Lounais-Espanjan lintumailla

Torstaina 15.9.2016 lähdimme iltapäivällä Outin kanssa ajelemaan Turusta kohti Helsingin lentoasemaa, edessä lintureissu Lounais-Espanjaan. Yövyimme lentoaseman tutussa Glo-hotellissa, sitä ennen toki nautittiin kuohuviinit yläkerran baarissa. Yöunet jäivät vähän lyhyiksi sillä jo klo 04.30 tapasimme muut matkakumppanimme eli Linjaman Teron, Jarmo Lehtisen, Jukka Koiviston, Hannu ja Hilkka Tammelinin, Tuomas Lukkarisen, Kristiina Järvenpään, Jarmo Forssin vaimoineen, Seppo Pudaksen, Arto Halttusen, Kai Niemen ja Matti Lempiäisen vaimoineen – olimme tällä kertaa isommalla porukalla liikkeellä.

NORWEGIANIN LENNOT OLIVAT MOLEMPIIN SUUNTIIN TUPATEN TÄYNNÄ - TÄSSÄ SAAPUMINEN MALAGAAN

NORWEGIANIN LENNOT OLIVAT MOLEMPIIN SUUNTIIN TUPATEN TÄYNNÄ – TÄSSÄ SAAPUMINEN MALAGAAN. SIIVEN ALLA OLEVA VESIALUE ON GUADALHORCE-JOEN SUISTON LINTUPAIKKOJA

Norwegianin aamulento lähti perjantaina 16.9.2016 aikataulun mukaisesti klo 06.10 kohti Malagaa, jonne laskeuduimme paikallista aikaa klo 09.45. Vastassa oli pikkubussi kuljettajineen, lastattiin tavarat ja ajettiin moottoritietä kohti länttä. Ainoa pysähdys tehtiin Palmonesin kylän rannassa aivan Algecirasin lounaisreunalla ja nähtiin mm. kalasääski, 2 mustajalkatylliä, 4 tundrakurmitsaa, 7 mustapyrstökuiria, pikkutiira, 8 riuttatiiraa ja 12 mustanmerenlokkia. Matkalla nähtiin autosta jo ekat pikkukotkat ja käärmekotkat.

VAALEAT PIKKUKOTKAT KUULUIVAT RETKEN YLEISIMPIIN PETOLINTUIHIN

VAALEAT PIKKUKOTKAT KUULUIVAT RETKEN YLEISIMPIIN PETOLINTUIHIN

Majoituimme hotelli La Codorniz’iin vähän Tarifan pohjoispuolelle ja pienen breikin jälkeen lähdettiin iltapäiväretkelle Zahara de las Tunes’iin ja sieltä La Jandan peltoaukeille. Kuumaa oli – lämpö hipoi 30 astetta ja tuuli oli heikkoa, taivas pilvetön. Illaksi palattiin hotellille ja syötiin hyvä kalaillallinen viineineen, yhdessä koko porukka. Päivän havainnoista mainittakoon vielä noin 1500 lehmähaikaraa, 3 jalohaikaraa, 31 mustahaikaraa (yhtenä parvena hotellin yli), 80 kattohaikaraa, noin 700 pronssi-iibistä, 6 käärmekotkaa, 3 ruskosuohaukkaa, 2 niittysuohaukkaa, 2 pikkukotkaa, 3 kurkea, 7 pitkäjalkaa, 8 alppikiitäjää, 2 kuningaskalastajaa, 70 mehiläissyöjää, 3 kalliopääskyä ja satoja pensasvarpusia sekä kymmeniä mustapäätaskuja ja harmaasirkkuja.

OSA MUSTAHAIKARAPARVESTA HOTELLIMME PÄÄLLÄ

OSA MUSTAHAIKARAPARVESTA HOTELLIMME PÄÄLLÄ

Lauantaina 17.9.2016 lähdimme aamiaisen jälkeen liikkeelle auringonnousun aikaan klo 8 ja kävimme ensimmäiseksi Tarifan keskustassa, josta bongattiin paikalla pitkään viihtynyt laulava kyläbulbuli – kova laji Euroopassa. Aamuvaloissa saatiin joku huono dokumenttikuvakin linnusta.

