakkuria, 45 ruokkia, 57 liroa, 3 mustavikloa, 8 lapinsirriä, 50 punakuiria, 3 pikkulokkia, tuulihaukka, varpushaukka ja 2 nuolihaukkaa. Bådanilla oleskeli edelleen 30 merisirriä ja luotsiaseman edustalla kävi uimassa 2+1 etelänkiislaa, joista yksi ringvia-muotoa. Mikon kanssa näimme klo 08.20 lännestä tulevan 2 ”mustalintua”, joista koiraalla oli valkoisia kuvioita päässä – lensi Bådanin ja Utön välistä hyvässä myötävalossa (ei juurikaan edes väreilyä) mutta etäisyyttä oli kuitenkin sen verran, että pään valkeiden alueiden ihan tarkkaa rajausta ei saatu selville. Oli vähän mustalintua rotevamman oloinen ja näytti hyvin vahvasti koiras pilkkaniskalta. Laskeutuivat avomerelle Utön eteläpuolelle mutta aallokossa linnun löytäminen ei enää onnistunut vaikka olimme hälyttäneet muut saaressa olevat lintuharrastajat paikalle. Toivottavasti seuraava pilkkaniska tulee vähän lähempää…

PUNAVARPUSET OVAT SAAPUNEET

PUNAVARPUSET OVAT SAAPUNEET

Saaressa nähtiin mm. aamulla edelleen eiliset 2 mehiläissyöjää mm. saunalahden pajussa mutta katosivat saaresta klo 8 jälkeen. Muita paikallisia olivat mm. ristisorsa, kevään eka käki, punavarpunen ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Hysyjä oli saaressa pohjoistuulen jäljiltä huomattavan vähän. Mantereelle lähti osa lintuporukoista, mm. Tammero ja Haataja ja saareen saapuivat iltapäivällä ”Gamlingarna” eli Timo Nurmi, Hannu Hilke, Rurik Baarman ja Rolf Karlsson.

LIROJA MUUTTI TÄNÄÄN MUKAVASTI

LIROJA MUUTTI TÄNÄÄN MUKAVASTI

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.