Kesärari – rusorintakerttu!

Maanantaina 27.6.2016 oli kaikenlaista säätä: sumua, pilvistä, sadekuuroja, tyventä ja aurinkoa. Itäosa tuli kunnolla kierrettyä ja näkyi mm. 10 suosirriä, 3 valkovikloa, 2 mustavikloa, 4 liroa, 3 suokukkoa ja ristisorsa. Ruisrääkkä äänteli harvakseen ja raripuskan luona lymyili kirjokerttu. Itärannan ruovikossa on edelleen äänessä 2 luhtakerttusta ja kylällä nähtiin nokkavarpunen. Saareen saapuivat uudelleen Saarnion Japi ja Tarja lintuja katsomaan, Outi puolestaan lähti mantereelle viikoksi töihin.

VANHOJEN SUOSIRRIEN SYYSMUUTTO KÄYNNISTYI TÄNÄ KESÄNÄ EPÄTAVALLISEN AIKAISIN

VANHOJEN SUOSIRRIEN SYYSMUUTTO KÄYNNISTYI TÄNÄ KESÄNÄ EPÄTAVALLISEN AIKAISIN

Tiistaina 28.6.2016 oli pilvetön ja heikkotuulinen (etelälounas 3-4 m/s) kesäpäivä, lämpöä oli nyt Utössäkin 20 astetta. Aamulla vajaa tunti staijia luotsiasemalla, muuten kevyttä tarkkailua kotosalla, kyläalueella ja itäosassa. Mainittavimmat havainnot saaresta olivat 17 ruokkia, ad-pikkulokki, ruskosuohaukka itäniityltä ja pari merikihua mereltä, muuttokahlaajia näkyi 24 suosirriä, pikkukuovi, liro ja valkoviklo sekä pikkulintuja mm. 3 luhtakerttusta, viitakerttunen, 2 kultarintaa ja pikkukäpylintu.

PARI VIITAKERTTUSTA VIIHTYY EDELLEEN SAUNAPUSKASSAMME

PARI VIITAKERTTUSTA VIIHTYY EDELLEEN SAUNAPUSKASSAMME

Aamupäivällä – kuvatessani pikkulintuja saunallamme – huomasin harmaaselkäisen pikkulinnun lentävän saunan länsipuolen mäntyihin ja kiikarilla lintu määrittyi oitis koiras rusorintakertuksi. Onneksi kamera oli jalustalla valmiina ja ehdin ottaa muutaman dokumenttikuvan linnusta, joka kähmyili männyssä n. 30 metrin päässä. Tilanne oli ohi hetkessä, lintu katosi, eikä paikalle hälytetyt Sällylä ja Saarniot sitä ehtineet saunaltamme nähdä. Runsaan puolen tunnin kuluttua Japi ja Tarja soittivat, että rusorinta oli ollut hetken hyvin näkyvissä saunaltamme n. 200 m länteen, luotsimäeltä alas tulevien portaiden tuntumassa. Lintu kuitenkin katosi uudelleen eikä enää löydetty. Yllättävä kesähavis, taitaa olla Suomen myöhäisin cantillans havainto. Kuvan mukaan lähinnä albistriata-alalajia. Illalla eteläkärjen luodolta löytyi vielä sepelhanhi ruokailemasta, mukava kesähavis sekin. Laihon Ilkka lähti aamulla jatkamaan venematkaa.

TÄMÄN PAREMPAA KUVAA RUSORINTAKERTUSTA EN EHTINYT SAUNALTAMME SAADA

TÄMÄN PAREMPAA KUVAA RUSORINTAKERTUSTA EN EHTINYT SAUNALTAMME SAADA

Keskiviikkona 29.6.2016 oli edelleen aurinkoista ja heikkotuulista (S 4-5 m/s) säätä, lämpöä enimmillään 19 astetta. Staijia luotsiasemalla pari tuntia, muuten saari kierrettiin. Mainittavia olivat mm. ruskosuohaukka, 4 ruokkia, pikkukuovi, 3 valkovikloa, 3 suosirriä, liro ja 13 töyhtöhyyppää. Kylän rannassa oli hetken naaraspukuinen mustaleppälintu, lisäksi nähtiin 5 luhtakerttusta, 2 viitakerttusta, 2 laulavaa kirjokerttua ja edelleen rusorintakerttu. Rusorinta lauleli varhain aamulla ajoittain melko innokkaastikin kylän länsiosassa, Logi-mökkien lähellä. Nähtiin useita kertoja ja sain muutaman kuvankin lisää. Sällylän Seppo sai eliksen ja aamupäivällä saareen saapunut Ismo Hyvärinenkin kuittasi lajin. Iltapäivällä lintua ei löytynyt yrityksistä huolimatta. Tittonen (päiväreissulla) ja Sällylä lähtivät illansuussa mantereelle.

TÄNÄÄN RUSORINTAKERTTU OLI PAREMMIN ESILLÄ

TÄNÄÄN RUSORINTAKERTTU OLI PAREMMIN ESILLÄ, JOSKIN AIKA KAUKANA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.