TARIFAN KYLÄBULBULI, TAITAA OLLA NUORI LINTU

TARIFAN KYLÄBULBULI, TAITAA OLLA NUORI LINTU

Jatkettiin matkaa Algarrobon staijipaikalle, jossa seurattiin runsaat kaksi tuntia petomuuttoa. Petoja liikkui kohtalaisesti – pääosin hanhikorppikotkia, pikkukotkia, jokunen mehiläishaukka ja pari käärmekotkaa ja niittysuohaukka. Mainittavin pikkulintu oli vuoriuunilintu, lisäksi nähtiin mm. 2 punapyytä. Aamun stara oli kuitenkin hanhikorppikotkien seurassa lounaaseen matkannut esiaikuinen suomukorppikotka, josta sain melko etäältä muutaman dokumenttikuvankin. Ilmeisesti sama lintu oli vähän myöhemmin kuulemma mennyt suoraan Cazallan staijipaikan yli. Suomukorppikotka olikin yksi retken toivelajeista, josta kaikki taisivat kuitata ainakin WP-pinnan, useimmat eliksenkin (kuten minä).

SUOMUKORPPIKOTKA KAHDESTA SUUNNNASTA, KAUKAA KUVATTUNA

SUOMUKORPPIKOTKA KAHDESTA SUUNNNASTA, KAUKAA KUVATTUNA

Vähän ennen puoltapäivää jatkettiin Los Baronasiin, ensin kaatopaikalle ja sitten pienelle metsäretkelle. Kaatopaikka oli suljettu ja siistitty eli ei tuottanut juuri mitään, ”metsäreissulla” nähtiin mm. ruskokerttu, etelänpuukiipijä ja 3 pikkukiitäjää. Jatkettiin meren rannalle Punta Carneroon, jossa pidettiin lounastauko runsaiden eväittemme kera. Nähtiin samalla mm. muutama kymmenen keltanokkaliitäjää, välimerenlokki, 20 riuttatiiraa ja sinirastas sekä rannalla lennellyt nymfipapukaija – karkulainen tietysti. Lenteli hauskasti ajoittain meren päällä.

OUTI SAI KUVAN VAPAANA LIIKKUNEESTA NYMFIPAPUKAIJASTA

OUTI SAI KUVAN VAPAANA LIIKKUNEESTA NYMFIPAPUKAIJASTA

Iltapäiväksi mentiin vielä tunniksi Cazallan staijipaikalle ja petoja matkasi edelleen kohti Marokkoa, lähinnä pikkukotkia mutta myös muutama käärmekotka ja haarahaukkoja. Ihan kunnon kuvausetäisyydeltä ei nyt lintuja tullut. Käytiin vielä Tarifan länsipuolen hiekkarannalla, jossa nähtiin mm. 60 pulmussirriä, meriharakka, muutama karikukko, 2 suulaa ja parikymmentä keltanokkaliitäjää. Päivän havainnoista mainittakoon vielä mm. mustahaikara, 2 isohaarahaukkaa, 5 varpushaukkaa, ampuhaukka ja 20 mehiläissyöjää. Päivä oli lähes koko ajan aurinkoinen, lämpöä oli 28 astetta ja kohtalainen itätuuli. Runsas illallinen nautittiin taas yhdessä hotellilla ja käytiin vielä auringonlaskun aikaan porukalla rannalla parantamassa maailmaa. Iltahuuto ja sikeästi nukkumaan.

