Utön kesälintuja

Tiistaina 14.6.2016 oli aika palata Utöhön, Outi jäi vielä töihin kaupunkiin. Päivä oli pilvetön, lämmin ja heikkotuulinen – leppoisa laivamatka. Nauvossa kahvilat olivat vielä kiinni ja kauppakin jäi nyt väliin. Eivorilla ei näkynyt muita lintuihmisiä, kevään muuttosesonki on ohi. Utöhön saavuttiin jo puolilta päivin ja loppupäivä kului kotihommissa: ruohonleikkuuta, kukkien kastelua (Utössä tosi kuivaa), puutavaran kantamista (saunalle kaidetavaraa) ja venehuoltoa. Jospa huomenna kaivaisi kiikarit ja kamerat ”naftaliinista”..

PARI PARIA MUSTAKURKKU-UIKKUJA YRITTÄÄ PESIÄ SAUNALAHDELLA

PARI PARIA MUSTAKURKKU-UIKKUJA YRITTÄÄ PESIÄ SAUNALAHDELLA

Keskiviikko 15.6.2016 oli aurinkoinen kunnes illalla kaakosta alkoi levitä lähestyvä sadealue. Tuuli oli idästä 8-9 m/s ja lämpöä 18 astetta. Saaressa kiertely ja tunnin verran meristaijia tuottivat mm. 6 ruokkia, kaakkurin, 5 etelään muuttanutta töyhtöhyyppää ja suokukon. Itäniityllä raksutti harvakseltaan ruisrääkkä ja niityn reunalla näkyi kirjokerttu ja laulava luhtakerttunen. Saunallamme hiiviskeli satakieli, lienee pesimäpuuhissa. Haahkanpoikasia ei näkynyt hakemallakaan yhtään, eipä merikotkiakaan ollut kuin yksi tänään. Haahkanpoikasia on laskujeni mukaan kuoriutunut Utössä toukokuun loppuun mennessä (vain) noin 75, mutta olimme pari viikkoa poissa kesäkuun alussa. Toisaalta – nyt ei poikasia löytynyt ainoatakaan. Kaikkiko ovat menehtyneet?

RANTASIPI PESII VASTA TOISTA VUOTTA UTÖSSÄ

RANTASIPI PESII VASTA TOISTA VUOTTA UTÖSSÄ

Torstaina 16.6.2016 oli Utössä pitkästä aikaa sadepäivä. Aamun sade muuttui iltapäivällä ajoittaiseksi tihkusateeksi mutta aurinkokin pilkahti pari kertaa. Illalla oli tiheä sumu. Kiertelin jonkin verran saaressa mutta aikaa vierähti viime päivien tapaan jalkapallokisojenkin parissa. Näin itärannalla mm. koiras heinätavin, 6 suokukkoa, 5 töyhtöhyyppää ja laulavan luhtakerttusen sekä kolme merihanhipoikuetta, joissa 4,4 ja 6 poikasta. Kirjokerttuja näyttäytyi kaksi, toinen helikopterikentän luona ja ad-koiras meidän saunalla, jossa lauleli hetken aikaa. Illalla saareen saapuivat mm. Varesvuon Markus ja Minna.

KIRJOKERTTU ON TAAS PARI-KOLME KERTAA VIERAILLUT MEIDÄN SAUNALLA

KIRJOKERTTU ON TAAS PARI-KOLME KERTAA VIERAILLUT MEIDÄN SAUNALLA

Perjantaina 17.6.2016 oli edelleen sumuinen ja tihkusateinen aamu. Lähdin pistäytymään mm. kamera-asioilla mantereella, pian tullaan takaisin. Kotoa lähtiessä klo 05 lauloi kirjokerttu innokkaasti pihallamme, taitaa olla pariutumaton koiras. Lauantaina 18.6.2016 palasimme Outin kanssa Utöhön. Ajelimme Nauvoon, jossa vietettiin pari tuntia markkinoilla ja sataman hulinassa, pilvipoutaisessa kelissä. M/s Eivorille kertyi kohtuullisesti väkeä ja loppumatka kului reippaassa 15 m/s länsituulessa ja vesisateessa. Kotona oltiin klo 18.15.

KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA HEINÄTAVISTA ITÄRANNALLA - HARVINAINEN LAJI TÄÄLLÄ

KAUKAA OTETTU DOKUMENTTIKUVA HEINÄTAVISTA ITÄRANNALLA – HARVINAINEN LAJI TÄÄLLÄ

Sunnuntaina 19.6.2016 sade hiljalleen hiipui ja illalla paistoi jo aurinkokin. Lounaistuuli heikkeni ja lämpötila kohosi 16 asteeseen. Jatkettiin kotihommia (saunan verannan kunnostus) ja tehtiin iltapäiväkierros saaren itäosiin. Mainittavimmat havainnot olivat 2  pikkukuovia, valkoviklo, kesykyyhky (vuoden 2., tälläkin jalat olivat täynnä renkaita eli kirjekyyhky), 2 kirjokerttua, 2 luhtakerttusta, 2 viitakerttusta (meidän saunalla) ja pikkukäpylintu. Satamalahdelle oli ilmestynyt 3 vastakuoriutunutta haahkanpoikasta ja itärannalla oli merihanhipoikue, jossa 3 poikasta.

VUODEN JO TOINEN KIRJEKYYHKY ILMESTYI SAAREEN

VUODEN JO TOINEN KIRJEKYYHKY ILMESTYI SAAREEN

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.