Haarahaukka ja vähän muitakin petoja

Keskiviikkona 7.9.2016 oli aika palata Utöhön, Outi jäi nyt kaupunkiin. Päivä oli kesäisen lämmin mutta kirkas taivas ja navakka (12 m/s) länsituuli ennakoivat, että lintuja ei saaressa juurikaan ole. Iltapäivällä kiertelin yli kolme tuntia saaren itäosia ja lintuja oli tosiaan niukasti. Mainittavaa oli vain 3 varpushaukkaa, 4 tuulihaukkaa, 4 valkovikloa, tylli ja muutama keltavästäräkki.

PUNARINTOJEN MUUTTO ON JO VAUHDISSA

PUNARINTOJEN MUUTTO ON JO VAUHDISSA

Torstaina 8.9.2016 oli pilvetöntä ja 17 astetta lämmintä. Tuuli oli kääntynyt pohjoisluoteeseen, voimaa 6-8 m/s. Staijia aamulla tunti ja pitkin päivää useita tunteja, itäosassa ja kylällä. Petolintuja liikkui jonkin verran – mm. 4 tuulihaukkaa, nuori muuttohaukka, hiirihaukka, ruskosuohaukka ja 56 varpushaukkaa. Lisäksi näkyi mm. 3 kuikkaa, kapustarinta, tylli, lapinkirvinen itäniityllä ja noin 300 vaihtopukuista koirashaahkaa länsipuolella uimassa. Pikkulintuja oli saaressa niukasti.

RUSKOSUOHAUKKA ON UTÖSSÄ MELKO VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

RUSKOSUOHAUKKA ON UTÖSSÄ MELKO VÄHÄLUKUINEN MUUTTAJA

Perjantaina 9.9.2016 oli puolipilvistä ja tuuli oli kääntynyt etelään (2-5 m/s), lämpöä oli edelleen 17 astetta. Staijia aamulla tunti luotsiasemalla ja päivällä useita tunteja itäosassa ja kylällä. Merellä/muuttavana näkyi mm. 7 kuikkaa, 52 mustalintua, noin 1600 haahkaa (80% koiraita), 4 tuulihaukkaa, 19 varpushaukkaa, 2 sinisuohaukkaa ja hiirihaukka. Kahlaajia näkyi kapustarinta, 2 tylliä, valkoviklo ja isokuovi. Pikkulintuja oli yöllä tullut aika paljon – eka isompi aalto mm. punarintoja (n. 80) ja hippiäisiä (n. 60), lisäksi näkyi mm. 35 vihervarpusta, pikkusieppo, lehtokerttu, syksyn eka peukaloinen ja muutama harmaasieppo ja leppälintu.

SYKSYN EKA PEUKALOINEN

SYKSYN EKA PEUKALOINEN

Lauantaina 10.9.2016 tiheä sumu verhosi saarta iltapäivään saakka, näkyvyys oli alle 500 m. Iltapäivällä selkeni ja aurinko paistoi, tuuli oli etelälounaasta 5-7 m/s ja lämpöä oli runsaat 17 astetta. Olin päivän kotikulmilla hoitamassa syysflunssaani kuntoon, tosin ”rehkin” leikkaamalla nurmikot. Kuvasin vähän pikkulintuja saunalla, mm. 2 lehtokerttua ja 2 mustapääkerttua, ja iltapäivällä vähän staijailin mahdollisia petoja. Näkyi 4 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja klo 16.20 saapui koillisesta Kobbanien yli 1kv haarahaukka, joka oli välillä kateissa Ormin takana mutta näkyi lähes 15 min kunnes lähti Ormskäriä pitkin länteen ja katosi Enskärin taakse. Vasta kymmenes haarahaukkahavis Utöstä mutta jo kolmas tänä vuonna.

haarahaukka_02_Korppoo_09_16

LEVITTÄESSÄÄN PYRSTÖNSÄ HAARAHAUKAN LOVIPYRSTÖSTÄ EI OLE TIETOAKAAN!

LEVITTÄESSÄÄN PYRSTÖNSÄ HAARAHAUKAN LOVIPYRSTÖSTÄ EI OLE TIETOAKAAN!

Sunnuntaina 11.9.2016 aamulla oli hetken aikaa aurinkoista kunnes taas levisi paksu sumu ja myöhemmin saapuivat matalalla roikkuvat tummat pilvet. Tuuli oli lounaasta 7-10 m/s ja lämpöä 17 astetta. Staijia luotsiasemalla aamulla tunnin verran, muuten itäosan ja kylän komppausta mutta nyt pikkulintuja oli kovin niukasti. Mainittavaa tänään oli mm. 25 allia (syksyn ekat), 15 suosirriä, kuovisirri, 6 tylliä, 4 tuulihaukkaa, vain 3 varpushaukkaa, hiirihaukka ja eilinen haarahaukka edelleen, nyt aamulla muutaman minuutin lennossa ja laskeutuneena Pattskärillä – ilmeisesti oli yöpynyt siellä. Myöhemmin en milkkaria enää nähnyt mutta sääkin oli kehno. Pikkulinnuista voinee mainita lehtokertun, kirjosiepon ja muutaman harmaasiepon.

HARMAASIEPPO PYYDYSTI AMIRAALIN

HARMAASIEPPO PYYDYSTI AMIRAALIN

JOKUNEN LEHTOKERTTU LYMYILEE VIELÄ PENSAISSA

JOKUNEN LEHTOKERTTU LYMYILEE VIELÄ PENSAISSA

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.