LEHMÄHAIKAROITA - JA LEHMIÄKIN - OLI PALJON

LEHMÄHAIKAROITA – JA LEHMIÄKIN – OLI PALJON

Sunnuntaina 18.9.2016 lähdettiin liikkeelle jo pimeän aikaan klo 06.30 ja ajettiin kohti Donanan luonnonpuiston eteläosaa. Saavuttiin vähän auringonnousun jälkeen Pinor del Monte Algaidan alueelle, jossa harrastettiin staijia ja retkeilyä pari tuntia. Havaittiin mm. yöhaikara, 2 pikkutrappia, harakkakäki, punapäälepinkäinen, viitatiainen, 8 vahanokkaa ja ylilentävä jouhihietakyyhky. Lämpötila nousi nopeasti tyvenessä ja pilvettömässä kelissä ja päivällä lähenteli taas jo 30 astetta. Siirryttiin Laguna del Tarelolle, jossa oli aika mukavasti lajeja – mm. 4 marmorisorsaa (mulle elis..), punapäänarsku, 8 valkopääsorsaa, 2 kruununokikanaa, 5 yöhaikaraa, kuovisirri ja 3 avosettiä. Seuraavaksi käytiin kahvilla viereisessä Bonanzan pikkukylässä – kahvin aikana yli lensi adiberiankeisarikotka. Siirryttiin staijaamaan läheisille suola-altaille ja myöhemmin vielä kalasataman kupeeseen – nähtiin vielä mm. 25 kapustahaikaraa, paljon flamingoja, 5 tundrakurmitsaa, 3 mustapyrstökuiria, 3 punakuiria, 2 räyskää ja etäämpänä 6 Chlidonias-tiiraa.

KÄÄRMEKOTKIA NÄHTIIN MUUTAMA LÄHES JOKA PÄIVÄ

KÄÄRMEKOTKIA NÄHTIIN MUUTAMA LÄHES JOKA PÄIVÄ

Seuraavaksi ajettiin El Puerto Cadiz’iin eli Cadizin satamaan, jossa pitkään oleillutta kaunotiiraa emme nyt löytäneet. Paikalla oli muutama kuovisirri ja retken ekat 2 harakkaa. Matkalla takaisin hotellille pysähdyimme vielä joksikin aikaa Vejer de la Fronteraan mutta emme löytäneet alueella jo useamman vuoden pesineitä töyhtöiibiksiä. No, joskus toiste sitten. Illalla hotellin yli muutti noin 120 mehiläissyöjää parissa isossa parvessa. Päivän havainnoista mainittakoon vielä 17 mustahaikaraa, 14 pronssi-iibistä, 6 isohaarahaukkaa, niittysuohaukka, kanahaukka, 2 riuttatiiraa, 2 kuningaskalastajaa, 2 harjalintua, käpytikka, 2 pikkukiurua, 10 ruostepääskyä ja 3 etelänpuukiipijää. Erinomainen illallinen viinien kera nautittiin taas tutulla hotellin terassilla.

MEHILÄISSYÖJIEN MUUTTOPARVET OVAT ÄÄNEKKÄITÄ MUTTA MENEVÄT PÄÄOSIN KORKEALLA

MEHILÄISSYÖJIEN MUUTTOPARVET OVAT ÄÄNEKKÄITÄ MUTTA MENEVÄT PÄÄOSIN KORKEALLA

Maanantaina 19.9.2016 oli pääosin pilvistä ja kohtalaista itätuulta, lämpöä oli 25 astetta. Aamulla vähän staijia hotellin rannassa ja lähialueella kiertelyä. Nähtiin mm. noin 200 baleaarienliitäjää, 3 keltanokkaliitäjää ja 3 suulaa sekä 2 tulipäähippiäistä ja pensassirkku. Kello 10 siirryimme Cazallalle staijaamaan muuttoa vajaaksi kahdeksi tunniksi. Meni etupäässä pikkukotkia, käärmekotkia ja haarahaukkoja, lisäksi nähtiin mm. niittysuohaukka, 2 pikkukorppikotkaa, 5 isohaarahaukkaa ja 70 mustahaikaraa.

CAZALLA USEIN TUULEE

CAZALLA, JOSSA USEIN TUULEE

Jatkettiin päiväkahville läheiselle Miradorille ja sieltä edelleen vuoristoon lähelle Rondaa, Montejaquen alueelle. Parin tunnin kävely tuotti mm. komean nuoren maakotkan, muuttohaukan, 6 mustataskua, 4 alppikiitäjää, 2 kivikkotöyhtökiurua, 4 pensassirkkua ja vuorisirkun.

MONTEJAQUEN ALUE OLI IHAN HYVÄ LINTUPAIKKA, OLISI VIIHTYNYT VÄHÄN PIDEMPÄÄNKIN

MONTEJAQUEN ALUE OLI IHAN HYVÄ LINTUPAIKKA, OLISI VIIHTYNYT VÄHÄN PIDEMPÄÄNKIN

Illaksi ajettiin vielä Rondaan, jossa majoituttiin Hotelli Poloon. Jäi myös aikaa vähän kävellä kauniissa kaupungissa ennen yhteistä illallista, havaintoina mm. 6 alppivarista. Päivän muita haviksia olivat myös 9 sinirastasta ja 4 etelänpuukiipijää.

NUORI MAAKOTKA LENTELI MONTEJAQUESSA

NUORI MAAKOTKA LENTELI MONTEJAQUESSA

Tiistaina 20.9.2016 lähdimme liikkeelle pimeän aikaan, klo 06.30, jotta ehtisimme auringonnousun aikoihin Osunan laajoille peltolakeuksille trappeja etsimään. No, matkaan menikin odotettua enemmän aikaa ja lämpöväreily jo värisi pelloilla kun saavuimme paikalle. Nähtiin kuitenkin mm. 4 isotrappia (kaukana), noin 30 punapyytä, 4 paksujalkaa, 2 etelänisolepinkäistä, 4 lyhytvarvaskiurua, 10 arokiurua, rusotasku, 8 harjalintua ja minervanpöllö.

MINERVANPÖLLÖ KATSELI VÄHÄN PELOKKAAN NÄKÖISENÄ RYHMÄÄMME

MINERVANPÖLLÖ KATSELI VÄHÄN PELOKKAAN NÄKÖISENÄ RYHMÄÄMME

Vajaan parin tunnin jälkeen jatkettiin matkaa Laguna Fuente del Piedraan, jossa harmiksemme lähes koko järvi oli kuivunut loppukesän helteissä. Flamingoja oli yhdessä nurkassa vielä noin 450 mutta alueella viihtyneistä pikkuflamingoista ei havaittu jälkeäkään. Juotiin kahvit ja siinä lomassa nähtiin mm. 15 pitkäjalkaa, 2 avosettiä, 2 alppikiitäjää ja 4 vaaleakiitäjää.

LAGUNALLA OLI PÄÄASIASSA LOKKEJA JA JONKIN VERRAN FLAMINGOJA, MUUTEN HILJAISTA

LAGUNALLA OLI PÄÄASIASSA LOKKEJA JA JONKIN VERRAN FLAMINGOJA, MUUTEN HILJAISTA

Vähän vaisun lintukohteen ja helteisen liki 30 asteen paahteen uuvuttamina jatkoimme matkaa kohti Malagaa. Tarkoituksemme oli vielä pistäytyä Guadalhorce-joen suistoalueella mutta sinne ei enää päässytkään suiston länsipuolelta kuten aiemmin. Niinpä meidän piti tyytyä pieneen meristaijiin puiston lounaiskulmassa – tuloksena oli mm. noin 50 baleaarienliitäjää, suula ja 2 pikkutiiraa. Läheisissä puissa metelöivät munkkiaratit. Iltapäivän lämmössä ajoimme kaupungin keskustaan hotelliimme Don Curroon purkamaan tavaroitamme. Loppupäivä kului kaupungilla, vähän lepäillen ja porukan yhteisen maittavan illallisen söimme Bodega Bar El Pimpi’ssä. Väkeä riitti niin kaupungilla kuin ruokapaikassakin, jopa niin että iltahuuto oli jätettävä huomiseen. Illansuussa nähtiin kaupungilla mm. noin 10 kauluskaijaa, lehtokerttu, 2 kuusitiaista ja punarinta.

RONDAN KALLIOJYRKÄNTEILLÄ PYÖRÄHTI 6 ALPPIVARISTA

RONDAN KALLIOJYRKÄNTEILLÄ PYÖRÄHTI 6 ALPPIVARISTA

Keskiviikkona 21.9.2016 oli aika palata Suomeen. Lähdimme hotellilta klo 08 kohti Malagan lentokenttää ja Norwegianin lentomme Helsinkiin lähti aikataulun mukaisesti klo 10.35. Ennen lentoa pidettiin eilen väliin jäänyt iltahuuto, jonka lopuksi ynnäsimme Lounais-Espanjan kierroksemme yhteislajimääräksi 153 lajia. Lajimääräveikkauksessa suljettuihin lappuihin eka päivänä oma arvioni (152) osui tällä kertaa lähimmäs… Helsinkiin laskeuduttiin klo 16.20 ja hyvästijättöjen jälkeen käytiin Outin kanssa syömässä maukkaat Pasta Carbonarat lentoaseman bistrossa ennen ajomatkaa Turkuun. Perille kaupunkiasuntoon saavuttiin klo 19.10.

Epilogi.

Lounais-Espanja on tuttua aluetta, onhan meille Outin kanssa Espanjan lintumatkoja kertynyt jo yhteensä lähes 15 kappaletta. Syksyinen (peto)muutto oli meille kuitenkin vielä pääosin kokematta mutta sen suhteen ei nytkään osunut ihan parhaita päiviä. Määrät olivat alueelle melko vaatimattomia, mm. mehiläishaukkojen pääjoukot olivat jo menneet. Toki katsottavaa silti riitti. Itselleni ja Outille kuvaaminen oli retken päätarkoitus ja siinä suhteessa saalis jäi niukaksi. Voimakas lämpöväreily ja pitkät etäisyydet tekivät kuvaamisesta haasteellista vaikka käytin pääosin viisisataamillistä tuplarilla eli 1000 mm objektiivia. Myöskin monet Lounais-Espanjan mielenkiintoiset lajit jäivät näkemättä – petolinnuista mm. liitohaukka, vuorikotka, munkkikorppikotka ja pikkutuulihaukka ja iberiankeisarikotkankin ehti vain kaksi nähdä pikaisesti. Toki vastaavasti hienoja olivat suomukorppikotka ja maakotka. Muista ”odotuslistan” lajeista jäivät puuttumaan mm. pikkuhaikara, ruskohaikara, sulttaanikana, pääskykahlaaja, hietakyyhky, ruosteniskakehrääjä, vihertikka, vuorikirvinen, kalliovarpunen, töyhtöibis ja siniharakka. Iso- ja pikkutrappi nähtiin vain huomattavan kaukaa. Monet em lajeista ovat meille tuttuja jo aiemmilta talviretkiltä Espanjaan mutta ryhmämme monille jäsenille huomattava osa tällä retkellä havaitusta lajistosta oli kuitenkin uutta ja mielenkiintoista ja hienoa niin!

OUTI KUVASI HIENOSTI PIKKUKOTKAN OHITTAMASSA TARIFAN MAJAKKAA, MATKALLAAN AFRIKKAAN

OUTI KUVASI HIENOSTI PIKKUKOTKAN OHITTAMASSA TARIFAN MAJAKKAA, MATKALLA AFRIKKAAN

Varmaan parasta reissussa olikin nyt mukava seura, hienot maisemat, Tarifan majapaikka ja leppoisat illalliset! Omia rajoitteitaan lintujen tarkkailuun ja kuvaamiseen toi se, että kuljettajamme vaihtuivat päivittäin, kieliongelmien takia reittivalinnat eivät menneet aina nappiin ja ennen kaikkea ulkopuolisten kuljettajien työaika rajoitti lintupaikoilla olon ajoittain turhan kiireiseksi. Emme me Outin kanssa kyllä vieläkään saaneet Espanjasta kylliksi – hieno lintumaa, johon varmaan mennään taas uudelleen!

ILTAHETKI TARIFAN HIEKKARANNOILLA, TAUSTALLA MAROKKOA

ILTAHETKI TARIFAN HIEKKARANNOILLA, TAUSTALLA MAROKKOA

 

Kategoria(t): Ajankohtaista linturetkiltä, digikuvia luonnosta, Matkaraportit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.